Kurban bayramında beslenme



Bayramın en güzel yönlerinden biri de sevdiklerimizle bir araya gelmek, onlarla tatlı sohbetler etmek. Tatlı sohbetler ederken elbette tatlı yemeklerin de, yağlı et yemeklerinin de ikramı kaçınılmaz oluyor. Güzel yönleri olduğu kadar, kilo verme sürecinde olan kişiler için bayram bazen de stresli hale gelebiliyor. Bayramda ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı ve fazla et tüketimi; kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri olanların ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.

yazi-icine-gom.png


Bayram sabahı hafif bir kahvaltı yapın
Kurban bayramında güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Yumurta/omlet/menemen, peynir, zeytin, çiğ söğüş ve yeşilliklerin eşlik ettiği bir kahvaltı en hafif kahvaltı seçeneklerindendir. Domates, salatalık, maydanoz, havuç, turp, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıllı ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir. Kurban bayramında genelde kahvaltının yıldızı et kavurması oluyor. Özellikle kalp hastalığı olan kişilerin kolesterol açısından porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketim sağlaması gerekiyor.

Kurban eti aynı gün yenmemeli
Kurban eti aynı gün tüketilmemelidir. Taze kesilmiş etlerde görülen ‘ Rigor Mortis (ölüm sertliği) ‘ dediğimiz durum sindirim ve hazımsızlık gibi sonuçlar doğurabiliyor. Aynı zamanda bu eti pişirdiğimizde geç pişme durumu görülebiliyor. Kurban eti buzdolabında 24 saat dinlendirilmeli ve öyle tüketilmelidir.

Nasıl muhafaza edilmeli?
Kurban etleri 1 yıldan fazla saklanmamalıdır. Daha sonra tüketeceksek küçük küçük porsiyonlar haline getirilip o şekilde buzluğa veya derin dondurucuya atılmalıdır.

Kurban eti nasıl pişirilmeli?
Kırmızı etin yağ içeriği yüksek olduğu için pişirme esnasında ekstra yağ ve iç yağ eklenmemelidir. Kırmız et kolesterol açısından da yüksektir. Kızartma ve kavurma yöntemi tercih edilmemelidir. Fırın, haşlama, ızgara tercih edilmelidir. Fazla tuz eklenmemelidir. Kanserojen maddelerin oluşmaması için de mangalda pişirirken etler ateşe en az 15 cm uzakta tutulmalıdır. Çiğ veya az pişmiş etler bulaşıcı hastalık açısından da risk teşkil edeceğinden tam pişmiş olduğundan emin olmalıyız. Kırmızı et demir içeriği yüksek bir et türüdür. Demir eksikliği olan kişilerin kırmızı etin
yanında demirin vücudumuzda emilimini engelleyen kalsiyum içerikli besinler; yoğurt, ayran, cacık ve kefir tercih etmemesi gerekir. C vitamini içeren yani demir emilimini arttıran besinler tercih edilmelidir. Taze sıkılmış meyve suyu, limonata ve limon içeren bol yeşillikli bir salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir. Kırmızı et kolesterol açısından da yüksek olduğu için günlük kırmızı et alımı kadınlarda 120 gramı, erkeklerde ise 180 gramı geçmemelidir.

Küçük tabaklar kullanın
Devamında ara öğünler mutlaka şeker dengesi için sağlanmalıdır. Ceviz, fındık, badem, kaju gibi yağlı tohumlar ya da taze meyve/kuru meyve yenilerek metabolizma hızlandırılmalıdır.
Kurban bayramında genelde kahvaltının yıldızı et kavurması oluyor. Özellikle kalp hastalığı olan kişilerin kolesterol açısından porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketim sağlaması gerekiyor.

Kurban eti aynı gün yenmemeli
Kurban eti aynı gün tüketilmemelidir. Taze kesilmiş etlerde görülen ‘ Rigor Mortis (ölüm sertliği) ‘ dediğimiz durum sindirim ve hazımsızlık gibi sonuçlar doğurabiliyor. Aynı zamanda bu eti pişirdiğimizde geç pişme durumu görülebiliyor. Kurban eti buzdolabında 24 saat dinlendirilmeli ve öyle tüketilmelidir.

