Rantçılar AK Parti’ye oy vermiyor

Rantçılar AK Parti’ye oy vermiyor
İBB Belediyesi'nin 2018 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Hakkı Sağlam'ın sözlerine müdahale edildiği gerekçesiyle CHP'liler meclisi terk etti. İBB Başkanı Mevlüt Uysal ise CHP'yi eleştirerek, “Görevi yeni aldık, karşılığında da şovla karşılaştık” dedi. Rant tartışmasına da değinen Uysal, “Bizi rantçılıkla suçluyorlar ama ne kadar yüksek bedelle satılan evlerin olduğu yer varsa buralardan CHP'ye oy çıkıyor. 15 – 20 milyon dolarlara yalı mahiyetinde satılan evlerin olduğu rantçıların sandıklarından çıkan AK

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü oturumunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı bütçesi, 2018 yılı Performans Programı, 2018 yılı Yatırım ve Hizmet Programı ile 2018 Mali Yılı Bütçesi ve 2019-2020 yılları Gelir-Gider Tahminleri görüşüldü. Meclis Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın yönettiği oturumda ilk olarak İBB Başkanı Mevlüt Uysal, meclis üyelerine bir sunum yaptı. Ardından CHP Grubu adına Hakkı Sağlam kürsüye geldi.

Konuşmaya müdahale edildi
Sağlam'ın konuşması sırasında AK Parti sıralarından sürekli müdahale olması üzerine CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, “Sürekli aynısını yapıyorsunuz. Eleştiriye tahammül edemiyorsunuz” diyerek tüm grupla birlikte meclisi terk etti. Sonrasında oturum CHP olmadan devam etti. AK Parti adına Mehmet Fındıkçı konuştuktan sonra Bağımsız Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi birer konuşma yaptı. CHP'den bir meclis üyesinin katılarak ret oyu verdiği oylamada bütçe oy çokluğuyla kabul edildi.

Şovla karşı karşıya kaldık
Teşekkür konuşması için tekrar kürsüye gelen İBB Başkanı Mevlüt Uysal, CHP'ye yüklendi. “Görevi yeni aldık, karşılığında da şovla karşı karşıya kaldık” diyen Uysal, “CHP'li üye konuşmasında eski İstanbul dedi. CHP'nin İstanbul'da iktidar olduğu yıllarda su depolamak için sokaklarda plastik bidonlar satılırdı. O da biterdi cami çeşmelerinde kuyruk olurdu. Gazeteler insanlar havadan zehirlenmesin diye gaz maskesi dağıtırdı. Haliç'ten geçenler burnuna mendil tutmak zorundaydı. Bilim adamları burası temizlenmez, toprakla dolduralım derlerdi. Denizlerde bırakın yüzmeyi sahilde bile yürünmezdi. İşte CHP zihniyeti buydu” diye konuştu.

Niye AK Parti'ye oy çıkmıyor?
Uysal sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizi rantçılıkla suçluyorlar. Ne kadar yüksek bedelle satılan evlerin olduğu yerler varsa buralardan CHP'ye oy çıkıyor, AK Parti'ye oy çıkmıyor. Peki AK Parti nasıl rantçı oluyor? Yeşilköy'de, Florya'da milyon dolarlara ev satılıyor, buralardan AK Parti'ye çıkan oy nedir? 15 – 20 milyon dolarlara yalı mahiyetinde satılan evlerin olduğu rantçıların sandıklarından çıkan AK Parti oylarına bakalım. Bürokratlarımız burada. İlçelerimizde de ihaleler yaptı. Rantçılık yapanlar, çantacılık yapanlar kim acaba? Biz CHP'li belediyelerde daha rahat iş yürütüyoruz diyenler kim acaba? Bunun için görevimiz biraz daha ağırlaştı. Ben Başakşehir'deyken CHP zihniyeti döneminde yapılmış, yolu suyu hiçbir şeyi olmayan Şahintepe'ye söz verdim; Bahçeşehir'de ne varsa sizde de olacak diye... Eğer rantsa, eğer hizmetse İstanbul'da hizmet olmayan, samimi duyguları istismar edilen yerlere hizmet götüreceğiz” dedi.

