Sarelle nasıl doğdu?

Çikolatayı sevmeyen insan var mı? Evet var denk geldim ama sevenlerin sayısı ve hatta bayılanların sayısı çok daha fazla. Bazen çikolata krizlerimiz tutuyor, hatta yediğimiz zaman bile bizi mutlu edecek kadar tatlı bir güce sahip. Aslında bu gücün sırrı da çikolatanın içindeki mutluluk hormonundan kaynaklanıyor.

Peki Sarelle, Tadelle ve Nutella gibi severek tüketilen markaların doğuş hikayelerini hiç merak ettiniz mi? Akıllıca bir pazarlama stratejisi geliştiren Sarelle markasından başlayalım o zaman anlatmaya.

Kahraman Sağra’nın oğlu Ünal Sağra, fındık sanayiciliği hakkında deneyim kazanması için Almanya'ya gönderilmişti. Eğitimini bitirmesinin ardından Ordu'ya dönerek babası Kahraman Sağra tarafından kurulmuş olan tesislerde çikolata üretimine başladı. Böylece Sarelle doğmuş oldu.

Sarelle’nin kurucusu Kahraman Sağra’nın, ürününü piyasaya sürdüğü dönemdeki rakipleri Nestle gibi dünyaca ünlü çikolata markalarıydı. Yani iş biraz zordu. Fakat Kahraman Sağra, dünya devleri ile baş etmenin bir yolunu bulmuştu.

Sarelle satışa ilk çıktığında bardak şeklindeki cam kavanozlarda satıldı. Sarelle bardağından tüketiciler altılı veya sekizli kesme bardak takım seti yapmaya başlayınca satışlar birden patladı. İçerisindeki fındık kreması bittiğinde bu cam kavanozlar, su bardağı olarak kullanılabileceği için özellikle kadınların gözdesi olmuş ve Sarelle'yi tercih etmeleri için büyük bir sebep oluşturmuştu. Sarelle, dünyaca ünlü rakiplerine rağmen sağlam bir pazarlama stratejisi ile bu pazarda yer almayı başarmıştı. Böylece 1960'lı yıllarda pek çok evde 6'lı, 12'li Sarelle bardak takımı mevcuttu. Bu cam bardak işi olmasa belki de çikolatalı kremayı pazarlamak çok daha zor olacaktı. Çünkü karşılarında rakip olarak o yıllarda milyar dolarlık dünya çikolata devleri vardı.

Sarelle’den sonra üretimden önce tesislerde çok ciddi etütler yapılan “Tadelle” için ise, ambalaj rengi önce beyaz planlanmıştı. Alman Desinatör Finner, Ünal Sağra’ya Türklerin en çok neyi sevdiğini sorar ve o da cevap olarak “Türkler her şeyden önce bayrağını sever” diye cevap verince, o da Tadella’nın rengini bayrak rengi olan kırmızı beyaz yapar. İki ay sonra ise bütün Türkiye, bu renkli Tadella ile dolmuş ve çok tutulmuştur.

Biraz da Nutella’ya bakalım.

Nutella’yı keşfeden kişi Michele Ferrero’dur. Nutella’nın babası Michele Ferrero, İtalya'da bir kasabada yaşayan annesi Piyera ve babası Pietro Ferrero'nun 2. dünya savaşından sonra bir pastaneden fabrikaya dönüştürdüğü markayı dünya devi haline getirmeyi başarmıştı. 1964 yılı Ordu'da fındık için bir milattı. Çünkü Michelle Ferrero, Şarkiye Mahallesi Fatma Hatun Sokak’ta fındığın çuvaldan çıkıp modern ambalajlarda işlenmeye başladığı tesisi kuran kişiydi. Babasının mirasını bir üst seviyeye taşıyan Michele, 1964 yılında sayısız denemeden sonra Nutella’nın şimdiki formülünü buldu. Michele Ferrero öldüğünde ise, 24 milyar dolarlık servetiyle İtalya’nın en zenginiydi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi