Limon hem göz hem el yakıyor!

İTO verilerine göre, İstanbul'da fiyatı en çok artan ürün yüzde 56,64 ile limon oldu. Taze fasulye ise yüzde 20,84'e gerileyerek fiyatı en çok azalan ürün oldu.İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 112'sinin perakende fiyatı artarken, 26 ürünün fiyatı düştü, 104 ürünün fiyatı ise değişmedi.Şursaı bir gerçek ki ülkemizde Emekli aç, Memur yoksul. Son 1 yıldaki zamlar gözünöne alındığında emekçinin masrafı yüzde 50 arttı. Yoksulluk sınırı altında yaşayan kişi sayısı 30 milyon.

Limonda tüm zamanların rekoru

Haziran ayında yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yer alan limon yüzde 56,64 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.Fiyatında artış yaşanan diğer ürünlerin bazıları, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubundan yüzde 45 ile mektup gönderim ücreti, aynı gruptan yüzde 27,66 ile şehirlerarası otobüs bilet ücreti, giyim harcamaları kumaşlar alt grubundan yüzde 23,08 ile poplin, gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubundan yüzde 22,30 ile sivri biber, çeşitli ve hazır yiyecekler alt grubundan yüzde 20,25 ile çikolata ve konut harcamaları grubundan yüzde 20,05 ile badana boya işçiliği olarak belirlendi.

Taze fasulye ucuzladı

Haziranda gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yer alan taze fasulye yüzde 20,84 gerileme göstererek fiyatı en fazla azalan ürün oldu.Fiyatında azalış izlenen diğer ürünler, gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubundan yüzde 13,71 ile erik, yüzde 11,60 ile kabak, yüzde 9,73 ile kiraz, yüzde 9,57 ile kayısı, yüzde 7,86 ile soğan ve yüzde 7,34 ile bezelye olarak kayıtlara geçti.

Türkiye yine dünyadan ayrıştı

Dünya gıda fiyatları endeksi haziranda bir önceki aya göre değişim göstermeyerek 120,6 oldu. Türkiye'deki gıda enflasyonu ise haziranda aylık yüzde 1,69, yıllık gıda enflasyonu 70,40 olmuştu.
Türkiye gıda enflasyonunda yine dünyadan ayrıştı.
Dünya gıda fiyatları haziran ayında bitkisel yağ, şeker ve süt ürünleri endekslerindeki artışların tahıl fiyatlarındaki düşüşle dengelenmesiyle aylık bazda değişim göstermedi.Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi haziranda değişmedi. Endeks mayıs ayındaki revize seviye olan 120,6'da sabit kaldı.FAO Hububat Fiyat Endeksi haziranda aylık yüzde 3 geriledi. Buna karşılık FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi aylık yüzde 3,1 yükseldi.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi yüzde 1,2 arttı. FAO Et Fiyat Endeksi ise haziranda değişim göstermedi.FAO Şeker Fiyat Endeksi ise büyük ölçüde Brezilya ve Hindistan'daki olumsuz hava koşulları ve muson yağmurlarının üretim üzerindeki olası etkisine ilişkin endişeler nedeniyle aylık
1,9 arttı.

Gıda fiyatları

Mayıs gıda fiyatları endeksi daha önce 120.4 olarak açıklanmıştı.Haziran ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi bir yıl önceki seviyenin yüzde 2,5 altında bulunurken Mart 2022'de kaydettiği tarihi zirvenin ise yüzde 24,8 altında bulunuyor.Türkiye'deki gıda fiyatları ise küresel eğilimin aksine hareket etmeye devam ediyor.Dünya gıda fiyatları endeksi haziranda sabit kalırken Türkiye'de gıda enflasyonu haziranda aylık yüzde 1,90, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 70,40 olarak gerçekleşti. Gıda da yıllık artış yüzde 82'yi buldu.
Türk-iş'in gıda fiyatları referans alarak hazırladığı açlık ve yoksulluk raporundaki verilere göre ise mutfak enflasyonu aylık yüzde 0,05, yıllık ortalama yüzde 82,02 olarak hesaplandı.

