Usame Bin Ladin kimdir, neden gündemde?

Usame Bin Ladin kimdir, neden gündemde?
Usame Bin Ladin, ülke gündeminde en çok konuşulan ve merak edilen isim arasında yerini alıyor? Peki Usame Bin Ladin kimdir? El Kaide ile ilişkisi nedir? İşte merak edilen soruların yanıtı...

Usame Bin Ladin, gündemde en çok aratılan ve sorgulanan isim arasında yerini alıyor. Fransa tarafından açıklanan kararla Türkiye gündeminde adı bugün sıkça anılmaya başlayan Usame Bin Ladin, kimdir? Neden merak ediliyor? Usame Bin Ladin ile El Kaide arasındaki ilişki nedir? Usame Bin Ladin yaşıyor mu öldü mü öldürüldü mü? İştr yanıtı.


Usame Bin Ladin kimdir neden gündemde, öldürüldü mü?

Usame Bin Ladin, Ortadoğu'da kurulan El-Kaide'nin kurucusudur. 1996 yılında Afganistan'da kurulan El-Kaide'nin eski lideridir. El-Kaide birçok devlet tarafından terör örgütü olarak anılmaktadır.

Usame Bin Ladin ise 10 Mart 1957 yılında Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde doğmuştur. Çeşitli nedenlerle 1994 yılında ülkesinin vatandaşlığından çıkarılmış ve vatansız kaldığı için Suudi Arabistan vatandaşı olmuştur.

Kökeni Yemen'e uzanmaktadır. 1979 yılında Pakistan'a ardından Afganistan'a gitmiştir. Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan mücahitler arasında yerini almış ardından 1992 yılında Suudi Arabistan'dan da sürgün yemiştir.

thumbs-b-c-c1080d503243458a5389d0d42174502f.jpg
Kaynak: AA

Sürgünün ardından Sudan'a yerleşen Ladin, ABD'nin baskısıyla Sudan'dan ayrılmak zorunda kalmış ve Afganistanda teşkilatlanmaya giderek El-Kaide'nin kurmuştur. Körfez Savaşları'nda ABD askerlerine karşı Suudi Arabistan'a konuşlanan Usame Bin Ladin, İslam'a hakaret edildiğini söylerek ABD'yi karşısına almıştır.


1998 yılında Darüsselam ve Nairobi'deki Amerika Birleşik Devletleri'ndeki büyükelçiliklere bomba yüklü kamyonların saldırıya uğramasının arından FBI tarafından en çok aranan kaçak (Ten Most Wanted Fugitives) ve en çok aranan teröristler (Most Wanted Terrorists) listesine girmiştir.

Usame Bin Ladin, 02 Mayıs 2011 yılında ABD'nin gizli servisi tarafından yapılan harekatla öldürülmüştür.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.