Attila Atasoy Türk müziğini özleyenleri unutmadı

Müzik dünyasının bas bariton vokali Attila Atasoy çok güzel bir sürpriz hazırladı bize. Attila Atasoy içinde Türk Sanat müziği eserlerinin modernize edilmiş düzenlemeleri içeren bir albüm hazırladı.

52 yıl önce başlayan serüven

İlk 1972 yılında şarkıcı olarak kitlelerle buluştu, ilk 45’lik plağı “Anam/ Cüce” yi 1974 yılında yayınladı ama asıl şöhreti 1975 yılında katıldığı Eurovision Türkiye Finallerinde kalan “Dilenci” adlı şarkısı ile yakaladı. Dilenci Eurovision şarkı yarışması Türkiye finallerinde ikinci oldu. Birkaç puan daha alsaydı belki de Semiha Yankı’nın “Seninle Bir Dakikası” yerine o ve “Dilenci” bizi Eurovision’da temsil edecekti. 1975 yılında dönemin en baba müzik & magazin dergisi HEY onu yılın en iyi çıkış yapan ya da o dönemin ağzı ile “yılın ümit veren” sanatçısı seçti.

Attila Atasoy yetmişli yılların ikinci yarısında ardı ardına hit plaklar yayınladı. O dönem hit olan şarkılar ve plakları "Haberler / Kurtulamazsın" (1975), "Sitem" (1976), "Bir Gün Beni Ararsan" (1977) oldu. 1978'de "Bir Gün Beni Ararsan" ve "Avare" isimli albümlerini yayınladı. 1982 yılında Bulgaristan'da yapılan dönemin Eurovision kadar popüler uluslararası müzik yarışması 18. Altın Orfe Müzik Festivali'nde, "Fırtına" ve "Like Bird" adlı şarkıları seslendirdi ve Türkiye’yi temsil eden Attila Atasoy iki özel ödül aldı.

12.png

Seksenlerin en iyi albümlerinden biri ona ait

Müzisyenliğin dışında eczacı. Eczacılık mezunu. Seksenli yıllarda kendi eczanesini de açtı ve bir süre annesi ile kendi adını verdiği eczanesinin de işletmeciliğini yaptı. Attila Atasoy’un 1987 yılında yayınladığı “Farz et ki ben seni tanımadım” adlı albümünü hala zevkle dinlerim. Albüm seksenli yıllarda yayınlanan en kaliteli on Türkçe pop müzik albümünden biridir.

Herkesin Arabesk ve taverna albümler dinlediği bir dönemde Garo Mafyan ile birlikte öylesine sağlam bir albüm yaptı ki o dönem için çok lüks sayılacak bir işe imza attı. Lüks diyorum çünkü o dönem batı pop veya rock müziği yapan ve başarılı olan albümlerin sahipleri Ajda Pekkan - Sezen Aksu – MFÖ ve İlhan İrem’di. Piyasanın yüzde doksanı taverna ve arabesk albümlerle doluydu bu albümler peynir ekmek gidi satıyordu.

“Farzet ki ben seni hiç tanımadım” adlı aynı zamanda albüme adını şarkıya veren şarkı müthiş bir şarkıdır. Senfonik bir balat. Romantik tınısı ve bir ayrılık sonrasında her canlının yaşayabileceği hüznü ironik bir dille anlatan bir şarkıdır. Ne zaman canım bir şeye sıkılsa dinleyip stresimi yenmeye çalıştığım şarkılar listesinde yer alır. Bir dizi kullansa da bu şarkıyı gençler keşfetse diye de hep düşünürüm.

Ben Attila Atasoy’un bu dönemde tanıdım. Şöhretinin zirvesindeydi ama çok mütevazı bir ünlüydü. Orta okulda okuyan bir gencin dönem ödevi için röportaj verecek kadar mütevazı ve dinleyicilerine saygılıydı. O dönem ödevi için yanına giden çocuk bendim. Sonrasında dostluğumuz gelişti ve ona bir şarkımı da verme şansım oldu. Atasoy 1994 yılında bana ait olan “Yaşamam” adlı şarkıyı seslendirmişti. Bu şarkı ile benim medya ve müzik kariyerim başlamıştı. O şarkı, şarkıyı düzenleyen Yıldıray Gürgen’in de aranjörlük kariyerinin adeta başlangıç mihenk taşı olmuştu. Her zaman gençlerle çalışan ve gençlere değer veren bir sanatçı olan Attila Atasoy bu özelliğini elli yılı aşan kariyeri boyunca sürdürdü.