Yüksek kuleler nerede?
Uysal, “Yeni bir dönem başladı, İstanbul'da kim rant peşinde kim değil bakalım. İstanbul'da yüksek kulelerin hangi ilçelerde olduğuna bakalım. Efendim, Büyükşehir'den geçti. Peki senin ilçe belediyen niye karşı çıkmadı, niye dava açmadı, niye direnmedi? Yeni dönemde biz tüm sorunları masaya koyayacağız. Ama AK Parti'ye oy veren o samimi insanları da başımızın üzerine taşıyacağız. Kapı kapı dolaşacağız. O rantçıların kapısında olan hizmeti o mahallelere götüreceğiz. Şahintepe'ye metro gitmeden, Bahçeşehir'e gitmeyecek” diyerek sözlerini bitirdi.

Ankara’nın iki buçuk katıibb’nin 2018 yılı bütçesi 20 milyar 100 milyon lira olarak belirlendi. Geçen yılın bütçesinden bir milyar 600 milyon TL daha fazla olan yeni bütçede denklik, 3 milyar 850 milyon TL’lik iç ve dış borçlanmayla sağlanacak. İBB'nin İSKİ, İETT ve iştiraklerin bütçesi de eklendiğinde konsolide bütçesi 42 milyar 100 milyon lira oldu. Birçok bakanlığı geride bırakan İBB bütçesi, Ankara Büyükşehir Belediye bütçesinin iki buçuk katından daha fazla. Ankara’nın bütçesi 8 milyar TL olarak açıklanmıştı

Yatırım borçlanmayla yapılacak
Bütçeyle ilgili sunum yapan İBB Başkanı Mevlüt Uysal, bütçeyi İstanbul’un kendilerine yüklediği sorumluluğun farkında olarak hazırladıklarını ve şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak bir bütçe çalışması yaptıklarını belirterek, “2018 yılındaki yatırım toplamımız şirketler ve bağlı kuruluşlarımız da dahil edildiğinde 16 milyar 113 milyon lirayı buluyor. Bu tam anlamıyla bütçemizin yatırım bütçesi olduğunu göstermektedir. Zira İstanbul’un yarınlarına mümkün olan en büyük yatırımı yapmak istiyoruz” dedi. Gelir bütçesi 16,1 milyar lira olduğunu, gelir - gider bütçesi arasındaki denkliğin iç ve dış borçlanma yoluyla sağlanacağını ifade eden Uysal, “Bu yıl bütçemizde, kullanım ve ödeme farklarından oluşan 3 milyar 850 milyon lira borçlanma öngörüldü. Yıl içinde ödenmesi gereken borç 2 milyar 570 milyon lira. Borçlanma yoluyla elde edilen kaynağın önemli bir bölümü ise; raylı sistem yatırımları için kullanılacak.Bundan sonra da uzun vadeli borçlanarak bazı metro hatlarını yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Ulaşımda temel prensibimiz 'tüm ulaşım sistemlerinin birbirine bağlanması'dır. Bu yüzden 6 milyar 822 milyon lira ile bütçemizin aslan payını ulaşıma ayırdık” diyen Uysal, hedeflerinin 1000 kilometre raylı sistem olduğunu söyledi.

Depreme 1 milyon lira
Bütçede ilk kez kentsel dönüşümle ilgili pay ayrıldığını söyleyen Uysal, “1 milyon lirayı bu iş için ayırdık” dedi. Uysal, “Kentsel dönüşüm muhakkak yerinde yapılacak. Bunun adına kentsel dönüşüm yerine, yerinde dönüşüm demek daha doğru olur. Hiçbir şekilde ilave imar artışı yapmadan mevcut binayı yıkıp olduğu gibi yerinde yapmak olmazsa olmazlarımızdan. Vatandaşlarımızın evini yenilerken para talep etmeden yapalım istedik. Bunu nasıl yapacağız? Vatandaşlarımızdan çoğunluğu toplam metrekareden yüzde 20 daha küçük bina daire veya dükkan yapmayı kabul ediyor. Bu almış olduğumuz yüzde 20’ler maliyetlerin ortalama yüzde 70’ini karşılıyor. Belediye olarak vatandaşın sorununu bizim sorunumuz olarak görerek biz de yüzde 30 destek vererek dönüşüm yapacağız” diye konuştu.

