Instagram’ın önemi

Yaşamımızın temel bir parçası olan sosyal medya, insanların hayatında önemli bir rol oynayan iletişim ve bilgi paylaşım aracıdır. Bu platformlardan en popüler onlarının başında gelenlerinden birisi de Türkiye’de erişim engeli getirilen Instagram’dır.

2 Ağustos tarihi itibarıyle erişim engeli getirilen Instagram’ın artılarına şöyle bir bakacak olursak;
Instagram sayesinde dünyanın her yerindeki insanlarla iletişim ve bağlantı kurabilirsiniz. Güncel haberlere, olaylara, bilgilere ve uzman kişi yorumlarına hızlı erişim sağlayabilirsiniz. İşletme ve markaysanız eğer, orayı müşteri iletişimi, pazarlama ve reklamcılık için kullanıp markanızı tanıtabilirsiniz. Eğitim materyalleri ve kaynaklarını paylaşma ve öğrenme fırsatlarını yakalayabilirsiniz. Düşüncelerinizi, duygularınızı, fotoğraflarınızı, sanatınızı ve hikayelerinizi paylaşarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Farklı kültürel deneyimleri ve gelenekleri takip edebilirsiniz. Eğlence amaçlı içeriklerle vakit geçirebilirsiniz. Bunların dışında daha pek çok faydasının yanında en önemli kısım da, Instagram’dan para kazanabilirsiniz. Instagram, popüler bir sosyal medya platformu olmasının yanı sıra e-ticaret sektörünün de en önemli pazar yerlerinden birisidir.

Instagram pek çok şirket ve kişi için bir "iş yeri" konumunda bulunuyor. Dolayısıyla Instagram'a getirilen erişim engelinin bir maddi faturası da elbette ki var. Instagram’da çok fazla para kazanılan yöntemler olduğu gibi, dolaylı olarak para kazanan iş yeri sayısı da çok fazla. Mesela 2 gün önce gittiğim güzellik merkezindeki uzman, o gün tek müşterisinin benim olduğumu söyleyerek şunları anlattı: “Merkezimiz görünür yerde değil. Instagram’dan reklam verip duyuru yapıyorduk ve sürekli oradan randevu alıyorduk. Instagram kapandığından beri neredeyse hiç müşterimiz yok.”
İnsanlar artık çoğu duyuruyu Instagram üzerinden yapıyordu. Hiç ücret ödemeden de takipçisini doğal yollarla artırabiliyordu. Bu durum küçük ve büyümekte olan işletmelerin çok fazla işine yarıyordu. Hiç şakası yok Instagram’ın yokluğu pek çok iş yerini de batırabilir.

Geçen gördüğüm bir videoda ev hanımının çanta satarak para kazandığını ve Instagram kapandığından beri işsiz kaldığını anlattığı videoya denk geldim.
İşsizlik bu kadar artmışken, pek çok insanın para kazandığı böyle bir platformun gitmesi, daha fazla işsizliği artıracaktır.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Instagram’ın kapatılmasının e-ticarette neden olacağı kaybın 1,9 milyar TL olduğunu söyledi.

Bedelini 85 milyon ödedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Instagram'a BTK tarafından uygulanan erişim engelinin Türkiye'ye olası maliyetini hesapladı ve Instagram'a erişim engeli getirilmesinin haftalık 396 milyon dolar maliyeti olabileceğini vurguladı. "Türkiye’de e-ticaret yapan 559 bin 412 işletme var. Bu işletmelerin %76’sı şahıs işletmesi, yüzde 21’i limited şirket ve yüzde 3’ü anonim şirket" diye konuşan Gökce, şunları kaydetti: "2023 yılında Aselsan 108, Roketsan 161, TUSAŞ 337 milyon dolar değerinde ihracat yaptı. Sadece Instagram yasağı nedeniyle 1 haftada ekonomimizin uğradığı zarar 396 milyon dolara ulaşabilir. Turizm, otelcilik, lokanta ve restaurantlar başta olmak üzere hizmet sektörü de müşterilere ulaşmakta zorlanıyor. Yasağın yaz sezonunda uygulanması işletmeleri etkiliyor. Yasaklarla sorunlar çözülemez. Instagram’ın yasaklanmasının ağır bedelini 85 milyon ödüyor. Türkiye’nin de dünyada itibarı zedeleniyor. Kamu keyfi kararlarla değil akılcı, bilimsel ve gerçekçi kararlarla yönetilirse Türkiye kazanır." Özellikle bu kadar işsizlik revaçtayken, zam üstüne durmadan zam geliyorken, ekonomik kriz varken; insanların kendi çabasıyla uğraşıp kendi kendine iş imkanı oluşturduğu gelir kapıları da kapatılmamalı… Sonra parasızlıktan insanlar depresyona giriyor, hayattan kopuyor ve intihar oranları artıyor. İnsanların para kazanması demek, mutlu olması demek. İnsanların mutluluğu, mutlu bir ülke demek. Mutlu ülke demek, daha az cinayet haberi, daha az kötülük haberleri demek… Biraz empati sağlanmalı ve bu ekonomik krizde insanlar göz göre göre işsiz bırakılmamalı, para kapıları kapatılmamalı. Kararlar alınırken bunların da göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi