Yediği her şeye tuz atanlar dikkat! Fazla tuz tüketimi bakın neye sebep oluyor

Yediği her şeye tuz atanlar dikkat! Fazla tuz tüketimi bakın neye sebep oluyor
Vücudumuz için oldukça yararlı bir besin olan tuz, normalden fazla tüketildiğinde önemli sağlık sorunlarına sebebiyet verebiliyor. Özellikle ülkemizde tuz tüketiminin yüksek olduğu bilinen bilgiler arasında. Bakın fazla tuz tüketimi nelere sebep oluyor...

Tuz, vücut için oldukça faydaları bir gıda olarak bilinmekte. Vücudumuzda suyun tutulması ve kasların çalışması için gerekli olan bu gıdanın fazla tüketimi ise önemli sağlık sorunlarına sebebiyet vermekte. Bilindiği üzere tuz, besinleri işleyerek saklamak ve yemeklerin lezzetini arttırmak için sofralarımızda yer alıyor. Fakat biraz fazlasını tüketmek, sağlık konusunda ciddi sorunlar doğurabiliyor.

HER ŞEYE TUZ ATANLAR DİKKAT!

Bu konuda uzun yıllardır bilim insanları çalışmalarına devam ediyor. Son olarak ABD’nin Louisiana eyaletindeki Tulane Üniversitesi'ndeki araştırmacılar yaptıkları çalışmada yiyeceklere sıklıkla tuz eklemenin kardiyovasküler hastalık, felç ve kanser gibi hastalıklara neden olduğu ortaya çıkmıştı.

Aynı zamanda yemeklerini her zaman tuzlayanlar, hiç tuz kullanmayanlar ya da nadiren tuz kullananlara göre erken ölme riski yüzde 28 oranında daha yüksek çıkmıştı.

50 yaşında, her zaman tuz ekleyen erkeklerin ve kadınların yaşam beklentisi de erkeklerde 2,3 yıl olarak çıkarken, kadınlarda ise 1,5 yıl daha kısa olarak görüldüğünün altı çizilmişti.


BÖBREK HASTALIĞINA DA SEBEP OLUYOR


Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (CDC) bir uyarı geldi. JAMA Network Open dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmadan söz eden CDC, yemeklere rutin olarak tuz atmanın böbrek hastalığına yakalanma olasılığını yüzde 11'e kadar artırabileceğini ifade etti.

tuz11.png

JAMA Network Open dergisinde yayımlanan araştırmaya, başlangıçta böbrek hastalığı olmayan ve yıl boyunca takip edilen 37 ila 73 yaş arasındaki 465 bin 288 kişi dahil oldu.

Söz konusu süre içinde 22 bin 31 katılımcıda böbrek hastalığı gelişti. Araştırmacılar, çalışmaya katılan kişilerin yiyeceklerine sofra tuzu ekleme sıklığı çoğaldıkça böbrek hastalığına yakalanma olasılıklarının da yükselttiği kanısına vardı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.