Kemal Deniz Bozkurt: Esenyurt'ta yer kalmadı

Kemal Deniz Bozkurt: Esenyurt'ta yer kalmadı
Esenyurt'un plan tadilatlarının görüşüldüğü İBB Meclisi'nde konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt veryansın etti. Bozkurt, “Burası yoğunluğu olan bir kent ve bir kişiyi bile alacak kapasitesi kalmadı. Biz Esenyurt’u üretim, lojistik ve ticaretle ilgili geliştirmeye çalışıyoruz. Benim yeşil alanım, okul alanım, ibadet alanım kalmadı. Binaları yıkıp yapamayacağıma göre bu kenti kurtarmanın yolunun insan sayısını kurtarmaktan geçtiğini düşünüyorum” dedi

Esenyurt Belediyesi’nin 1/5 binlik plan tadilatları tartışmalar arasında kabul edildi. Kıraç Köyü, 891 adada bulunan bazı parsellerin kısmen yapı yasaklı alanda kaldığı için bu alanların ayrıntılı zemin incelemesi yapıldıktan sonra değerlendirilmek üzere plan onama sınırı dışına çıkarılmasına karar verilirken, tartışmaya konu olan 337 ada 1 parselle ilgili alınan karar CHP’li Meclis Üyeleri tarafından kabul edilmedi. Söz konusu parselin MAKYOL’a ait olduğu öğrenilirken, 2013’teki fonksiyonunun korunması şeklinde verilen aykırı teklif, askı sürecinden itiraz edilebileceği gerekçesiyle kabul görmedi. 

Her alana başka bir şey yapılmış
Esenyurt’un yaklaşık 1 milyon kayıtlı, yaklaşık 300 bin kayıtlı vatandaşla birlikte çoğunluğun yabancı uyruklu olduğu bir ilçe olduğunu belirten Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, ilçelerinde 100 bin kişinin yaşayacağı boş konut alanlarıyla birlikte toplamda 1.5 milyon insanın ikamet edebileceği bir yer olduğunu belirtti. İlçede yaşayan halkın ekonomik, sosyal ve siyasal tercihlerinden dolayı birçok sorunları olduğunu dile getiren Bozkurt, görevi devir aldığı 2019 yılında, 5 binlik planları iptal edilmiş, kontrolsüz bir şekilde yapılaşmış ve envanteri olmayan bir ilçe devir aldığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti.  “İki tane 5 binlik planımız var ikisi de iptal edilmiş. 8 tane binlik planımız var 3 tanesi iptal edilmiş, iki tanesi danışmaya yaptığımız başvurular sonucunda parsel bazında iptallerle kurtarılmış.  Söz konusu alanla ilgili 2014 yılında açılan dava 2016 yılında ilk kademe mahkemesine sonuçlanıyor, 2020 yılında da kesinleşiyor. Şimdi bu plan neden iptal oluyor. Bizim ihtiyacımız olan iptal olma nedenini ve diğer kamu alanlarıyla ilgili yanlışlıkları ve plan notlarında düzeltelim. Caminin yerine okul yapmışız yapılmışız, okul alanına başka bir şey yapmışız, vatandaşın yerine yeşil alan demişiz ama kullanmamışız, sağlık ocağı yerine başka bir şey yapmışız. Yani tam bir kaotik durum var. Bunları bir seferde düzeltmenin çok zor olacağını ancak yaşanan depremleri de göze alırark planlarımız hızlı bir şekilde geçsin istedik ama 2 yıldır maalesef basit bir mahkeme kararına dayalı planı onaylayamadım.”

1 kişi alacak kapasitemiz yok
Esenyurt'ta imar ve yapılaşma anlamında haksızlık edildiğini de anlatan Kemal Deniz Bozkurt, “Hepimiz kamuoyu önünde iddialı cümleler kuruyor, depreme dayandıklı kentler için vaatlerde bulunuyoruz ama bir planımızı onaylamıyoruz. Bu planın yapılma esnasında gerek İBB, gerek AK Parti ve gerekse CHP’li tüm paydaşlarla görüştüm. Sadece mahkeme kararlarını uygulayacak bir teklifle tekrar meclise sevk etti, mecliste dün gece saat 12’de komisyona sevk etti.Tüm muhatapları tek tek aradım. İmar Komisyonu Başkanlığı ile de görüşmek istedim ama görüşmenin yanlış olacağını söyleyerek kabul etmedi. Buda anlaşılır bir şey değil. Sanki bir ihaleye giriyoruz. Herkesi uyarmama rağmen imar imar planının iptaline neden olacak parseldeki değişiklik düzeltilmiyor, alakasız bir gerekçe ile, sanki oraya ilişkin bir mahkeme kararı varmış gibi imar planının dışında bırakılıyor. İmar artışı vermekle kalmayıp, fonksiyon değişikliği veriliyor. Burası yoğunluğu olan bir kent ve bir kişiyi bile alacak kapasitesi kalmadı. Biz Esenyurt’u  üretim, lojistik ve ticaretle ilgili geliştirmeye çalışıyoruz. Benim yeşil alanım, okul alanım, ibadet alanım kalmadı.Binaları yıkıp yapamayacağıma göre, bu kenti kurtarmanın yolu insan sayısını kurtarmaktan geçtiğini düşünüyorum” dedi.

Yeni plana kavuşmamız lazım
Esenyurt'un acil bir şekilde yeni planlarına kavuşması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, “Ne hikmetse ekstra 8-9000 kişiyi oraya getirebilecek bir değişiklikle bana bir dayatma yapılmaya çalışılıyor. Ne olur yazık etmeyin, yapmayın. Sizin vicdanınıza inancınıza güveniyorum. Ben Esenyurt’u toparlamaya çalışıyorum. Tek bir Suriyeliyi geri gönderebilmek için onlarca çaba harcıyorum. Bu planlar bu şekilde geçerse gerekirse mahkemeye gideceğim. Bana inanmayabilirsiniz ama meclis üyeleriniz arasında hukukçu var, imarla ilgili bilgileri arkadaşlar var. Onlara danışabilirsiniz. Tüm bunları yapabilmek için bir an önce sen yeni planla kavuşmamız lazım.  1 milyonluk kentin 5 binlik planları yapılıyor, ben hafiye gibi oradan buradan haber almaya çalışıyorum. Sabah saat 11.00'de bana sonuçlar geliyor, 2'de de görüşmeler başlıyor. Bu işler doğru değil. Kim iktidar olursa olsun doğru değil. Alınan kararı lütfen yeniden gözden geçirelim ve geleceğe hep birlikte umutla bakalım” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.