İşten atılan CarrefourSA işçileri eylemde: 'Sadaka değil hakkımızı istiyoruz'

İşten atılan CarrefourSA işçileri eylemde: 'Sadaka değil hakkımızı istiyoruz'
İşten atılan CarrefourSA işçileri, Sabancı Holding önünde yaptıkları açıklamada, “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz” dedi

BARIŞ KIŞ- Esenyurt’ta bulunan CarrefourSA deposunda 12 Ağustos'ta 6 işçinin işten atılmasının ardından Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) çağrısıyla başlayan eylem devam ediyor. İşçiler, eylemlerinin 9’uncu gününde Beşiktaş’a bağlı Levent 4 semtinde bulunun Sabancı Holding önünde eylem yaptı. Eylemde “Çaya yüzde 150 zam yapan CarrefourSA, işçiye yüzde 20 zam yapmamak için depo kapatıyor” pankartı açan işçiler, “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz”, “Dişini sıkma yumruğunu sık” ve “Geçinemiyoruz” dövizleri taşıdı. Eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “Carrefour’dan alma zulme ortak olma” sloganları atıldı. Eylemde konuşan DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, “Bu direniş sadece bir zam talebi değildir, asıl kritik meselemiz ‘ölmek istemiyoruz’ çığlığı. Bu yaşamsal talebin etrafında hepimiz birleşmek zorundayız” dedi.

Yemek iş güvenliği ve zam yok!

Direnişin 9. gününde Sabancı Center’ın önünden işe dönme ve zam taleplerini yineleyen işçiler çalışma koşullarını, düşük maaşları, fabrikada verilen insanlık dışı yemekleri ve iş kazası tehlikelerini anlattı. Ek zam talep ettiği için işten atıldığını aktaran CarrefourSa Depo işçisi Gülşah Şahin, “biz çocuklarımızın büyüdüklerini göremeden çalışıyoruz. Her gün iş kazası riskiyle karşı karşıyayız. Fabrikada çıkan yemekler sıklıkla makarna ve patates. Arkadaşlarımızdan sağlık ve güç kaybı yaşayanlar var” ifadelerini kullandı. İşçi Atılgan Erdoğmuş, “Siz Sabancı olduğunuz için mi Çalışma Bakanlığı bize tanınan anayasal sendikada örgütlenme hakkı tanınmadığında müdahil olmuyor? Bizim direnişimizi büyük kanallar görmüyor. Biz zam ve sendikayı elde edinceye kadar sonuna kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. Yaklaşık 3.5 yıldır depoda çalıştığını ve her sene zam, yemek ve çalışma koşullu eylemler yaptıklarını aktaran işçi İbrahim Kandemir “3.5 senedir Gece vardiyasında iki domates bir salatalık yiyorum. Yemek istiyoruz yok. İş sağlığı istiyoruz, yok. Zam istiyoruz, yok. Eğer biz kazanamazsak siz nasıl kazanacaksınız” dedi.

Alışveriş yapamıyorum

Direnişteki işçiler 22 bin lira civarında aldıkları ücretlerin vergi kesintilerinin ardından 20 bin lira civarına düştüğünü belirtiyor. Kimi ailesini geçindirmek için harcamalardan kısma yoluna giderken kimi ise yakınlarının yardımıyda ay sonunu getirdiğini anlatan işçiler için CarrefourSa’dan alışveriş yapmak mümkün değil. İki gün işe gitmediği için 7 bin TL kesinti yapıldığını söyleyen İşçi Kenan Erdoğmiş, “zaten 23 bin TL ile geçinebiliyorum diyen yalan söylüyordur. Ben geçinemiyorum evleneceğim ama ekonomik durumla evlenmek çok zor” şeklinde konuştu. Erdoğmiş, aldığı ücretle CarrefourSa’dan alışveriş yapamadığını da belirtiyor. Ali Ercan da 1 yıl 8 aydır CarrefourSa’da çalıştığını hasta babasının bakımını da sağlayabilmek için kardeşiyle birlikta çalışmak zorunda olduğunu anlatıyor. “ 20 bin TL kazandığımız halde vergi kesintisi Sabancı’dan değil bizden alınıyor” diyen Ercan “aldığım ücretin 15 bin lirasıyla kira ödüyorum. Ayda en kötü 3-4 bin lira da fatura ödüyorum. Bana hiç bir şey kalmıyor” ifadeleriyle düşük ücretlere dikkat çekiyor. “Aylık mutfak masrafımız 15 bin lirayı aşıyor herhangi bir şekilde CarrefourSa’dan alışveriş yapamıyorum, sadece pazardan alışveriş yapabiliyoruz.” Muhtesim Kaçan ise geçinemediği için Van’dan İstanbul’a geldiğini ancak depoda aldığı ücret ile de artık geçinemediğini söylüyor. “Taze gıda bölümünde çalışıyorum. Çok tehlikeli paletler bize çarpıyor. Defalarca kez söyledik. Bizimle ilgilenmiyorlar” diyen Kaçan 3 yıllık evli ve bir çocuk babası olduğunu, ev için aylık 10 bin TL kredi ödediğini beliriyor. “Kardeşlerimle birlikte kredimi ödüyoruz” diyen Kaçan, aldığı ücretle ihtiyaçlarını karşılayamadığını vurgulayarak “Bazen ihtiyaçlarımızı alamıyoruz” dedi.

a2.jpg

Asla geri adım atmayacağız

DGD - Sen İşyeri Temsilcisi Atılgan Erdoğmuş ise depoda 5 aydır çalıştığını belirterek, iş bırakma sürecini anlattı. Sendika ile anlaşarak bu direnme kararını aldıklarını dile getiren Erdoğmuş, maaşlarına iyileştirme yapılması, iş güvenliğinin sağlanması ve sağlıklı bir ortamda çalışma koşullarının oluşturulmasını istediklerini söyledi. Erdoğmuş, “İşverenlerin ciddi bir baskısına maruz kaldığımız için tepki gösterdik. Bu koşulların düzeltilmesini isteyen 6 arkadaşımız işten çıkarıldı. Taleplerimiz arasında işten çıkarılanların işe iade edilmesi de var. Taleplerimizin hepsi kabul edilene kadar buradaki direniş devam edecek. Ne sendika geri adım atacak, ne de bizim sendikayla aramızdaki bağ kopacak” diye konuştu. Sendikal hakları için mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizen Erdoğmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “CarrefourSA dışında işçilerin hakları için birçok yerde direnişteyiz. Eğer bu direnişi sonuca ulaştırırsak, birçok emekçi ve işçi için örnek olacağız. Mücadelemizi başarıya ulaştırana kadar direnişimiz devam edecek.

İlgili Haberler

Kaynak:BARIŞ KIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.