Yüz yüze ilk temas

Yüz yüze ilk temas
28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde görüşme trafiği arttı.

28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde görüşme trafiği arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerde yüzde 5.2 oy alan ATA İttifakı adayı Sinan Oğan ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. Kemal Kılıçdaroğlu ise ATA İttifakı ortaklarından Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini
söyledi.

14 Mayıs'ta yapılan Cumhur-başkanlığı seçiminin kesin sonuçları açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan sonuçlara göre Cumhur-başkanı Erdoğan yüzde 49.52, Kılıç-daroğlu yüzde 44.88, Sinan Oğan ise yüzde 5.17 oy aldı. Seçimlerin 2. tura kalması sonucu Erdoğan ve Kılıçda-roğlu'nun görüşme trafiğinde de artış oldu. İlk olarak, Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ATA İttifakı ortağı Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Lütfedip kabul ettiler, güzel ve verimli bir toplantı gerçekleş-tirdik. Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdık” dedi.

Yaklaşık 1 saat sürdü
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan'ı Dolmabahçe Çalışma Ofi-si'nde kabul etti. Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü. Oğan ve Erdoğan, görüşmenin ardından Dol-mabahçe'den ayrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmeden önce Sinan Oğan’ın ikinci turda belirleyici olacağı yönündeki soruya “Ben bu şekilde müzakere etmeyi seven biri değilim” yanıtını vermişti. Erdoğan, muhalefe-tin mültecilerin kapsamlı bir şekilde sınır dışı edilmesi çağrılarının hatırla-tılması üzerine de yaklaşık bir milyon mülteciyi Suriye'ye dönmeye teşvik edeceğini söyledi.


Bu şekilde müzakere olmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNN International'a yaptığı açıklamada Türkiye seçimlerinin ikinci turu ile ilgili kendinden emin olduğunu vurgulayarak "İnsanımızın bizi yüzüstü bırakmayacağını düşünüyorum" dedi. Sinan Oğan'ın ikinci turda belirleyici olacağı yönündeki tezlerin sorulması üzerine Erdoğan, “Ben bu şekilde müzakere etmeyi seven biri değilim” dedi.

Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilen özel röportajda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Şu anki rakibim bize karşı 15 seçime katıldı. Her seferinde de kaybetti. Seçimlerin ikinci turu önümüzdeki pazar olacak. Milletimin güçlü bir Türkiye demokrasisi adına hareket edeceğinden eminim. Ve insanımızın bizi yüzüstü bırakmayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Güçlü bir devletiz

Erdoğan, Türkiye'nin Moskova'ya yönelik Batı yaptırımlarını güçlendirmeye yardımcı olması için Ankara üzerinde artan baskıya rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile özel ve büyüyen bir ilişkisi olduğunu söyledi. “Batı'nın yaptığı gibi Rusya'ya yaptırım uygulayacağımız bir noktada değiliz” diyen Erdoğan “Batı'nın yaptırımlarına bağlı değiliz. Biz güçlü bir devletiz ve Rusya ile olumlu ilişkilerimiz var” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Rusya ve Türkiye'nin her alanda birbirine ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Tahıl koridoru anlaşmasının iki ay uzatılmasını değerlendiren Erdoğan “Bu, Başkan Putin ile olan özel ilişkimiz nedeniyle mümkün oldu” dedi.

Olumlu bakamayız

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'ı kendisine 'otokrat' dediği için eleştirdi ve “Bir diktatör ikinci tur seçimlere girer mi?” açıklamasını yaptı. İsveç'in NATO'ya katılımı ile ilgili de konuşan Erdoğan “İsveç, terör örgütlerinin Türkiye'deki dallarının İsveç'te, Stockholm sokaklarında serbestçe dolaşmasına izin verdiği sürece, İsveç'in NATO üyeliğine olumlu bakamayız” diye konuştu. Erdoğan 28 Mayıs'ta yapılacak seçimin ikinci turu için “Bu, Türk demokrasisi için yeni bir deneyimdir. Halkımın önümüzdeki Pazar günü yapılacak seçimlerde güçlü bir demokrasi için sahneye çıkacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

İstikrar çok önemli

“Türkiye'de kimse fikirleri yüzünden parmaklıkların arkasında değil” diyen Erdoğan, röportajın devamında CNN'e, partisinin parlamento yarışmasındaki güçlü performansının cumhurbaşkanlığı ikinci turdaki şansını artırmasını beklediğini söyledi. Türk halkının meclis ayrı başkan ayrı gibi bir tutumda bulunmayacağını aktaran Erdoğan, “İstikrar ve güven çok önemli. İstikrar arayanlar sandıkta gereğini yapacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz oranlarını düşürme kararı ile ilgili ise “Faiz oranları ve enflasyonun pozitif yönde ilişkili olduğuna dair bir tezim var. Faizler ne kadar düşerse enflasyon o kadar düşer. Attığımız adımların sonuçlarını gördük” açıklamasında bulundu.

