İttifak yoksa koltuk da yok

İttifak yoksa koltuk da yok
2019 yerel seçimlerinde el değiştiren Esenyurt, Küçükçekmece, Silivri ve Çatalca'da 14 Mayıs'ta ortaya çıkan sonuçlar dikkat çekti.

2019'da Esenyurt'ta yüzde 51 ile belediye başkanlığını kazanan CHP, son yapılan milletvekilliği seçimlerinde yüzde 23 oy aldı. Çatalca'da yüzde 51 ile seçilen Mesut Üner'in partisi AK Parti ise son seçimde aynı ilçeden yüzde 32 oranında oy çıkarabildi. Ortaya çıkan sonuçlar ittifakların dağılması halinde çok sayıda başkanın koltuğunu kaybedebileceğini ortaya koydu.

2019 yerel seçimlerinde İstanbul'da büyükşehir beledidyesi haricinde sadece 4 ilçede başkanlık değişti. Esenyurt ve Küçükçekmece AK Parti'den CHP'ye geçerken, Çatalca CHP'den AK Parti'ye, Silivri ise CHP'den MHP'ye geçti. 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde ortaya çıkan sonuçlar gözlerin yeniden bu ilçelere çevrilmesine neden oldu. 2019'da yüzde 51 oy oranı ile Esenyurt'u kazanan CHP'nin son milletvekilliği seçiminde aynı ilçeden yüzde 23 oy alması dikkat çekti. Milletvekilliği seçimlerinde AK Parti Esenyurt'ta yüzde 33.45 oy alarak CHP'ye 10 puan fark attı.


PARTİLER VE İTTİFAKLAR FARKLI

İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden Küçükçekmece'de ise ortaya çıkan tablo dikkat çekti. 2019'da yüzde 51'le AK Parti'den CHP'ye geçen ilçede, an fazla oyu iktidar partisi aldı. Yüzde 32.9 oyla 161 bin 783 seçmenin terci olan AK Parti en yakın rakibi CHP'ye 4 puan fark attı. Küçükçekmece'de YSP ve İYİ Parti ise yüzde 10 civarında oy aldı. CHP'den AK Parti'ye geçen Çatalca'da ise milletvekilliği seçimlerinde CHP yarışı önde tamamladı. CHP yüzde 34.85 oy alırken, AK Parti yüzde 28.25'te kaldı. Çatalca'da İYİ Parti'nin aldığı oy da dikkat çekti. İYİ Parti yüzde 14.84 oy alırken MHP, yüzde 5.56'da kaldı.


BAŞKANLARIN PARTİLERİ GERİDE

2019 yerel seçimlerinde Silivri seçim sonuçları çok konuşuldu. MHP'nin İstanbul'da kazandığı ilk belediye olan Silivri'de 14 Mayıs seçim sonuçları da dikkkat çekti. Silivri'de CHP yüzde 34.85 oy alarak birinci parti oldu. İkinci olan AK Parti yüzde 28.25'te kaldı. Yüzde 11.3 oy alan İYİ Parti'nin MHP'ye 5 puan fark atması ise dikkatlerden kaçmadı. MHP, yönettiği ilçede yüzde 7.8 oy alabildi. 14 Mayıs'ta yapılan son seçimde Esenyurt, Küçükçekmece, Çatalca ve Silivri'de ortaya çıkan sonuçlar, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlere ittifakla gidilmemesi halinde mevcut başkanların kaybedebileceği şeklinde yorumlandı.

HABER: EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.