Hipersonik füze nedir, özellikleri neler? Hipersonik (süpersonik) füzenin kaç km menzili bulunuyor?

Hipersonik füze nedir, özellikleri neler? Hipersonik (süpersonik) füzenin kaç km menzili bulunuyor?
İsrail’in başlattığı gerilim sürerken saldırılarda İran'dan İsrail’e çok sayıda füze gönderildiği duyuruldu. Hipersonik füzeler de bu esnada gündeme geldi. Peki hipersonik füze nedir, kaç km menzili bulunmaktadır?

Dünya genelinde pek çok kişi hipersonik füzenin ne olduğunu ve özelliklerini merak ediyor. İran tarafından İsrail’e düzenlenen saldırıda balistik füzeler atılmıştı. Konu hakkında konuşab uzmanlara göre bu füzelerin hipersonik füzeler olduğu ifade edilmekte.

Ayıca İran, saldırı hakkında bir açıklamada bulunarak ilk defa hipersonik Fettah-1 füzelerinin kullanıldığını açıkladı. Peki Hipersonik füze nedir, özellikleri neler?


HİPERSONİK FÜZE NEDİR?


Hipersonik füzelerin ne olduğu merak ediliyor. Hipersonik füzeler, ses hızının beş katından daha hızlı hareket eden bir füze türünü ifade etmektedir. Söz konusu füzeler, yüksek hızlara sahiptir ve bu sebeple hava savunma sistemleri tarafından tespit edilmesi ve durdurulması zor olan gelişmiş silah sistemleri olarak bilinmektedir.

Hipersonik füzeler, genellikle 5.000 ila 25.000 kilometre/saat hızlarda uçabilmektedir.

Bu türde bulunan füzeler özelliklerine göre toplamda iki ana kategoriye ayrılmaktadır:

Hipersonik Seyir Füzeleri: Atmosfer içerisinde uçmakta olan ve genellikle bir jet motoru ya da scramjet motoruyla güçlendirilmiş olan füzelere denilir.

Hipersonik Planör Araçları: Bir roketle daha yüksek irtifaya çıkarılıp oradan hedefe doğru süzülen füzelere denilmektedir. Ayrıca bu füzeler manevra yapabilme yetenekleri ile bilinirler.


TÜRKİYE'DE HİPERSONİK FÜZE BULUNUYOR MU?

Ülkemizde hipersonik füze olup olmadığı merak ediliyor. Roketsan tarafından yapılan açıklamada ilk atışı yapılan ve Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan TRG-230-iHA ile 100 kilometre üzerindeki hedefin başarıyla vurulduğu ifade edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.