İSPARK, buna bir daha bak!

İSPARK, buna bir daha bak!
İSPARK tarafından çıkılacak otoparklara elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi ihalesinin şartnamesi tepkilere yol açtı.

İBB iştiraki İSPARK, işlettiği otoparklara elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi için 17 Eylül'de ihaleye çıkacağını duyurdu. İlgili ihalenin şartnamesine tepki gösteren E Mobilite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Osman Ataman, “Şartnameye göre mevcut 170 lisanslı şarj ağı işletmecisinin en az 159’unun, muhtemelen 167'sinin doğrudan ihaleye katılamayacağı görülmektedir. İSPARK, henüz sektör oluşmadan oldu bitti ile İstanbul’ u yabancı ortaklı bir gruba mı tahsis etmek istiyor?” diye sordu

ÖZEL HABER: EKREM HACIHASANOĞLU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSPARK, işlettiği otoparklara elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi için 2024/692 kayıt No’su ile 17 Eylül 2024 tarihinde ihale yapacağını duyurdu. İSPARK tarafından çıkılacak ihalenin şartnamesi tepkilere neden oldu. İhalenin içeriği, “Bu ihale İSPARK A.Ş. tarafından işletilmekte olan otoparklarda elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi sonucu elde edilen gelirden İSPARK A.Ş.’ye 01.01.2034 tarihine kadar belirli bir oranda pay verilmesini konu alır” şeklinde açıklandı. İBB Meclisi tarafından 12 Haziran 2024 tarihinde alınan kararla otoparkların kullanım ve işletme hakkının 10 yıllığına İSPARK A.Ş.’ye verildiği belirtilerek, ilgili ihalenin Kapalı Teklif usulüne göre Ümraniye'de gerçekleştirileceği ifade edildi.

Uçuk bir sermaye şartı

İSPARK'ın 17 Eylül'de gerçekleştireceği ihalenin şartnamesine tepki gösteren E Mobilite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Osman Ataman, “Şartname incelendiğinde, mevcut 170 lisanslı şarj ağı işletmecisinin en az 159’unun, muhtemelen 167'sinin, doğrudan ihaleye katılamayacağı görülmektedir. Şartnamede; İstanbul içi en az 60 kurulu istasyon, Türkiye çapında en az 100 DC (Yüksek Hızlı) kurulu istasyon, En az 20 milyon TL ödenmiş sermaye talep edilmiştir. İSPARK'ın kendi sermayesinin bile bu rakamdan azdır. Öyle ki İSPARK'ın sermayesi 19 milyon 850 bin TL'dir.

Konunun üst otoritesi EPDK bile 4 milyon 500 bin TL sermayeyi yeterli görüyor” diye konuştu.

ana-fotoya-gom-av-osman-ataman.jpg

Tekelleşmeye yol açar!

İSPARK'ın bu isteklerinden ötürü, Koç Holding ve Kalyon Holding gibi kuruluşların bile ihaleye katılamayacağını ifade eden Ataman, “İhalenin bu şekliyle sonuçlanması, rekabet açısından hukuka aykırı durumdadır ve tekelleşmeye yol açacaktır. Teknik uygulama, idari çerçeve açısından belirsizlikler, zorluklar ve imkansızlıklar içeren, rekabetçi ortamı özenle ortadan kaldıran, böylece de önce tüketici sonra kamu aleyhine zarar doğurtacak bir ihale şartnamesi fayda sağlayamayacaktır” dedi.

Oldu bittiye getirilmesin

“İhalenin iptal edilerek, şeffaf, takvimi belirlenmiş, süreç ve katılımı açıklanmış şekilde yeniden daha sonra tekrarlanmasını talep ettik” diyen Ataman, “Genel Müdüre yazılı başvurularımıza herhangi bir geri dönüş olmadı. İSPARK, henüz sektör oluşmadan oldu bitti ile İstanbul’ u yabancı ortaklı bir gruba tahsis etmek istiyor izlenimi doğuruyor. Sayın İmamoğlu’nu bu detaydan haberdar olduğuna inanmıyoruz. Enerjide dış bağımlılığı arttıracak ve tekelleşmeye yol açarak kamu menfaatine aykırı sonuçlar doğuracağı için gerçekleşirse dahi ihalenin iptali için hukuka başvuracağız. 2010 yılında kurulmuş ve e mobilite sektörünün bütün bileşenlerini temsil eden tek ve ana sektör kuruluşuyuz. Yanlıştan dönülmesi halinde ülke için faydalı bir sonuç olacaktır. Sayın İmamoğlu’nun hukuktan önce duruma müdahale ederek doğruyu sağlayacağını ümit ediyoruz” çağrısında bulundu.

Kaynak:DAMGA GAZETESİ - EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.