Sanatın iyileştirici gücü: İstanbul’da sergilerle ruhunu tazele

Yapılan araştırmalara göre stresle baş etme yöntemlerinden biriside sergi ve müzeleri keşfetmek. Sanat; zihinsel, mental ve duygusal iyileşme için güçlü bir araç olarak kabul ediliyor. Özellikle sergi ve müzeler, insanlara günlük hayatın stresinden uzaklaşma, kendini yeniden keşfetme ve huzur bulma imkanı sunan şahane alanlar. İstanbul gibi Metropol şehirlerde bu oldukça basit bir yöntem.

6ad4bb90-f751-487e-a038-070516657e3d.jpg

Sanatın iyileştirici gücü

Özellikle ekim ayında İstanbul adeta bir sergi cenneti. Kültür sanat birikimi yaparken kalabalık şehirde yaşamanın vermiş olduğu stresi de sanatın iyileştirici gücüne bırakmak akıllıca olabilir.

Sanatın bu iyileştirici gücünü deneyimlemek isteyenlere bir kaç güncel sergi önerisini pazar okurları için hazırladım.

17-arter-farz-et-ki-sen-yoksun-7051-scaled.jpeg

Stresi azaltan sanatsal faaliyetler

Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Georg Baselitz sergisi, sanatçının son on yıldaki yaratım süreçlerini keşfetme fırsatı veriyor. Geçen köşe yazımda Georg Baselitz'in sergisini özellikle yazmıştım Emirgan'da bulunan bu sergiyi mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum. İstanbul Modern’deki “Yüzen Adalar” sergisi 280’den fazla eseriyle izleyicilere yeni bakış açıları sunuyor. Arter’deki “Farz Et Ki Sen Yoksun” sergisi ise koleksiyonerliğin ve hayallerin estetikle nasıl kesiştiğine dair derin bir keşif sağlıyor.

20180-56160-8502062.jpg

Ekim 2024 İstanbul sanat rehberi

Sanatseverler için bu sergiler, hem bireysel bir kaçış alanı hem de zihinsel bir arınma fırsatı yaratıyor. Özellikle Frida Kahlo’nun Günlükleri gibi kişisel anlatıları içeren sergiler, sanatın bireyin iç dünyasına nasıl dokunabileceğini ortaya koyuyor. İstanbul’un farklı noktalarındaki bu sergiler, şehrin karmaşasında durup nefes almak isteyen herkesi sanatın iyileştirici gücüyle buluşmaya davet ediyor. Sizler de ekim ayında mutlaka sanatın iyileştirici gücünü burada tavsiye edilen sergiler eşliğinde keşfetmeye hazırlanın.

1687214094-y-zen-adalar-sergisi-foto-raf-cemal-emden-3-1024x576.jpg

İşte sizler için ekim ayı İstanbul sergi rehberi:

Georg Baselitz - “Son On Yıl”
Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşen bu sergi, ünlü Alman sanatçının son on yılda ürettiği eserleri sergiliyor. Resim, heykel ve baskı işleriyle sanatçının farklı dönemlerini keşfetmek mümkün. Sergi, 2 Şubat 2025’e kadar açık olacak.


“Yeryüzü Halleri” - Yapı Kredi Kültür Sanat
30 Mart 2025’e kadar açık kalacak bu sergi, insan-doğa ilişkisini sorgulayan ekolojik temalı eserleri içeriyor. Sanatseverlere doğaya yönelik sanatsal bir perspektif sunuyor.


“Ebedi Prelüd” - Borusan Contemporary
Rumeli Hisarı’ndaki Borusan Contemporary’de yer alan bu sergi, dijital ve fiziksel sanat arasındaki etkileşimi araştırıyor. Koleksiyon, 17 Ağustos 2025’e kadar ziyaret edilebilir.

Frida Kahlo’nun Günlükleri
Grand Pera’da 26 Ekim’e kadar açık kalacak olan bu sergi, ünlü sanatçının iç dünyasını yansıtan günlük yazıları ve çizimlerine odaklanıyor.


“Farz Et Ki Sen Yoksun” - Arter
Arter’de devam eden bu sergi, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerle bir araya geliyor ve koleksiyonculuk ile hayallerin ilişkisini inceliyor. Sergi, Aralık 2024’e kadar görülebilir.

Bu sergilerden size en yakın olanını ziyaret ederek ruhunuzda bir arınma başlatabilirsiniz. Hafta sonunu mutlaka bir müze gezisine ayırmak sizi farklı ufuklara sürükleyecek ve bakış açınızda değişiklikler yaratacaktır. Önümüzde ki tatil günlerinden birinde görmeniz gereken bu sergilerden birini seçerek stresinizi şimdiden en aza indirebilirsiniz. Unutmayın plan yapmak stres yönetimini önleyebilir. Hayatta bütün dertler geçicidir, üstelik derdiniz ne kadar büyük olursa olsun hepsi ufak şeylerdir...Sanatla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Şengün Arşivi