Ali İbrahim Önsoy

Ali İbrahim Önsoy

Sayın ve saygılı kişiler

‘Son günlerde adlarının önünde büyücek sıfatları olanlar destursuzca konuşup yazmakta. Hele birde destursuz tavırlar sergileyen akademik ve eğitim mesleğinden ve birde seçimle gelen yöneticilerin yapması epey düşündürücü. Bir de bunlar toplumun ve kamuoyunun önünde birbirlerine söylemeleri ne kadar anlamlı ve ahlaklı olduklarını ortaya çıkarıyor.

Bu “sayın” ve “saygın” kişiler söyledikleri ve yazdıklarına fütursuzca sınır koymadan neden yapmakta?

“Sayın” ve “saygılı” kişiler kiminiz seçimle ya da atamayla kiminizde eğitim yani akademik bilgilerinizle o konuma geldiniz. Topluma dahası sizin gibi düşünmeyenlere kavgada dahi söylenmeyecek sözleri söyleyip kelimeleri yazmak hangi ahlak ve değerde var?

Söylemek gerek, sizin gibi düşünmeyen ve tavır içinde olmayan, diz çöküp biat ettiğinize biat etmeyen, dün söylediğini bugün inkâr eden, yalan ve iftira atarken bile sesini yükselterek topluma ikiyüzlülüğü ve korku salmaktasınız.

Siz topluma sevdiğiniz, baş tacı yaptığınızı sevip baş tacı yapmalarını isterken, toplumun baş tacı yapıp sevdiklerini ayaklar altına alarak gözlerinin önünde çiğnemektesiniz.

Saygı ve sevgi bekleyen “siz” sayın ve saygılı kişiler toplumun değerlerini sevmeseniz bile saygılı olmanız gerekir. Saygı göstermesini bilmeyen toplumsal değerlere sahip olur mu?

Bizi hayvanlardan ayıran düşünmemiz derdimizi anlatmamız dahası küsüp kinlenmeden, şımarıklık ve ukalalık yapmadan, nifak tohumları ekmeden nefret etmeden konuşmamızdır.

Bırakalım farklı kulvarı, aynı yerde saf tutup birlikte olduğumuz birlikte omuz omuza verip değerlerimizi savunduğumuz kişileri sorgulamaya başladığımızda birileri çocuklar gibi darılıp küsmekte. Hatta kimileri araya mesafe koyup soğuk davranmakta, iletişimi kesmekte.

Darılıp çocuklar gibi küsen etrafında kimseler olmayınca bir yerlerden seni mutlaka arayıp bulmakta ama biraz palazlanmaya gör yine eskisi gibi darılıp küsecek.

“Eğitim aileden başlar” denir, doğru mu?

“Herkesin ana babası ya da büyüteni var”, doğru mu?

İnsan evladı ailesinden, ana babasından ve büyüklerinden saygıyı, sevgiyi ve eğitimi alır peki sormazlar mı kendin gibi düşünmeyene neden yaşam hakkı tanımıyorsun?

Kendin gibi biat etmeyen insan evladına yakışmayan sözler söyleyip çamur atıp, çirkefleşen, ardından konuşan sen değil misin “sayın ve saygın” kişi?

Sahi sizi hangi ana baba büyüttü ve eğitti?

Şairin “yârin yanağından gayri her şeyi paylaşma…” sözünü de mi bilmezsin?’

Geçen gün karşılaştığımızda Sezai Sami çok kızmış ve söyleyecek çok sözü vardı. Yine de bu adlarının önünde koca sıfatları yazılanlara ne de onların ardında olanlara kızıp darılmıyor ve küsmüyor.

Bireylerin ve toplumun insani duygu ve değerleri olduğuna inanıyor gerçekleri görmelerini istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İbrahim Önsoy Arşivi