Bozmak kolay yapmak zor!

Bozmak kolay yapmak zor!
Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini de eleştiren, CHP Zeytinburnu Belediye Meclis Üyesi Süleyman Dağ, “AKP zihniyeti eğitim konusunda oldukça yetersiz kalmıştır ve umut vaad etmemektedir” dedi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini de eleştiren, CHP Zeytinburnu Belediye Meclis Üyesi Süleyman Dağ, “AKP zihniyeti eğitim konusunda oldukça yetersiz kalmıştır ve umut vaad etmemektedir” dedi. CHP’lilerin çağ dışı diyerek eleştirdiği Maarif Modeli’ne sahip çıkan AK Partili Muhammet Kaynar, eğitim sisteminin 28 Şubat'ta alınan kararlarla bu hale geldiğini belirterek, “Bir şeyi bozmak kolay ama yapmak zaman alıyor” diye konuştu.

Zeytinburnu Belediyesi eylül ayı son toplantısında gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Süleyman Dağ, yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli başta olmak üzere, 22 yıllık Ak Parti iktidarındaki eğitim politikasını eleştirdi. Eğitimin güncel durumu, atanamayan öğretmenler, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, öğrencilere en azından bir öğün ücretsiz yemek verilmesi, velilerden alınan katkı payı gibi birçok konuya değinen Dağ, Ak Parti iktidarının okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin niteliğini bilinçli olarak düşürüldüğünü söyledi.

Pilot çalışması yapılmadı

2024-2025 eğitim öğretim dönemiyle birlikte Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne geçileceğini belirten Dağ, “İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmemiş, kaynakçası, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı Cumhuriyet Halk Partisi olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştayda dava açtık. Üstelik bu yıl okullarımız öğretmen ataması yapılmadan açılıyor. Danıştay'a açılan davayı bahane gösteren Bakanlık mülakat sonuçlarını açıklamayarak ve öğretmenlerin atamasını gerçekleştirmeyerek, yalnızca öğretmenleri değil, öğrencilerimizi de mağdur ediyor. Öğretmen açığı ücretli öğretmenlik adı altındaki emek sömürüsüyle kapatılmaya çalışılıyor. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeği AKP'nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programa dönüleceğini umuyoruz” dedi.

Yeterli bütçe ayrılacak

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekleyerek konuşmasını sonlandıran Süleyman Dağ, “Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine uygun olarak iktidarımızda eğitime yeterli bütçe ayrılacak ve sorunlar çözülecektir. Belediyelerimizde gerçekleştirilen başarılı projeler iktidarımızda yapacağımız işlerin habercisi niteliğindedir” ifadelerini kullandı.

Öneriniz ne kardeşim?

AK Parti Grubu adına söz alan Muhammet Kaynar ise CHP Genel Merkezi tarafından tüm belediye meclis üyelerine bilinen sloganları içeren yazılı metnin gönderildiğini ve bilinen sloganları dinlediklerini, Maarif Modeli’ne çağdışı ifadesinin arkasında yatan asıl gerekçeyi bildiklerini söyledi. “Yapılan tüm konuşmada, okullar, öğrenciler öğretmenler perişan deniliyor. Peki ne öneriyorsun kardeşim?” diye soran Kaynar, “Eski Türkiye’de eğitim çok iyiydi de şimdi mi kötü? Eskiden ne iyiydi de şimdi kötü? Eskiden kitaplarını alamadığı için okula gidemeyen, üniversite harcını ödenmediği için okula kayıt yaptıramayan öğrenciler vardı. Bu ülkede üçlü eğitim, bir sınıfta 100 kişi vardı. Bunlar unutulmuş, sloganik ifadeler içeren bir metin okunuyor. Biraz insaf. 2002’deki okullaşma, derslik, öğrenci ve öğretmen sayısına bir bakın. Haksızlık etmeyin. Bu ülkede bizim iktidarımızda yapılan derslik sayısı sizin bile tahmin edemeyeceğiniz sayıda. Açıp internetten bir bakın. Siz hangi kafayı yaşıyorsunuz?” diye sordu.

Neye karşı çıkıyorsunuz?

Eğitimin bir süreç olduğunu ve neredeyse tekli eğitime geçilmeyen yerin kalmayacağını da sözlerine ekleyen Kaynar, “Devlet bütçesinde en fazla pay eğitime ayrılıyor. Sorunlar var biliyoruz ama hükümetimiz çalışıyor. Ciddi yatırımlar var. Mükemmel oldu demiyoruz ama aşılacaktır. Madem bu ülkeye yapıcı bir şeyler yapmak istiyorsunuz, lütfen en azından bir öneri sunun. Önerdiğiniz şey nedir? Karşı çıktığınız şey nedir? Çağ dışı dediğiniz şey nedir? Bazı sendikaların laflarını gelip burada söylemeyin” ifadelerini kullandı.

Eğitimin içine ettiniz!

CHP'li İsmail Terzi de 22 yıllık AK Parti iktidarında neredeyse 20 kez müfredatın değiştirildiğini söyleyerek, “Eğitim bitmiş, meslek okulları yok olmuş. Sanayide çalışacak kalifiye teknik eleman yok. Eğitimin içine etmişsiniz. Zeytinburnu'nda bir okul kattınız mı. İki okul alanına buz pisti yaptınız. Başarı sıralamasında ülke olarak dünyada sıralamasında bile değiliz. Ekonomiden sonraki en büyük sorunumuz sağlık ve eğitimdir” dedi. Öncesinde kurgulanmış bir metni ilçe Meclisinde okumanın doğru olmadığını söyleyen Ak Partili Meclis Üyesi Işıl İlgin Oktay ise eğitmen eşi olarak bu konusunda hassasiyeti olduğunu belirterek, “Eğitim yaşayan bir organizmadır ve müfredatın sürekli değiştirilmesi ciddi çalışmanın ve emeğin ürünüdür. Yaşanmışlıkları dikkate alarak yenilenip güncelleniyor” diyerek, Maarif Modeli’ne çağdışı denilmesini kınadığını belirtti.

kutu.webp

OKULLARIMIZA TALEP ARTTI

“Liselerde ikinci dil olarak Almanca okutulması mıdır çağ dışı olan. Yabancı dil eğitimine verilen saatin arttırılması mıdır çağdışılık. İlk ve ortaokulda sosyal bilim ve hayat bilgisinde yakın tarihe yer verilmesi midir çağdışılık. Milli değerlere ağırlık verilmesi çağdışılık mıdır” diye soran Işıl İlgin Oktay, yerel anlamda da Zeytinburnu Belediyesinin okullara yaptığı fiziki destekten, yaz döneminde öğrencilerle ilgili yapılan çalışmalardan bahsetti. Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerde de son dönemde ilçedeki okullara olan talebin arttığı bilgisini aldıklarını söyleyen Oktay, okullaşma standartlarında da İstanbul genelinde ilçe olarak iyi bir konuma geldiklerini, belediye olarak katkı anlamında da görevlerini layıkıyla yerine getirdiklerini belirtti. İlgin’e yanıt veren CHP’li İsmail Terzi ise milli eğitimin bitik olmasından dolayı belediyenin destek verdiğini ve bunu tüm belediyelerin yaptığını söyleyerek, “Eskiden sanat ve meslek okulları vardı artık yok. Eğitimin içine edilmiş” tepkisini gösterdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.