Norm Ender'in yıldızı nasıl parladı?

Geçtiğimiz gün Maltepe Üniversitesinde Müzikonair Medya ve Sanat Ödülleri töreni yapıldı. Törene sanat, medya ve spor camiasından pek çok ünlü isim katıldı. Törende; Müjdat Gezen, Acun Ilıcalı, Norm Ender, Alişan, Ziynet Sali, Mert Demir, Fatih Kısaparmak, Hasan Can Kaya gibi ünlüler ödül aldı. Bu törende yılın en iyi rap sanatçısı ödülünü Norm Ender aldı. Norm Ender törende Cumhuriyetin yüzüncü yılı için bestelediği “Parla” adlı marşı seslendirdi. Marşı dinlerken geçen sene çok sayıda yüzüncü yıl marşı ve şarkısının bestelendiğini hatırladım. Bir sürü şarkı ve marş bestelendi bir furya oldu adeta. Bu furyada beste yapanların yüzde kaçı gerçekte de 100. Yılı kalpten önemseyip kalplerinden gelen duygularla 100. Yıl şarkısı yaptı muamma. Zaten şarkı ve marşların çoğu da ne ses getirdi ne de tuttu.

bayrak.webp

Rapçiden marş çıkar mı?

Bugün geriye baktığımda 100. Yıl şarkıları arasında Norm Ender’in “Parla” marşı dışında hiçbir marş ya da şarkı bugün akıllarda kalmadı. Günümüzde hala dinlenen ve en çok sevilen şarkılardan biri olmayı başardı. Norm Ender ödülünü alırken yaptığı konuşmada bu şarkıyı Cumhuriyetin yüzüncü yılına ithafen yazdığı sırada çok eleştiri aldığını ve bu eleştirilerle de mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi. Norm Ender’i “Parla” ile ilgili çok sert eleştirdiler, en çok yapılan eleştiri de rapçiden yüzüncü yıl marşı çıkar mı? Şeklindeydi. Fakat öyle olmadı ve ortaya çıkan şarkı “bal gibi de bir rapçi de yüzüncü marşı besteleyebilir” dedirtti. Norm Ender’in aldığı bu ödül sonuna kadar hak edilmiş bir ödül olarak tarihe geçti. Parla çok akıllıca hazırlanmış bir marştı, ne o geleneksel marşlar kadar sıkıcı ne de popüler müziğe sırtını yaslayacak kadar basitti. Akılda kalan bir melodi çok akıllıca yazılmış sözleri var. Norm Ender bu marşı hazırlamadan önce adını belirlemiş ve marşa “parla” adını vermiş. Marşın adının parla olmasının nedeni ise genel tema olarak geleceğe atıfta bulunması. Ünlü rapçi, "Böyle bir marş yazmak ve seslendirmek çocukluk hayalimdi. Geleceğe bir miras bırakmak istedim. Koro ile beraber seslendirdiğim bu marş ülkeme armağan olsun" demişti.
Zaten genel olarak bakacak olursak Norm Ender’in rap müziği ondan sonra çıkan arabeskçi ve kıro rapçilerden çok daha farklı. Çok temiz iş yapıyor ve rapin de kalitelisini icra ediyor. Bu yönüyle de ben Norm Ender’i çok beğeniyorum ve son beş yılda adeta bir furya gibi çoğalan tüm rapçiler bir yana Norm Ender bir yana diyorum.

tu.png


MARŞI ZEKİ MÜREN BİLE SESLENDİRDİ

“Parla” adlı bu şarkının bende dikkat çeken bir diğer yönü de şarkıya yapay zeka ile yaptırılan Zeki Müren yorumu. Şarkıyı ilk dinlediğimde inanmamıştım kesin bu sosyal medyada bir caps oyunu demiştim. Yapay zeka yazılımına işletilen Zeki Müren sesinin parametreleri ile yazılım Zeki Müren’in sesini taklit ederek “Parla”yı seslendirdi. Ses Zeki Müren’in aynısının tıpkısıydı derler ya böyle bir şey. Sanki paşamız mezardan çıkmış dünyaya geri gelmiş ve şarkı söylüyordu. Zeki Müren’in seslendirdiği “Parla” sosyal medyada bomba etkisi yarattı. Çok büyük ses getirdi ve beğenildi. Bu yorumu dinleyince bir yaşıma daha girdim diyebilirim. Norm Ender’in yüzüncü yıl için bestelediği bu marşı Zeki Müren’in sesinden dinlemek isterseniz google’a “zeki müren parla marş” yazın dinleyin sizde şaşıracaksınız.
Bunu da görünce Norm Ender’in vizyonunu bir kez daha beğendim. Tüm eleştirilere rağmen başarılı bir marş yapmayı başarmış, bu marşı en çok beğenilen yüzüncü yıl marşları arasında birinci sıraya kadar taşımış, üstüne de Zeki Müren’in bu marşı yapay zeka ile seslendirmesine ve müzik ile teknolojinin muhteşem bir buluşmasına vesile olmuş. Hani derler ya ummadığın taş baş yarar, böyle oldu Norm Ender ve “Parla”. Fazıl Say’ından tutun da aklınıza gelecek pek çok popçuya kadar onlarca yapılan yüzüncü yıl marşı içinde en güzelini bestelemeyi başardı desem hiç abartı olmaz.
Günümüzde rap müziği çok popüler. Ciddi başarılar yakalıyor bu müzik türü piyasada ama bir o kadar da kalitesiz ve avam örneklerle dolu. Norm Ender’in Türkçe rapte yeri çok farklı onun gibilerine ihtiyacı var Türkiye’nin. Özellikle bu avam kıro rap mezarlığından bu bakış açısı kurtulmamız lazım.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının şerefine bu güzel marşın sözlerini bir kez daha hatırlayalım.

Yürüyoruz arkadaşlar, içimde bir telaş var
Bu kutlu gün bizim, zafer, düğün bizim
Görüyoruz arkadaş-lar darbeler, savaşlar
Sırtımız yere gelmiyor bizim

Düşmanız esarete, önderimle karşıyız
Mavi gözlerin gibi biz bu yurda âşığız
Duysun cihan, duysun biriz
Duysun, bizim bu gök, deniz

Parla hilal ve yıldızım
Parla beyaz ve kırmızım
Türk'ün yolu cumhuriyet
Parla, 100 yaşındasın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mihalis Kuyucu Arşivi