Dönüşü teşvik ediyoruz

Sinan Oğan'ın ikinci turda belirleyici olacağı yönündeki tezlerin sorulması üzerine Erdoğan, “Ben bu şekilde müzakere etmeyi seven biri değilim” dedi. Erdoğan, muhalefetin mültecilerin kapsamlı bir şekilde sınır dışı edilmesi çağrılarının hatırlatılması üzerine yaklaşık bir milyon mülteciyi Suriye'ye dönmeye teşvik edeceğini söyledi. Türkiye'nin, ülkelerine geri gönderilmelerini kolaylaştırmak için Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerinde altyapı ve evler inşa ettiğini açıkladı.

Erdoğan, “Türk STK'ları, Suriye'nin kuzeyindeki mültecilerin anavatanlarına dönebilmeleri için konutlar inşa ediyor. Bu süreç çoktan başladı. Bir milyon mülteciyi anavatanlarına dönmeye teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.


SANATÇILARI TEHDİT ETTİLER

İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin yeni binasını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Farklı düşünen sanatçılarımızı tehdit ettiler, üzerlerine mahalle baskısı kurarak korku iklimi oluşturarak bu insanları sindirmeye çalıştılar. Ülkenin, milletin, hatta doğrudan sanatçılarımızın hayrına olan işlerde bile maalesef bu hoyrat tavırlarından vazgeçmediler. Biz bu sıkıntıların hepsini de göğüsledik" dedi. "İstanbul Modern'in yeni binasının şehrimize ve tüm sanatseverlere hayırlı olmasını diliyorum" diyen Erdoğan, "İstanbul Modern artık bizim için bir ulusal müze değil, uluslararası niteliği olan müze. Bu uluslararası niteliğiyle birlikte burada Galataport'la adeta bütünleşen bir yapı ortaya koyuyor. Bu da İstanbulumuz için, Türkiyemiz için ayrı bir zenginlik. Buradaki gençlerimizle birlikte tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik ediyorum. Bundan tam 104 sene önce Samsun'da başlayan milli mücadelemizi zaferle taçlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere muzaffer ordumuzun tüm mensuplarını rahmetle yad ediyorum" ifadelerini kullandı.

Verimli bir toplantı oldu

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ve Özdağ görüşme sonrası açıklama yaptı."Lütfedip kabul ettiler, güzel ve verimli bir toplantı gerçekleştirdik" diyen Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin sorunlarını, dünya sorunlarını bir anlamda masaya yatırdık" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Zafer Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Ümit Özdağ, kendisini ziyaret eden Kılıçdaroğlu’nu kapıda karşıladı. Kılıçdaroğlu ve Özdağ görüşme sonrası açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, “Lütfedip kabul ettiler, güzel ve verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Türkiye’nin sorunlarını, dünya sorunlarını bir anlamda masaya yatırdık. Aynı zamanda ben sayın genel başkana Millet İttifakı liderlerinin görüşlerini, ortak mutabakat metnindeki düşüncemizi ilettim. Bazı sorular da sordu genel başkan. Türkiye’nin demokrasiye ihtiyacı var. Var olan sorunlarını aşmaya ihtiyacı var. Bu çerçevede genel başkan arkadaşları ile görüşecek” diye konuştu.


Ayrıntılı cevap aldık

Ümit Özdağ ise “Biz de genel başkana ve heyete teşekkür ediyoruz. Sorularımıza ayrıntılı cevaplar aldık. Biz de yetkili kurullarımızla değerlendirmeler yapacağız. Diğer siyasi partilerin genel başkanları ve Sinan Oğan ile de sonrasında tekrar değerlendirme yapacağız. Kısa zaman içinde Türk kamuoyu ile görüşlerimizi paylaşacağız” ifadelerini kullandı. Ziyarete CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke eşlik etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.