Bu rant hırsı artık bitsin!

Bu rant hırsı artık bitsin!
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde binlerce kişinin ölmesi nedeniyle Bakırköy Kent Savunması eylem yaptı. Yapılan açıklamanda, “Acımız da öfkemiz de çok büyük. Türkiye genelinde, inşaat üzerinden rant devşirme devrinin bu depremle birlikte kapanmış olması gerekiyor. 6 Şubat 2023 gününden sonra hepimizin öncelikleri değişmek zorunda. Devlette safsata ve rantla değil, bilimle yol alınmalı” ifadelerini kullandı

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelen Bakırköy Kent Savunması üyeleri depremin ne kader ne de alın yazısı olduğunu, deprem öncesi gerekli tedbirleri alarak halkın can güvenliğini garantiye almanın devletin asli görevi olduğunu vurguladı. Çok sayıda polisin takip ettiği eylemde basın açıklamasını okuyan, Bakırköy Kent Savunması Sözcüsü İlknur Türkoğlu, “Yaşanan bu büyük felaket, rant hırsının ve bilimden uzak plansız yapılaşmanın sonucudur. Tek umudumuz yine halkın dayanışmasıdır. Hepimiz İstanbul’da yaşıyoruz ve deprem hepimizin gerçeği” ifadelerini kullandı. 

Endişe ediyoruz

Türkoğlu, bir kişinin bile gereksiz yere ölmemesi ve bir kez daha aynı şeylerin yaşanmaması için bir şeyler yapılması gerektiği bilinci ile bir araya geldiklerini söyleyerek, “Bu bir doğal afet değil, özellikle de son yıllarda süre gelen hukuksuzluğun, liyakatsizliğin, açgözlülüğün sonucu yaşadığımız bir cinayet ve felaket. Bu büyük felakette parmağı olanlar doğal afet diyerek sorumluluktan kurtulamazlar. Tüm afetlere hazırlık, konunun uzmanı kişilerce afet öncesi, afet anı ve sonrası olarak planlanması gereken büyük bir organizasyondur. Oysa ülkemizde ilk 2 aşama tamamen yok sayılmış, enkaz kaldırmaya odaklanılmıştır.  Yeni felaketlere neden olacak olan bu tutumu kabul etmiyoruz. Ülkemizde deprem doğal bir süreç bunu biliyoruz ama depremden ölmek artık kader olmamalı. Depremin yaşandığı bölgede büyük bir depremin beklendiği ve bu depreme hazırlık yapılması gerektiği yıllardır zaten uzmanlar tarafından konuşuluyor. Fakat bu konuşmalar hep kulak arkası ediliyor. Deprem sonrası oluşan barınma, haberleşme, ulaşım, sağlık ve temizlik sorunları, enkaz kaldırma işlemleri, çevre kirliliği gibi sorunlar da öngörülmeli ve önceden planlanmalıydı. Oysa biz büyük bir organizasyonsuzluk ve karmaşa görüyoruz. Kimsesiz kalan sayısız bebek ve çocuk görüyor, bunlar için ne yapabiliriz, nasıl yardımcı olabiliriz diye endişe ediyoruz” dedi. 

Öncelikler değişmeli

İstanbul için beklenen olası deprem hakkında da açıklama yapan ve çözüm önerilerini dile getiren Türkoğlu, “Felaketin yaşandığı bölgedeki yıkım çok büyük. Normal yaşama dönmek uzun zaman alacak. Bu konuda hepimizin üzerine büyük bir görev düşüyor. Ülke genelinde artık her şey kökten değişmeli. Türkiye genelinde, inşaat üzerinden rant devşirme devrinin bu depremle birlikte kapanmış olması gerekiyor. Önceliğimiz afetlere ve depreme dayanıklı binalar ve kentler olmalı. Afet toplanma alanları düzenlenmeli ve inşaata açılmamalı ve yasaklanmalı. Deprem eğitimi yaygınlaştırılmalı ve işinin ehli kişilerce yapılmalı. 6 Şubat 2023 gününden sonra hepimizin öncelikleri değişmek zorunda. Devlette safsata ve rantla değil, bilimle yol alınmalı. Deprem özellikle İstanbul ve yaşadığımız kent olan Bakırköy için özellikle çok büyük bir tehlike. BKS olarak yıllardır bu konuda bir farkındalık oluşturmak için mücadele veriyoruz, merkezi ve yerel yönetimi uyarıyoruz. Kulaklarını, gözlerini ve ağızlarını kapatan merkezi ve yerel yöneticilere bir kez daha sesleniyoruz: Halkın can güvenliğini sağlamak siz seçilmişlerin görevi. Depremde ölmek kader değil. Hemen bugün deprem güvenlikli kentler oluşturmak için bilimsel ve halktan yana çalışmalara başlayın ya da yetersizliğinizi kabul edin ve istifa edin. Acımız büyük. Böyle bir acının tekrar yaşanmaması için bizler bilimin yol göstericiliğinde el ele mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

İlk müdahale önemli

Basın açıklamasının ardından Hatay Defne’deki arama kurtarma çalışmalarından gelen Afet Dayanışma Ağı Koordinatörü ve Eğitmeni İlknur Selmin Balıbaş, Türkiyenin acısının  bitmediğini söyledi. 15 yıldır da afet eğitmeni olduğunu söyleyen Balıbaş, Hatay Defne’de, gördüğü manzarayı anlatmaya kelimelerin yetmediğini belirtti. İlk müdahale ve yerel afet gönüllülüğünün önemini vurgulayan Balıbaş, yerelden genele tüm kurum, kuruluş ve STK’ların ilk mücadele ekiplerini çoğaltama yönünde seferberlik başlatması gerektiğini söyledi. Balıbaş, “Bu işin koordinasyonunda görevli AFAD’ın binasının çöktüğü bir ülkede bizi nasıl bir organizasyon ve yönetim bekliyor” dedi. Enkaz altından canlı çıkarılanların büyük kısmının doğru müdahale ve baş boyun ekseni dikkate alınmadan karga tulumba diye tabir edilen şekilde taşınmasından dolayı hayatını kaybettiğini kaydeden Balıbaş, beklenen İstanbul depremi için de uyarıda bulundu. Balıbaş, Türkiye’nin en büyük ili olan İstanbul’da ilk müdahalecilerin yerel gönüllüler olacağına dikkat çekerek, “Bu günden itibaren STK’lara kayıt olun, afet eğitimi veren her bilgiyi değerlendirin  ve kendi kendinize yeter güç olun” diyerek vatandaşlara seslendi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.