İzmir Körfezi'nde balıklar neden ölüyor?

İzmir Körfezi'nde balıklar neden ölüyor?
Kanalizasyon ve altyapı sorunlarıyla sık sık haberlere konu olan İzmir, bu kez de yaşanan balık ölümleriyle kamuoyunun gündemine geldi. İzmir halkı balık ölümleri kadar, körfezden yayılan kötü kokudan da rahatsız.

İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik, kötü koku ve balık ölümleri sorunları sosyal medyanın gündemine bomba gibi düştü. Yaşanan bu olaylar İzmirlileri panikletti ve kamuoyu tepkisini doğurdu.

Balık ölümleri, son olarak İzmir'in Karşıyaka ilçesinin Aksoy Mahallesi'nde ve Bayraklı kıyısında yoğun olarak gözlemlenirken uzmanlar konuya dair açıklama yaptı.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, körfezde tespit edilen atık kaynaklı amonyak miktarının 50 kat fazla olmasının balıklarda zehirlenmeye yol açmış olabileceği ifade edildi.

Alg patlaması ve kötü koku

İzmir Körfezi'nin Bayraklı ve Karşıyaka sahillerinde, ilk olarak 20 Ağustos'ta alg patlamaları ve kötü koku boy gösterdi. Konunun kamuoyunda geniş bir yankı uyandırmasının ardından TMMOB'a bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve Çevre Mühendisi Selma Akdoğan, duruma ilişkin bir açıklama yaptı.

Akdoğan artan sıcaklığın ve deniz suyunda bulunan azot, fosfor gibi maddelerin fazlalığının alg oluşumuna neden olduğunu vurgulayarak "Bu durum deniz suyunun renginde değişimlerle birlikte oksijen seviyesinin de azalmasına neden olarak balık ölümlerine yol açabilir" dedi.

İZSU'ya 1,8 milyon lira ceza!

Yaşanan olayların, kamuoyunun tepkisini çekmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerine ilişkin soruşturma başlattı.

Yapılan incelemeler sonucunda kirli suyu İzmir Körfezi'nde deşarj ettiği tespit edilen İZSU'ya (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü) 1,8 milyon lira ceza kesildiği ve sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu açıklandı.

271086.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.