Küçük kıyamet!

Küçük kıyamet!
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 04:17'de gerçekleşen deprem ülkenin birçok noktasından hissedildi. AFAD'dan depremle ilgili yapılan açıklamada Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere bin 14 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 04:17'de gerçekleşen deprem ülkenin birçok noktasından hissedildi. AFAD'dan depremle ilgili yapılan açıklamada Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere bin 14 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Öte yandan Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Saat 04:17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi.

15:30 AFAD'dan yapılan açıklamada "Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmektedir. Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi koordinasyon sağlamak üzere görevlendirilmiştir." denildi.

Çalışmalar devam ediyor

AFAD Başkanı Yunus Sezer, "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam 1014 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7003 vatandaşımız yaralanmıştır" bilgisini verdi.

Sezer, "Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısı 9698, görevlendirilen araç sayısı 216 ‘dır. Şimdiye kadar toplam 2824 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır. Genelkurmay Başkanlığı tarafından 6 adet A400M, 5 adet C130, 7 adet C235 uçak ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel sevkiyatı planlanmış, 6 uçak bölgeye ulaşmıştır. Malatya’ya 500 komando ve 600 asker gönderilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Adana’ya 200 asker gönderilmiştir" ifadelerini kullandı. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır" denildi.


Milletimizin başı sağ olsun

TBMM Başkanı Şentop, AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş'tan haber alınamadığını bildirdi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Sabah 4:17’de deprem meydana geldi ardında 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bütün partilerden milletvekillerimiz bölgelere gidiyor. Biz danışma kurulu toplantısı yaparak Meclis’imizin çalışmalarını erteleme kararı aldık. İttifak ile bu kararı aldık, CHP’li Engin Özkoç arkadaşımız da vardı. Bütün milletvekillerimiz büyük bir gayret içindeyiz. Milletimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı. Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Deprem nedeniyle Adana Havalimanı'nın trafiğe kapandığına ilişkin haberler gerçek dışıdır. Havalimanımız hava trafiğine açıktır. Malatya Havalimanı sivil uçuşlara kapalı, acil uçuşlara açık durumda. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle Malatya Havalimanı terminal binasında hasar meydana geldi" denildi.

Eğitime ara verildi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz. Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerimizde 1 hafta eğitim öğretime ara vereceğiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise enerji altyapılarında ciddi hasarlar olduğunu belirterek, “Gerek elektrik iletim hatlarında gerekse doğal gaz iletim hatlarında ve dağıtım hatlarında hasarlar var. En büyük hasarlarımızdan birisi de merkez üssüne yakın Türkoğlu ilçesinde doğal gaz iletim hattında kopma meydana geldi. Bu hat Maraş başta olmak üzere, Gaziantep, Hatay ve Kilis’e doğal gaz taşıyan ana iletim hattımız. İllerimizde kesintiler yaşanabilir” bilgisini verdi.

4. seviye alarm!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “4. seviye uluslararası alarmdayız” açıklamasını yaptı. AFAD Koordinasyon Merkezinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise

“Haberleşmeyle ilgili ilk etapta bazı sıkıntılar olabiliyor. İhtiyaç olmadığı sadece iletişim bakımından görüşmeler olmalı. Uzun görüşmeler olmamalı. Fatura, borç vb. nedenlerle hatları kapatılmış olanların hatları açılmıştır. TURKSAT da uyduları bölgeye sevk etmiştir” dedi.


İKİNCİ BÜYÜK DEPREM

Kahramanmaraş merkezli 7.7 şiddetindeki depreminin ardından kurtarma çalışmalarının sürdüğü sırada bir deprem daha meydana geldi. AFAD, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7.6 şiddetinde yeni bir deprem olduğunu açıkladı. Deprem birçok şehirde hissedilirken o anlar canlı yayında kameralara anbean yansıdı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 13.24’te olan depremin merkez üssünü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi, derinliğini ise 7.6 olarak açıkladı. Depremde yeni yıkımların olabileceği değerlendirilerek bölgede arama tarama çalışması başlatıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 7.5, merkez üssünü ise Ekinözü ilçesi Gözpınar Mahallesi olarak saptadı. 7.6'lık depremde Adana'da, Diyarbakır'da, Malatya'da ve Elazığ'da binalar yıkıldı. Adana'da canlı yayın sırasında bir bina daha çöktü. Adana'da binalarda olanlara "hasarlı binalardan uzak durun" çağrısı yapıldı. 7.6 büyüklüğündeki depremde Elazığ merkeze bağlı Akpınar Mahallesinde bir bina çöktü. Binada biri polis 4 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Başka göçüklere karşı ilde tarama faaliyetleri sürüyor. AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, artçı depreme ilişkin açıklamada bulundu. Tatar, yaptığı açıklamada "Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.