Haramidere her gün farklı bir renkte akıyor

Haramidere her gün farklı bir renkte akıyor
Esenyurt'ta Haramidere'de kimyasal atıklar sebebiyle dere her gün farklı renk akıyor. Dere, Çarşamba günü yeşil, Perşembe günü kırmızı, Cuma günü siyah aktı. Prof. Dr. Mustafa Öztürk, renk değişiminin derelerin ekolojik yapısını ve insan sağlığını etkilediği uyarısında bulundu.

Esenyurt'ta Haramidere, Çarşamba günü yeşil, Perşembe günü kırmızı, Cuma günü siyah aktı. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, dereye bırakılan kimyasallar sebebiyle derede renk değişimi yaşandığını ve bunun çevreye ciddi hasarlar verdiğini belirterek, "Derelerde meydana gelen renk değişikli hem derelerin ekolojik yapısını hem de insan sağlığını etkiliyor" dedi. 

'Doğal ortama ciddi hasarlar veriyor'

Öztürk, "Derelerden akan farklı renklerdeki atık sular çevreye ve doğal ortama ciddi hasarlar vermektedir. Bu kimyasal sular orada bulunan ekolojik dengeyi ciddi bir şekilde bozar. Yine derelerden alan kimyasal sular bütün balık türlerinin ölümlerine neden olur. Bu akan kimyasalların etkileri kısa süreli değildir. Oldukça uzun sürelidir. Aynı zamanda kimyasallar dere yoluyla denizlere ulaştığı zaman, deniz ortamında da ciddi kirliliğe ve hasarlara neden olabilir" ifadelerini kullandı.

'Kirlilik drone ve uydu yoluyla tespit edilmeli'

Deredeki renk değişiminin birinci sebebinin çevrede bulunan boyama tesisleri olabileceğini söyleyen Öztürk, "İkincisi sebebi ise illegal olarak tankerlerle dereye boşaltılan sıvı boya atıklarından kaynaklı olması mümkün. Bu sıvı boya atıklarının çevreye verdiği hasar çok yüksektir. Dolasıyla bu tip kirliğin olduğu yerler drone'lerle ve uydu yoluyla tespit edilmesi gerekir. Kirliliğin başladığı yerler tespit edildikten sonra o noktalar deşarj edilmelidir. Aynı zamanda derelerde bulunan renkli kimyasallar, derelerin ekolojik yapısını en az 2 veya 3 ay alt üst etmektedir" dedi.

Koku kirliliği

Öztürk deredeki koku kirliliği ile ilgili olarak da, "Koku kirliliğine neden olan şey, solvent bazlı boya ise koku kirliliği yaşanabilmektedir. Derelerdeki bu kirliliğin çevreye etkileri olduğu kadar insan sağlığına da zararları vardır. Bu kimyasallar özellikle solunum yoluyla ciğerlere kadar zarar verebilmektedir. Bu sebepten dolayı derenin yakın çevresinde bulunan insanların sağlık taramasından geçmesi gerekmektedir" diye konuştu. 

"Derelerdeki renklerin sürekli değişmesi boyama tesisinde kullanılan boya renklerinin değişmesi demektir diyen Öztürk, "Yani tesiste kullanılan boya değişirse, dereler kırmızı, mavi ve yeşil akar akmaktadır. Aynı zamanda sudan ve fabrikalardan numune alınması çok önemlidir. Alınan numunelerin analizleri yapılmalı. Fabrikadan kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilmeli ve bu dereleri kirletenlerin tespiti 1 günü fazla sürmelidir" diye ekledi.

'İnsan düştüğü zaman burada hasta oluyor'

Çevre sakini Bekir Güler ise, "Kokudan durabiliyor musun. Yaz, kış biz tatile gidemiyoruz. Su taşacak komşularımıza bir şey olacak diye gidemiyoruz. Asit bu atık. Fabrikanın asidi. Burada tavuk su içerse ölüyor. İnsan düştüğü zaman burada hasta oluyor" dedi.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.