Türkiye'de özel üniversitelerin yıllık ücretleri 1 milyon lirayı aştı!

Türkiye'de özel üniversitelerin yıllık ücretleri 1 milyon lirayı aştı!
Türkiye'de her geçen gün hissedilen pahalılık, özel üniversitelerin yıllık ücretlerine de yansıdı. Koç Üniversitesi'ne kaydolmanın bedeli 1 milyon 75 bin lira oldu.

Türkiye'de her geçen gün hissedilen pahalılık, özel üniversitelerin yıllık ücretlerine de yansıdı. Koç Üniversitesi'ne kaydolmanın bedeli 1 milyon 75 bin lira oldu. Sabancı Üniversitesi'ndeki tüm lisans programlarında ise ücret 1 milyon 100 bin lira. Açıklanan fiyatlara tepki gösteren öğrenciler, “Bu üniversiteleri yönetenler bizi öğrenci değil de müşteri sanıyor olmalı. Ama bilsinler biz müşteri değiliz” dedi

Koç Üniversitesi 2024-2025 akademik yılında yeni giriş yapacak öğrenciler için Tıp Fakültesi dışındaki programlar için ücretini 1 milyon 75 TL olarak belirledi. Geçen yıl bu ücretler 530 bin TL olarak açıklanmıştı.

Ayrıca üniversite tarafından yapılan açıklamada üniversite kayıt döneminde sadece güz dönemi ödemesi yapılırsa, bahar dönemi ödemesinin 618 bin 500 TL olacağı belirtildi. Yani iki taksitle ödeme yapılması durumunda güz dönemi için yüzde 15 zamlı ödeme yapılacak ve üniversitenin yıllık ücreti 1 milyon 156 bin TL olacak.

ÜNİVERSİTE ÜCRETLERİNE YÜZDE 150 ORANINDA ZAM YAPILDI

2024-2025 akademik yılı için üniversite tercihlerinin başlamasına sayılı günler kala özel üniversiteler de peş peşe zamlı ücretlerini açıklıyor. Üniversite ücretlerine yüzde 150'ye varan zamlar gelirken iki taksit ödemelerdeki zamlı ücretler de dikkat çekiyor. Koç Üniversitesi 2024-2025 akademik yılında yeni giriş yapacak öğrenciler için Tıp Fakültesi dışındaki programlar için ücretini 1 milyon 75 TL olarak belirledi. Yabancı Dil Hazırlık Programı ücreti de tüm bölümler için 1 milyon 75 bin TL oldu. Sabancı Üniversitesi de ücretlerini açıklayan özel üniversitelerden biri oldu. Buna göre Sabancı'nın 2024-2025 akademik yılı ücreti yeni girişli tüm lisans programları ve hazırlık dil eğitimi için 1,1 milyon TL olarak açıklandı.

EĞİTİM HER ÖĞRENCİNİN HAKKIDIR BU PAHALILIK KABUL EDİLEMEZ

Bilkent Üniversitesi ise 2024-2025 yılı eğitim ücretini bütün bölüm ve programlar için 620 bin TL olarak belirledi. Geçen yıl bu ücret 310 bin TL olarak belirlenmişti. Yani Bilkent Üniversitesi ücretlerine de yüzde 100 zam geldi. Konuya ilişkin gerek sosyal medya üzerinden gerekse de çeşitli okullarda açıklamalar yapan öğrenciler ise bu duruma tepkili. Eğitimin her insanın doğal hakkı olduğunu kaydeden öğrenciler, “Üniversiteye gitmenin bedeli bu kadar yüksek rakamlar olamaz olmamalı. Bu üniversiteleri yönetenler bizleri öğrenci değil müşteri sanıyor olmalı. Ama bilsinler biz müşteri değiliz. Her birimiz genç ve gelecek idealleri uğruna iyi eğitim almayı isteyen insanlarız. Bunu tüm özel üniversitelerin iyice anlaması lazım” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.