Serhat Öztürk

Serhat Öztürk

Seçim sonucu rahatsız etti!

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri yapıldı. Seçimlerde aşırı sağ sandıkta büyük bir başarı gösterdi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni oyların yüzde 28'ini alarak Brüksel'deki kilit rolünü pekiştirirken, Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron o kadar kötü bir performans sergiledi ki erken seçim çağrısı yapmak zorunda kaldı.

Fransa'da aşırı sağcı Marine Le Pen Ulusal Birlik (RN) Partisi. Oyların yüzde 31'ini alarak ülkede erken seçimleri tetikledi. Merkez-sağ tandanslı Avrupa Halk Partisi (EPP) Parlamento'daki en büyük grup olmaya devam etti ve 2019'a kıyasla 13 sandalye kazandı. İtalya’da Başbakan Giorgia Meloni ve İtalya’nın Kardeşleri (FdI) Partisi. Yüzde 26-30 bandında oy oranıyla birinciliği garantiledi.

Peki kimler kaybetti?

Yeşiller, Avusturya ve Almanya'da beklenenden çok daha kötü bir performans sergiledi

Farklı üye devletlerdeki merkez sağ tandanslı Renew Europe (RE). 2019'a kıyasla AP'de 20 sandalye kaybetti. Almanya'da Sosyal Demokratlar.... Şansölye Olaf Scholz'un partisi, EPP'nin ardından aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ile ikinci sırayı paylaştı.

AA'da yer alan bir yorum haberde Fransız ve Alman vatandaşların Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 5 yıl görev yapacak milletvekillerini belirlemek için yapılan seçimlerde, aşırı sağın yükselişinden memnun olmadıklarını belirtti. Paris'teki ünlü Şanzelize Caddesi'nde, genç Fransızşlar ve Alman turistler, AP seçimlerinde aşırı sağın yükselişini AA muhabirine değerlendirdi. 23 yaşındaki Vanille isimli Fransız, AP seçimlerinin sonuçlarının kendisini büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, "Ancak Fransa'da son yıllardaki atmosfer nedeniyle şaşırtıcı değil” dedi. Aşırı sağın bu kadar yüksek bir oy oranı almasını beklemediğini kaydeden Vanille, "Genellikle aşırı sağa karşı oy kullanmaktan bahseden insanları gördüm, bu nedenle bu kadar yüksek bir sonuç çıkması beni son derece şaşırttı. Hayal kırıklığına uğradım” diye konuştu.

İsmael isimli Fransız öğrenci, "Zaten çok iyi gitmeyen bir Fransa'dayız” diyerek, AP seçimleriyle bu durumun daha da kötüye gittiğine dikkati çekti. Vatandaşların, RN'ye bu kadar oy vermeden önce daha fazla düşünmesi gerektiği yorumunu yapan İsmael, “Buna oy vermezdim” dedi. İsmael, Avrupa ve Fransa'da aşırı sağın yükselişinden memnuniyetsizliğini dile getirerek, "Böyle şeyleri görmek beni mutlu etmiyor. Ailemin büyük bir kısmı Müslüman ve Fransız topraklarında aşırı sağın yükseldiğini görmek beni mutlu etmiyor” ifadelerini kullandı. Meclisin feshedilmesini beklemediğini söyleyen İsmael, "İyi bir karar olduğunu düşünmüyorum, çünkü bu noktada aşırı sağın dönüşüne (neden) olabilir” dedi.

19 yaşındaki Dana, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) seçimlerdeki sonucunu değerlendirerek, "Tarih yeniden tekkerür ediyor” dedi. Dana, Almanya'nın artık kimse için güvenli bir yer olmadığını vurgulayarak, "Ülkede artık kimse kendini güvende hissetmiyor ve bu yüzden üzüntü duyuyorum” ifadesini kullandı. Komşuları Fransa'da aşırı sağın seçimi kazanmasını üzücü bulduğunu anlatan Dana, "Avrupa'daki her ülke beraber çalışmalı ve doğru kararı almalı. Avrupa'da ırkçılık yükselirse bu çok üzücü olur” diye konuştu. 18 yaşındaki Sarah ise Almanya'da aşırı sağın yükselişini endişe verici bulduğunu kaydederek, AfD partisinin AP seçimlerini 2. olarak tamamladığını, bu partinin "ırkçı" ve kadın karşıtı bir parti olduğunu söyledi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serhat Öztürk Arşivi