Ekrem Gökhaner

Ekrem Gökhaner

Yenilenebilir enerji sistemlerine yeni bir soluk: Babil Biyogaz

Dünyanın daha yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir yer olmasının sağlanması amacıyla çıktığımız bu yoldaki amacımıza en uygun yatırımın yenilenebilir enerji sistemleri olduğunu gördük. Yenilenebilir enerji sistemleri içerisinde ise en fazla çevreyi koruyan sistemin, atıkları bertaraf ederek elektrik enerjisi üreten biyogaz sistemleri olduğunu görüp bu alana yatırım yapma kararı aldık.

“Babil Biyogaz” ismi ile çıktığımız bu yolda birçok ilke imza attık. 2020 yılında ilk tesisi olan Babil Biyogaz Tesisi’nin 10 aylık bir sürede; bürokratik sürecini, inşai sürecini ve devreye alma sürecini tamamlayarak bir rekora imza attık. 2020 yılının son aylarında devreye alınan Babil Biyogaz Tesisi’nin ilk etap kurulu gücü 1,560 Mwe’dir. Bu süreçte gübre üretimi de yapan tesis, günde 35 ton paketli katı gübre üretmiştir. Şanlıurfa’ya değer katan bir proje olarak kapasite artışına giderek nihai gücü olan 4,680 Mwe kapasitesine 2021 yılı sonunda ulaşmıştır. Bu süreçte ise günde 100 ton paketli katı gübre üretim seviyesine erişmiştir. Günlük 100 mwe gücü ile 33.500 hanenin elektrik ihtiyacını karşılamasının yanı sıra örnek vermek gerekirse, günlük 14.600 aracın doğaya saldığı karbon emisyonunu da nötralize etmektedir.

enet.webp

Karbon emisyonunu azaltan bir tesis olması sebebiyle karbon kredisi alma hakkımız bulunmaktadır. Bu hakkın alınması için gereken süreci de şirket olarak kendi ekibimiz ile Birleşmiş Milletler nezdinde yürütüp alım hakkını elde etmiş bulunmaktayız. Şirketimiz 238.000 ton karbon kredi hakkına sahiptir. (İlerleyen yazılarımızda karbon kredi süreçlerini detaylı bir şekilde anlatacağız.)

Dünyaya değer katıp ülkemizde ve dünyada kimyasal gübrelerin zararını ve etkisini azaltmak adına biyogaz tesisimize ilave olarak, tesisten çıkan fermente edilmiş organik gübrenin kurutulup paketlenmesi için tesis kurulmuştur. Bu tesisimizde kurutulup paketlenen gübrelerimiz, ülkenin dört bir yanındaki çiftçilerimizle buluşturulup organik tarımın önü açılmaktadır.

2021 yılında ise Şanlıurfa’daki ikinci biyogaz tesisi yatırımımız olan BEÜAŞ Elektrik Üretim A.Ş firmasını kurduk. Ceylanpınar ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü sınırları içerisinde bulunan tesisimiz; 2,680 Mwe gücüne 2022 yılının ilk aylarında kavuşmuştur. Bu süreçte tesis günlük 67 ton katı gübre, 400 ton ise sıvı gübre üreterek devlet çiftliği olan Tigem’in organik sıvı gübre tedarikçisi olmuştur. Kimyasaldan arınarak daha sağlıklı tarım yapılmasını sağlamıştır. Bu tesisimiz için de karbon kredi süreçlerini kendi ekibimiz ile yürüterek 120.000 ton karbon kredisi alım hakkı kazanmış bulunmaktayız.

Yenilenebilir enerji alanında sadece biyogaz tesisleri ile yetinmeyip, Şanlıurfa gibi güneş enerji potansiyeli yüksek bir bölgede biyogaz tesislerimiz sınırları içerisinde güneş enerji santralleri kurulumlarını gerçekleştirdik. Babil Biyogaz Tesisi sınırında 3,46 Mwe, Ceylanpınar Biyogaz Tesisi sınırında ise 2,46 Mwe olmak üzere 2 güneş enerji santralini ülkemize kazandırarak fosil yakıtların önüne bir nebze de olsa geçmenin haklı gururunu yaşamaktayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Ekrem Gökhaner Arşivi