Biraz İsveç’i konuşalım

Bugün yakın zamanda ziyaret ettiğim İskandinav ülkelerinin en büyüğü olan İsveç’i kaleme almak istiyorum.

Viking soylarından olan İsveçliler başarılı, çalışkan, müzisyen, detaycı, inovatif ve kuralcı yapılarıyla ön plana çıkıyorlar.

İsveç karmaşadan uzak, basit ve sakin bir yapıdadır. Diğer Avrupa ülkelerine göre, din ve ırk karmaşasının uzağında kalan İsveç’te her birey eşit haklara sahiptir ki eşitliğin olması ve ayrımcılığın olmaması da muhteşem bir şey. İsveç’te kadın erkek eşitliğine önem verilmektedir. Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise en yüksek bekar nüfus ve boşanma oranına sahip ülkedir.

İsveçlilerin saymakla bitiremeyeceğim yapısıyla ilgili belirtmek isterim ki;

İsveç’e giden birinin İngilizce bilmesi yeterlidir. İsveç’te İngilizce, ikinci dil olarak öğretilen diller arasında yer almaktadır ve nüfusun çoğunluğu İngilizce bilmektedir. İsveçliler evde yemek yapmak yerine dışarıda yemek yemeyi tercih ederler. Ülke, canlı bir restoran ve kafe kültürüne sahiptir.

Ve tabii ki müzik!

İsveç, zengin ve gelişmiş bir müzik ortamına sahiptir. İsveç, Amerika ve İngiltere’den sonra dünyanın en büyük üçüncü müzik ihracatçısı olarak bilinir.

Avrupa’nın en kuralcı ülkesi İsveç’te, kurallara aykırı şekilde davranılmasının karşılığında verilen cezalar oldukça serttir. Mesela İsveç'te kanında 0.2 promil veya daha fazla oranda alkol bulunan her sürücü alkollü bir şekilde araç kullanmış sayılır ve 6 ay kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sürücü belgesi ise 3 aydan 1 yıla kadar iptal edilir.

İsveç’te işten kovulmak çok zor!

İsveç’te işçi sendikalarının gücü, çalışanların haklarının korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. İşe alındıktan sonra, İsveçli işçiler genellikle güçlü iş güvenliği önlemlerinden yararlanır ve bu da işverenlerin geçerli nedenler olmadan işi feshetmesini zorlaştırır.

İsveç’in muhteşem yanlarından bir tanesi de kuzey ışıklarının görünmesi...

Eğer Allah izin verirse bir gün kuzey ışıklarını görmek için tekrardan İsveç’te olacağım. O zaman hem İsveç’i daha detaylı anlatıp, hem de farklı bir yazıda kuzey ışıklarını paylaşacağım.

Kuzey ışıklarının İsveç’ten kışın daha iyi göründüğüne dair bilgiler var, ancak eğer İsveç’e yolunuz düşerse bence bunu araştırıp hazır gitmişken kuzey ışıklarını da görmeden dönmeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi