80 bin yıllık kuyruklu yıldızı İstanbul'da görüldü

80 bin yıllık kuyruklu yıldızı İstanbul'da görüldü
İstanbul'da dün akşam en son 80 bin yıl önce görülen kuyruklu yıldız türü görüldü.

İstanbul'da dün akşam yüzyıllık bir kuyruklu yıldız türü görüntülendi. En son dünyada 80 bin yıl önce görüldüğü belirtilen Tsuchinshan-ATLAS isimli kuyruklu yıldız, Kız Kulesi civarında görüntülendi.

Çıplak gözle görülebilen bu kuyruklu yıldız İstanbul haricinde Tekirdağ, Balıkesir, Ayvalık Cunda, Didim, Tunceli, Burdur ve İzmir gibi şehirlerden ne net olarak görüldü.

İstanbul'da nadiren görülen bu yıldız bir kişinin fotoğraflamasıyla ortaya çıktı.

e62bcfd7-e86f-4cc5-bce4-446ee60c1d7a.jpg
Balıkesir Ayvalık'ta görülen kuyruklu yıldız

Tsuchinshan-Atlas kuyruklu yıldızı nedir?

Gökyüzü hareketlerine ilgisi olanların merak ettiği olay dün akşam İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde yaşandı. Tsuchinshan-Atlas olarak isimlendirilen kuyruklu yıldız, çok nadir görülen bir gökyüzü olayıdır. Öyle ki Tsuchinshan-Atlas, dünyada en son 80.000 yıl önce görülmüştür.


Tsuchinshan-Atlas, ilk kez Çin'in Tsuchinshan (Zijinshan) Gözlemevi tarafından keşfedilen ve daha sonra ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) teleskop ağı tarafından takip edilen bir kuyruklu yıldızdır. Kuyruklu yıldız, Güneş Sistemi'nin dış bölgelerinden gelen ve Güneş'e yaklaştığında buzu eriyerek kuyruk oluşturacak kadar ısınan gökcisimlerindendir.

14 Ekim 2024 Pazartesi akşamı İstanbul ve birçok şehirde görülen kuyruklu yıldız, şehir ışıklarından uzak alanlarda daha net görüldü. Kuyruklu yıldızın parlaklığı görenleri mest etti.

juu-kopya.webp
İstanbul'da görülen kuyruklu yıldız

İlgili Haberler

Kaynak:Yakup Tezcan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.