Nasıl muhafaza edilmeli?
Kurban etleri 1 yıldan fazla saklanmamalıdır. Daha sonra tüketeceksek küçük küçük porsiyonlar haline getirilip o şekilde buzluğa veya derin dondurucuya atılmalıdır.

Kurban eti nasıl pişirilmeli?
Kırmızı etin yağ içeriği yüksek olduğu için ekstra yağ ve iç yağ eklenmemelidir. Kırmız et kolesterol açısından da yüksektir. Kızartma ve kavurma yöntemi tercih edilmemelidir. Fırın, haşlama, ızgara tercih edilmelidir. Tuz eklenmemelidir. Çiğ veya az pişmiş etler bulaşıcı hastalık açısından da risk teşkil edeceğinden tam pişmiş olduğundan emin olmalıyız. Kırmızı et demir içeriği yüksek bir et türüdür. Kırmızı etin yanında demirin vücudumuzda emilimini engelleyen kalsiyum içerikli besinler; yoğurt, ayran, cacık ve kefir tercih edilmemelidir, C vitamini içeren yani demir emilimini arttıran besinler tercih edilmelidir. Taze sıkılmış meyve suyu, limonata ve limon içeren bol yeşillikli bir salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir. Kırmızı et kolesterol açısından da yüksek olduğu için günlük kırmızı et alımı kadınlarda 120 gramı, erkeklerde ise 180 gramı geçmemelidir.

Fiziksel aktiviteye dikkat edilmeli
Genel sağlık için her gün mutlaka egzersiz tavsiye ediyoruz. Bayramda alınan kalorileri dengeleyebilmek adına açık havada yürüyüş ve spor aktiviteleri mutlaka yapılmalıdır.
Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Fiziksel aktivite haftada 5 gün, 30-45 dakikalık hafif tempoda yapılması sağlıklı beslenme düzeninize pozitif anlamda etkileyecektir.

Sıvı tüketimi artırılmalı
Sıcak yaz günlerinde vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde kilogram başına 30-35 ml su tüketimi ihmal edilmemelidir. Su tüketimi aynı zamanda ödemin atmasını destekleyeceği için bize ekstra katkı sağlayacaktır.

Bayramda yapılan kaçamaklar
Peki diyelim ki çok fazla kaçamak yaptık. Gelen ikramların hepsini tükettik. Bunların hepsi vücudumuzda ekstra ödem tutulumu demek. Ödem, vücutta dokular arasında biriken sıvı demektir. Bunu atmak için sizlere iki tane tarif vereceğim:

ÖDEM SAVAR 1
1 tane salatalık
1 halka dilim ananas
10 dal maydanoz
Yarım limonun suyu
1 bardak sade maden suyu
1 bardak su
Hepsi bir mutfak robotundan geçsin. Bu tarif sabah aç karnına 5 gün boyunca yapılabilir. Bekletmeden içilmelidir. Fakat gebeler, emziren anneler, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, düşük tansiyonlu kişiler yapmamalıdır. Kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullananlar yapmadan önce diyetisyenine mutlaka danışmalıdır.

ÖDEM SAVAR 2
2 bardak su
1 tane salatalık
Çeyrek limon suyu
15 dal maydanoz
Yarım yeşil elma
3-4 dal dereotu
Hepsi bir mutfak robotundan geçsin. Bu tarif sabah aç karnına 5 gün boyunca yapılabilir. Bekletmeden içilmelidir. Fakat gebeler, emziren anneler, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, düşük tansiyonlu kişiler yapmamalıdır. Kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullananlar yapmadan önce diyetisyenine mutlaka danışmalıdır.

Herkese sevdikleriyle geçireceği sağlıklı ve mutlu bir bayram dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burcu Konar Arşivi