13.png

Türk motiflerini önemseyen bir müzisyen

Attila Atasoy Türk müziği motiflerini ve makamlarını müziğinde kullanmayı çok seven bir sanatçıdır. Bunu ilk 1977 yılında “Bir Gün Beni Ararsan” şarkısında gösterdi. İkinci önemli virajı 1989 yılında yayınlanan “Rüyalar ve İmkansız” albümünde seslendirdiği Zekai Tunca bestesi “Rüyalarım Olmasa” adlı şarkıda gösterdi. İkisi de Türk müziği eserleriydi ve ikisi de Attila Atasoy’un yorumundan çok sevildi, hit oldu. Attila Atasoy her ne kadar batı formlarında pop müziği yapan bir sanatçı olsa da an itibariyle Spotify’da onun en çok dinlenen şarkısı “Bir Gün Beni Ararsan” adlı içinde alaturka motifler taşıyan şarkısı.

2024 yılında bu özelliğini bir derleme albümle taçlandırdı ve “Bir Demet Türk Müziği” adlı albümünü yayınladı. Albümde yıllar önce Aysel Gürel’in sözlerini yazdığı bestesini kendisinin yaptığı ama hiçbir albümde yayınlanmayan “Nasıl Bir Gece Olsun” adlı şarkıya da yer verdi. Bu şarkıyı yıllar önce Esin Engin düzenlemişti Attila Atasoy şarkıyı tamamlamasına rağmen onu hiçbir albümünde değerlendirmemişti. Şarkıya o dönemki ruhunu kaybetmeyen bir düzenleme yaptı ve seslendirdi. Atasoy kariyeri boyunca en çok çalıştığı söz yazarlarından biri olan ve aynı zamanda kadim dostu olan Aysel Gürel’in anısına bu şarkıyı 2024 yılında ilk kez yayınladı. Şarkı için de “Bugüne kısmetmiş. Rahmetli Esin Engin'in de düzenlemesini aynen uyguladık. Saygı ve özlemle.” Notunu da düşmüş.

Türk müziği tınılı popüler müzik

Attila Atasoy’un kısa bir süre önce Mayıs başlarında yayınlanan “Bir Demet Türk Müziği” adlı albümü adı gibi Türk sanat müziğinden bir demet sunuyor. Albüm Bordo Müzik tarafından yayınlanmış. Albümde alaturka müziği batı müziği ile birleştirilmiş. On bir şarkı yer alan albümün tamamı Türk müziği formunda. Attila Atasoy’un yorumu öylesine müthiş yakışmış bu şarkılara dinlerken farklı farklı diyarlara gidiyorsunuz. Hani içmeden sarhoş olunur derler ya işte böyle bir duygu var şarkılarda. Dinlerken şarkıları içmeden sarhoş oluyorsunuz.

Albümde Türk müziğine beş yüzden fazla eser kazandıran bir duayen besteci Bilge Özgen’in eserleri ağırlıkta. Attila Atasoy kendi bestelediği şarkıların dışında Mehmet Halis Türkyıldızın da bestelerini de seslendirmiş. Buram buram nostalji kokan bir albüm olmuş. İçinde Türk müziği motifleri içeren eskilerin deyimi bu Türk Hafif Müziği albümünü dinlemenizi tavsiye edeceğim. Nostaljinin o naifliğini yüreğinizde hissedeceksiniz.

Benim bu albümde en favori şarkım bir dönem dillerden düşmeyen bir Türk müziği eseri:
“Seninle buluşmamız ne kadar güç olsa da
Senden sadece beni sevmeni istiyorum..
Beş dakika baş başa kalmamız suç olsa da
Senden sadece beni sevmeni istiyorum…

k2.jpg

Albümde yer alan şarkılarYemin Ettim Meyhaneden
Seninle Buluşmamız Ne Kadar Güç Olsa da (Sadece)
Nasıl Bir Gece Olsun
Son Pişmanlık
Nasıl
Ağlarım
Ben Bir Aşığım
Bir Bahar Akşamı
Uğruna
Yalnız Kalan Sevgi (Akşamları Güneş Batarken )
İhtiyar (Ben Uyurken)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mihalis Kuyucu Arşivi