'Kredi kartı vergisi'ne tepki gösterenleri hedef alan Mustafa Destici hakkında suç duyurusu: 'Nefret suçu oluşturuyor'

'Kredi kartı vergisi'ne tepki gösterenleri hedef alan Mustafa Destici hakkında suç duyurusu: 'Nefret suçu oluşturuyor'
İnsan Hakları Derneği (İHD), BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin 'kredi kartından yıllık 750 liralık kesinti' kararına ilişkin yaptığı açıklama sonrası suç duyurusunda bulundu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na yeni kaynak için hazırlanan yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Sunulan kanun teklifi 100 bin lira üzerinde kredi kartı limiti bulunanlardan yıllık 750 lira vergi kesilmesini içeriyor.

AK Parti'nin Meclis’e sunduğu yasa teklifi tepkileri de çoğalttı. Kimi vatandaş yasa teklifi sonrası kart limitlerini düşürmek için harekete geçerken kimileri de sunulan kanun teklifini savunmaya geçti. Bu isimlerden biri de BBP Genel Başkanı Mustafa Destici oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Destici, kullandığı ifadelerle eleştiri oklarını kendine çekti. 100 bin liranın üzerinde kredi kartı kullananların devlete 750 lira savunma sanayiine destek vermemesi durumunda Türkiye'nin sonunun 'Suriye, Irak, Filistin gibi' olacağını iddia eden Destici "Mehmetçik canını veriyor, polis kanını veriyor, güvenlik korucusu ailesini veriyor. Sen 750 lira vermişsin çok mu" dedi.

Destici devamında "Onların derdi biliyorsunuz bunların takımı savunduğu siyasetçilerden biz ne duyuyoruz bunlar Milliyetçileri değil DEM’lileri savunuyorlar. Bunlar Türkiye ile Yunanistan karşı karşıya geldiğinde Yunanistan’ı savunurlar, Batı’yı savunurlar, Ermenistan’ı savunurlar. Bunların hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni savunduğunu görmedim. Atatürkçülük adı altında, Atatürk ve laiklik kelimelerinin arkasına saklanarak devlet, vatan din düşmanlığı yapıyorlar. Benim tavsiyem şu, onun vermediği 750 lirayı da biz veririz, bu millet verir. Bu milletin ve devletin onun gibi düşünenlerin parasına ihtiyacı yok. Gitsin o 750 liraya bir büyük rakı alsın, demlenmeye devam etsin.” şeklinde konuştu.

İHD'DEN SUÇ DUYURUSU

Destici'nin tartışma yaratan sözleri sonrası İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu'ndan açıklama geldi. İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, 'DEM Partilileri hedef gösteren, ek kredi kartı vergisini vermeyenleri Yunanistan ve Ermenistan’ı savunmakla' itham eden ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

İHD'nin söz konusu açıklaması şöyle:

“Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı olarak mecliste görev yapan milletvekili Mustafa Destici geçtiğimiz gün bir açıklama yapmıştır. Hükümetin aldığı bir karara ilişkin ‘100.000 Liranın üzerinde kredi kartı kullanan, devlete 750 Lira savunma sanayine destek verecek. Ver kardeşim. Vermezsen sonun Suriye gibi olur, vermezsen sonun Irak gibi olur, vermezsen sonun Filistin gibi olur. Biliyorsunuz bunların takımı savunduğu siyasetçilerden biz ne duyuyoruz? Bunlar milliyetçileri değil DEM'lileri savunur. Bunlar Türkiye ile Yunanistan karşı karşıya geldiğinde Yunanistan'ı savunurlar, batıyı savunurlar, Ermenistan'ı savunurlar. Bunların hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti Devletini savunduğunu görmedim.’ şeklindeki açıklamasıyla açıkça TCK 216. Maddede tanımlanan halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu işlemiştir.

“AÇIKLAMA NEFRET SUÇU OLUŞTURUYOR”

Mustafa Destici bu açıklamasıyla DEM Partiye gönül veren yurttaşların ya da yine bu coğrafyada kadim halklardan olan Rum ve Ermeni vatandaşların açıkça nefret diline ve ötekileştirmeye maruz kalmalarına neden olmuştur. Bu açıklama nefret suçu oluşturduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti devletinin altına imza attığı uluslararası anlaşmalara da aykırı bir nitelik taşımaktadır. Mustafa Destici açıkça TCK 122. Maddede tanımlanan ayrımcılık suçunu ve TCK 216. Maddede tanımlanan halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu işlediği gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de çok sayıda maddesini ihlal eden bir açıklamada bulunmuştur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. Maddesi de açıkça ayrımcılığı yasaklamaktadır. Ayrıca Mustafa Destici Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapan ve bir partiyi temsil eden milletvekilidir. Ana akım medyada sürekli kendi görüşlerini açıklama özgürlüğüne sahiptir. Bu tehlikeli düşüncelerin yayılması toplumda ayrışmaya ve çatışmaya neden olabilecek niteliktedir.

Sayın Cumhuriyet Başsavcısı yukarıda açıkladığımız üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapan, milletvekili Mustafa Destici'nin suç duyurumuza konu olan açıklaması TCK 216. Maddeyi açık bir şekilde ihlal eder niteliktedir. Bu nedenle söz konusu açıklama çerçevesinde soruşturma başlatılarak Mustafa Destici hakkında TCK 216. Maddesi uyarınca dava açılmasını saygıyla talep ederiz.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.