40 yıl sonra bu da oldu!

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı altın madalyasız kapatan Türkiye, hedeflerinin uzağında kaldı. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 8 madalyayla tamamlayan Türkiye, sıralamada 64. oldu...

Türkiye, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen 33. Yaz Olimpiyat Oyunları'na 101 sporcuyla katılırken, milli boksör Tuğrulhan Erdemir yasaklı madde kullanma gerekçesiyle oyunlarda yarışamadı. Paris 2024'te 100 sporcu ile 18 branşta madalya mücadelesi veren ay-yıldızlılar, beklenen başarıyı sergileyemedi. "Yaparsa AKP yapar" deyimine uygun şekilde AKP 20 yılı aşan iktidar döneminde her şeyi olduğu gibi sporu da bitirdi. Öyle ki; Fransa'dan 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 8 madalyayla dönen Türkiye, 40 yıl sonra olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanamadı.

Yerlerde süründük!
Ay-yıldızlı sporcular, en son 3 bronz madalya kazandıkları 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya elde edememişti. Türkiye, sonraki 9 olimpiyatta en az bir altın madalya kazanma başarısı gösterdi. Türkiye madalya sıralamasında 64. basamakta. Türkiye, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 8 madalyayla tamamladı. Kadınlar boksta Buse Naz Çakıroğlu 50 kiloda ve Hatice Akbaş 54 kiloda, atıcılıkta Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan'dan oluşan milli takım 10 metre havalı tabanca karışık kategorisinde gümüş madalya aldı.
Güreşte Taha Akgül erkekler 125 kiloda ve Buse Tosun Çavuşoğlu kadınlar 68 kiloda, boksta Esra Yıldız Kahraman kadınlar 57 kiloda, tekvandoda Nafia Kuş Aydın kadınlar +67 kiloda, okçulukta Mete Gazoz, Muhammed Abdullah Yıldırmış ve Ulaş Berkim Tümer'den oluşan Klasik Yay Erkek Milli Takımı bronz madalya kazandı.

Türkiye'nin Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı madalyaların büyük bölümünü kadın sporculardan geldi. Oyunlarda Buse Naz Çakıroğlu, Hatice Akbaş, Buse Tosun Çavuşoğlu, Esra Yıldız Kahraman ve Nafia Kuş Aydın bireyselde, Şevval İlayda Tarhan da Yusuf Dikeç ile karışık takımda madalya elde etti. Erkekler bireyselde sadece Taha Akgül madalyaya ulaşırken, diğer madalyayı ise Mete Gazoz, Muhammed Abdullah Yıldırmış ve Ulaş Berkim Tümer, takım kategorisinde aldı.

Filenin Sultanları dördüncü

Oyunlarda iyi bir performans sergileyen A Milli Kadın Voleybol Takımı ise bronz madalya maçını kaybederek olimpiyat dördüncüsü oldu.

Kadınsız spor bu kadar oluyor

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, özellikle olimpiyat süreciyle alakalı sert eleştirilerde bulundu. Paylaştığı görsellerde 2024 Paris Olimpiyatları’nda en fazla madalya kazanan ilk 10 ülkenin listesini paylaşan Yücel, görsel üzerinden AK Parti iktidarına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert eleştirilerde bulundu. CHP’li Yücel yaptığı paylaşımda, “İlk görsel 2024 Paris Olimpiyatlarında en fazla madalya kazanan ilk 10 ülkenin listesi. İkinci görsel ise aynı ülkelerin 2023 yılı yaş ortalamaları. Her iki görsel, aslında 22 yıllık AK Parti ve Erdoğan yönetiminin ekonomide, sağlıkta, eğitimde olduğu gibi spor alanında da ülkeyi bir adım bile ileri taşıyamadığının göstergesi. 22 yıldır ülkeyi yöneten, defalarca olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya aday olup kazanamayan AK Parti iktidarı sporcu yetiştirmekten aciz. Olimpiyatları ısrarla almak istemelerinin sebebi de, aslında spor altyapılarının yapılmasının zorunlu olması. Yani yine inşaat ve rant sevdası. Yine 5'li çetelere verilecek ihaleler.

İlk 10'daki ülkelerin hepsinden genç nüfusa sahip olmamıza, birçoğundan daha fazla nüfusumuz olmasına rağmen Türkiye'nin 8 madalyayla 64. sırada olması beceriksiz ve liyakatsiz AK Parti yönetiminin elinde insan kaynağımızın nasıl harcandığının kanıtı ve utanç vesikasıdır. Olimpiyatlar bugün sona erecek. Üzülerek ifade ediyorum ki, 40 yıl sonra ilk kez, olimpiyatlarda altın madalyamız yok. Bazı sporcularımızın şahsi gayretleriyle kazandığı madalyalar elbette ki gurur kaynağımız. Ancak, 22 yıldır iktidarda olan bir parti ülkesini sürekli mi geriye götürür? Yönetimde olduğunuz bunca zamanda tüm spor dallarının tüm federasyon seçimlerine burnunuzu sokup benim adamım federasyon başkanı olacak diye diretirseniz, kadınları spordan dışlarsanız netice bu olur. Yahu başka ülke olsa Filenin Sultanları'nı sırtında taşır. Siz trollerinizle kızlara etmedik hakaret bırakmadınız. Onlar bizim her daim gururumuz. Tebrikler Atatürk' ün kızları” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Müge Sezer Arşivi