Uysal, “Belediye olarak vatandaşın yapacağı masrafın yüzde 30’unu karşılarsak 3,5-4 milyarlık konut üretiriz. Bu da 25 bin konut demektir. Bu şekilde 10 yılda 800 bin bağımsız bölümü dönüştürmüş olacağız. Her yıl bu rakamı arttırsak 10 yıl gibi bir sürede İstanbul’da kentsel dönüşümü başaracağımıza inanıyoruz. Bu konuda çok kararlıyız. Kalanı da vatandaşlarımızın kendi kaynakları ile dönüştüreceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kentsel dönüşümü başaracağımıza inanıyoruz. Bunu yaparsak İstanbul’un geleceğini de kurtarmış oluruz. Zira şehrin yüzde 80’inde yapıların yenilenmesi şart. 2018’de sadece imzasını toplamış ‘biz hazırız’ diyenlere gideceğiz. Kimseye gidip zorla kentsel dönüşüm yapacağız  demeyeceğiz” diye konuştu.

23 sene önce İstanbul
CHP adına konuşan Hakkı Sağlam, “Başkanın konuşmasını dinledim. Sayın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanının İstanbul için söyledikleri ile uyuşmadı. Cumhurbaşkanı ihanet ettik diyor. Siz ise böyle bir kent dünyada yok diyorsunuz. Bu söylemlerden biri doğru değil” dedi.  Erdoğan'ın 1994 yılında belediye başkanı seçildiğini hatırlatan Sağlam, “Tam 284 ay önce... 23 yıl önce İstanbul'da henüz güneş bu kadar yakıcı değildi. Henüz yaban hayvanları Bebek’e inmemiş ve boğazı yüzerek geçmemişti. Demokrasi henüz askıya alınmamıştı. Başta Beyoğlu olmak üzere henüz Sinemalarımız yıkılmamıştı. Hepimizin belki arabası ve yol kenarındaki betonlarında çiçek yoktu ama akan bir trafik vardı. Henüz ayakkabı kutuları yoktu, İstanbul’luların evinde, tasarrufu öğretmek için çocuklarımızın kumbaralar vardı. Bakanlarımızı ülkelerine sokmayan Hollanda’dan kedi, köpek yuvası olarak kullanılan Phlias marka araçlar alınmamıştı.İstanbul’un kalbine henüz bu kadar hançer saplanmamıştı. İstanbul ve süliet Sultanahmet, Süleymaniye Camii, Çamlıca henüz gölgelenmemişti. Beykoz, Şile, Çekmeköy, Adalar,  Pendik, Tuzla, Sarıyer, Sultangazi, Eyüp, Silivri, Çatalca ve Arnavutköy’de ormanlar yok edilmemiş betonlaştırılmamıştı” diye konuştu. Sağlam'ın konuşması yarım kaldı.

Aynı şekilde karşılık veririz
Yaşanan gerilimin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, AK Parti'yi ve Meclis Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ı eleştirdi. Gülsever, “Arkadaşımız bütçe görüşmeleri sırasında eleştirilerimizi dile getirdi. Ne hakaret etti ne küfür. Hayal ettiğimiz İstanbul'u, dünkü İstanbul ile bugünkü İstanbul arasındaki farkı anlatmaya çalıştı. Ama sabote etmek için başından sonuna kadar AKP'den belli bir grup müdahale ediyor, bir kısmı sıralara vurarak arkadaşımızı konuşturmamaya çalıştı. Bir iki müdahale ettim. Meclisi yöneten Göksel Gümüşdağ'a söyledim. Benim müdahale edin dememi o Hakkı Sağlam’a müdahale edin olarak algıladı. Oraya dönme, buraya dönme... Nereye döneceğiz, kime anlatacağız” diye konuştu. Oldukça sinirli olduğu gözlenen Gülsever, “Bu durum aylardan beri devam ediyor. Orada bir koro oluşturmuşlar, hiçbir şeyi dinlemek istemiyorlar. Gergin bir atmosfer yaratmak istiyorlar. Kendi kendilerine oynamak istiyorlarsa buyursunlar oynasınlar. Eğer devam ederse daha da ileriye gideceğiz. Eğer istedikleri gibi hareket etmeye devam ederlerse biz de aynı şekilde karşılık vereceğiz. 3.5 senedir bu meclisi edeple, incelikle, zarafetle düşüncelerimizi söyleyerek götürmeye çalışıyoruz. Ama onların anladığı dilden konuşmamızı istiyorlar şüpheleri olmasın o dilden de konuşmasını biliriz” ifadesini kullandı. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.