Çocuk cinsel istismarında birbiri ile karşılaştırılan iki kavram: Pedofili ve ensest

Bölgedeki bilinirliği ve okuyucu kitlesini uzun zamandır takip ettiğim Damga Gazetesi’nde bugün ilk köşemi yazıyorum. İlkyazımı, uzmanlık alanım olan ve aktif çalıştığım bir alandan seçmek istedim. Tabii sadece bu da değil. Hepinizin bildiği gibi ‘’Çocuk İstismarı ve İhmali’’ her zaman güncelliğini koruyan, yüzyılların sorunudur. Doğru bir kaynaktan bilgilenmeniz ve farkındalığınızı artırmak için burada olduğumu bilmenizi istiyorum. Bu sebeple beni bir yere not edin, ailenizin ve çocuğunuzun uzmanı olarak buradayım ve bana her zaman ulaşabileceksiniz.

Her çocuk istismarcısı pedofili değildir!

Kavramları yerinde kullanabilmek için önce ne olduğunu ve kimlere pedofili diyeceğimizi bilmemiz gerek. Çocuğa yönelik cinsel istismar küresel bir halk sağlığı sorundur. Çocuktan sorumlu her yetişkinin bu konuda bilgi ve fikir sahibi olması, istismarın ortaya çıkması ve çocukların korunabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu yazıda iki kavram arasındaki farkı ortaya koymayı amaç edindim fakat öncesinde ‘’Çocuk İstismarı ve İhmali Nedir?’ kısaca bundan bahsedip ana konuya dönmek istiyorum.

Çocuk istismarı ve ihmalini; 18 yaş altında olan çocukların gelişimini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyen, toplumsal kurallara ve profesyonel kişilere göre uygun olmayan, fiziksel, duygusal ve cinsel açıdan kötü muamele ve davranışların tamamını kapsayan eylemler olarak tanımlayabiliriz. Çocuk istismarı ve ihmali türleri açısından 4 başlıkta karşımıza çıkar. Bunlar: 1) Fiziksel İstismar 2) Duygusal İstismar 3) Cinsel İstismar ve 4) İhmaldir.

Kısaca;

Fiziksel istismar: Kaza dışı yaralanmaların tamamıdır. Fiziksel istismara vurma, dövme, tekmeleme, ısırma gibi örnekler verilebilir.

Duygusal istismar: Psikolojik istismar olarak ta tanımlayabileceğimiz duygusal istismar, ebeveynin ya da çocuğun bakımından sorumlu kişi/kişiler tarafından çocuğa yönelik psikolojik açıdan yıkıcı etkileri olabilecek davranışların sergilenmesidir. Örneğin; Çocuğu korkutma, ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılamama, alay etme, aşağılama, küçük düşürme, yalnız bırakma, suçlama, başkalarıyla kıyaslama, baskılama gibi davranışları içerir.

Cinsel istismar: Çocuğa yönelik cinsel istismar, cinsel gelişim sürecini tamamlamamış bir çocuğun ya da ergenin, bir yetişkin tarafından cinsel gereksinim ve arzularını karşılamak için çocuğa karşı güç kullanarak, tehdit ya da kandırma yoluyla bu davranışı gerçekleştirmesidir.

İhmal: İhmal, çocuğa bakım veren ya da çocuğun bakımından sorumlu kişinin sorumluluğunu yerine getirmemesi, beslenme, barınma, giyim, sağlık, sosyal ve duygusal gibi temel gereksinimler için yeterli ve gerekli olan ilgiyi göstermemesi durumudur.

1.jpg

ENSEST NEDİR?

Ensest kavramını, eskiden aile içerisinde yaşanan cinsel istismar ve cinsel ilişkileri tanımlamak için kullanılırdı fakat günümüzde bu kavram, sadece kan bağı olanlar için değil, kan bağı olmayanlar içinde kullanılıyor.

Ensestte ön plana çıkanın kan bağı değil de bir güç ilişkisi olduğunu söylemek mümkündür.
Çocuk ile anne-baba yakınlığını kuran, çocuk için otorite figürü haline gelen ve çocuğun bu kişiye karşı hissettiği bağımlılığa göre ensest kavramını kullanabiliyoruz. Aslında baktığımızda ensest kavramı; çocuğa bakım veren tüm yetişkinleri kapsayan bir tanımlama şeklini almamış mı sizce de?

2.jpeg

PEDOFİLİ NEDİR?

Pedofili, ergenlik dönemine girmemiş (12 yaş altı) çocuklara yönelik cinsel eylemlerde bulunmayla ilgili yoğun istek duyan ve çeşitli yöntemler ile cinsel istismar eylemlerini gerçekleştiren kişilere denir.

Pedofili ile ensest arasındaki temel farklılık; Pedofilinin klinik anlamda bir tanımının olmasıdır. Yani pedofili, tanı ve tedavi gerekliliği olan patolojik bir bozukluktur. Pedofiliyi halk arasında hastalık olarak da tanımlayabiliriz. Fakat pedofiliyi patolojik bir bozukluk ya da hastalık olarak görmek, bu kişilerin cezadan muaf olduğu anlamına gelmez. Cinsel saldırı bir hastalık değil, suçtur. Aman buraya dikkat edelim!

3.jpg

PEDOFİLİLERİ TANIYALIM

Pedofili bireylerin özelliklerine baktığımızda; büyük çoğunluğunun erkeklerden oluştuğu, kız çocuklarında daha çok 8-10 yaş arasını tercih ettiklerini, erkek çocuklarda ise biraz daha büyük çocukları tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak, bu kişilerin çocuklarla yakın ilişki kurma konusunda becerikli olduklarını, eylemi gerçekleştirmeden önce planlı bir şekilde hareket ederek önce çocukların güvenini kazandıklarını ve masum dokunmalar, pornografik içerikler izletmeleri gibi bir çok manipülasyon uygulamaları, en belirgin özellikler olarak karşımıza çıkıyor.
Son olarak; unutmayın, çocuk istismarı bir suçtur ve her çocuk istismarcısı pedofili değildir. Çocukları yetişkinliğe doğru uğurlarken onları hayatları boyunca korumak, yaşayacakları her türlü tehlike ve sorunları çözüme kavuşturmak, sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamanın önemi büyüktür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zerrin Işık Arşivi