Açlık sınırı

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 18.978,77 TL ’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 61.820,10 TL ’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24.614,20 TL ’ye yükseldi.
Temel ihtiyaçların karşılanması için yapılması gereken harcama miktarında bu ay ciddi bir artış olmadı. Fakat hane gelirinin sınırlı ve yapılması zorunlu harcama miktarının altında kalması nedeniyle çalışanların yaşamlarındaki zorluklar artarak devam etmektedir. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 2024 yılı Haziran ayında 24.614,20 TL iken net asgari ücret halen(vergi kesintisi olmadan) 17.000,02 TL’dir.
Gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 3.930TL ve bir önceki yılın aynı ayına göre 8.605 TL arttı. Tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarı ise sadece son altı ayda 12,800 TL artış gösterdi. Asgari ücret bir işçinin bile geçimini sağlayamazken bir ailenin sadece gıda harcamasını karşılayabilmesi mümkün görünmemektedir.

a2.jpg

TÜİK SARAY CAMBAZI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarını tepki gösterdi. TÜİK'i saray cambazı olarak tanımlayan Genel Başkan Yardımcısı Bulut, iktidarın TÜİK eliyle milyonların cebine elini attığını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Tayyip Erdoğan’ı üzme istatistik kurumu, saray cambazı TÜİK enflasyon oranlarını açıkladı. Açıkladığı enflasyon oranlarına göre memurlar, memur emeklileri 19,3 zam alacak. Peki bu oranın reel enflasyonla mukayese ettiğinizde neredeyse yarı yarıya. TÜİK açıkladığı bu enflasyon oranlaryla memurları, memur emeklilerini, milyonlarca insanı enflasyon altında ezdirecek. Bunun yanında emeklilerin kök maaşı 8 bin lira olanlar da bir kuruş zam alamayacak. Asgari ücrette zam yapılmayacağını zaten ifade ettiler. TÜİK eliyle milyonların cebine bu iktidar elini atmış durumda. Milyonların geçim derdine derman olmak yerine aksine enflasyonun altında ezdirmek durumundalar. TÜİK, saray cambazlığına devam ettiği sürece bu halk enflasyon altında ezilecek. Buna sebep iktidarın, sarayın kendisi."

a3.jpeg

YOKSULLUKTA BİRLEŞTİRDİLER!

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, siyasi çıkarlar uğruna halkı ayrıştıran iktidarın milleti yoksullukta birleştirdiğini söyledi.
Açıklanan enflasyon rakamlarına değinen Karabat, “Zerrece inandırıcılığı kalmayan bu enflasyon rakamlarına göre memur maaşları açıklandıktan sonra yağmur gibi zamlar gelmeye başladı. Hatta bu zamlar, bırakın yağmur gibi, dolu gibi yağmaya başladı. Vatandaş nereye kaçacağını şaşırmış durumda” dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in; “Türkiye’de asgari ücret düşük değil” açıklamasına da yanıt veren CHP’li Karabat “Bakana asgari ücretle ilgili ayıplarınızı teker teker anlatmak istiyorum.” diyerek şunları söyledi: “Türkiye, gelişmekte olan birçok ülkedeki asgari ücretin bile çok altında. Asgari ücret, yılın büyük bir bölümünde açlık sınırının altında kalıyor. Çalışanların yarıdan fazlası asgari ücrete mahkûm edilmektedir. Türkiye'de ne yazık ki asgari ücret artık temel ücrettir” Açıklamasının devamında asgari ücret konusunda Türkiye ile Avrupa ülkelerini de karşılaştıran Karabat; “Biz asgari ücrette Avrupa'da Arnavutluk'la, Karadağ'la, Sırbistan'la, Bulgaristan'la aynı ligdeyiz ve Avrupa'nın ortalaması 1.002 euro, Kıbrıs Rum kesiminin ortalaması da bin Euro. Türkiye'de çalışanların yüzde 45'i asgari ücretle çalışıyor ve bize en yakın rakip Slovenya’da çalışanların yüzde 15’i, Romanya’da çalışanların yüzde 13’ü asgari ücretli.”

a4.jpg

EV ALMAK HAYAL OLDU

Türkiye’de asgari ücretli için ev almanın imkansız hale geldi. Türkiye'de bir asgari ücretli kaç maaşla ev alabilir? İşte, gerçek burada gizlidir. Merkez Bankasının konut fiyat endeksine göre Türkiye'de ortalama konut metrekare fiyatı 32.443 TL. 100 metrekare ev 3 milyon 250 bin TL civarında. Bir asgari ücretli hiç yemezse, hiç içmezse, çocuğuna harçlık vermezse 191 maaşla bir ev alabiliyor yani on altı yılda bir ev alabilecek. Eğer İstanbul'da yaşıyorsa yirmi üç yılda bir ev alabilir. Siyasi çıkarları uğruna toplumu ayrıştıran kutuplaştıran AKP yönetiminin halkı yoksullukta birleştirdi.Asgari ücretlinin köyde babası hastalansa köye gidebilecek hâli var mı? Hayır. Hastaneye gidecek hâli var mı? Hayır. Artık bu asgari ücretli nereye gitsin; üstüne üstlük bir de yüzde 38'lik elektrik zammı yapıyorsunuz. Ne vicdan kalmış ne utanma kalmış ne arlanma. Siz bir şeyde halkı birleştirdiniz; o da yoksullukta milleti birleştirdiniz, yoksullukta.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi