Nureddin Nebati: Cennette değiliz

Nureddin Nebati: Cennette değiliz
AK Parti Avcılar İlçe Başkanlığı 'Ekonomi Buluşmaları' adı altında Avcılar Sanayici ve İş İnsanları Toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Nureddin Nebati, Türkiye'de ekonomik kriz olduğu yönündeki söylemleri doğru bulmadığını belirterek, “Araba satışı artıyor, beyaz eşya satışı artıyor, ticaret hacmi büyüyor, işsizlik azalıyor. Nasıl ekonomik kriz var, nasıl işler kötü diyebiliyorsunuz? Tamam cennette değiliz ama cehenennemde de değiliz” dedi

AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ekonomi İşleri Birimi Başkanı Gıyaseddin Gergin başkanlığında Avcılar'da gerçekleştirilen ve çok sayıda iş insanı ile sanayici katıldığı toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Nureddin Nebati, Türkiye'nin ekonomisinin ve ticaret hacminin her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Nebati, “Bakın ilk çeyrek ve ikinci çeyrek oranları ortada. 6 aylık büyüme oranımız 14,3. Üçüncü çeyrek de iyi gelecek. Şu an dördüncü çeyrekteyiz. Gerek iç ticarette gerek dış ticarette Türkiye bu yıl olduğu gibi gelecek yılda da büyümeye devam edecek. Bu yılın sonunda büyüme yüzde 9'un üzerinde olacak belki de çift haneli bir yere doğru gidecek. Göreceksiniz Türkiye kendi iç dinamikleriyle büyümeyi sürdürecek. Ve önümüzdeki yıl bu performansı da sürdürmeye devam edeceğiz. Bir tarafta kredi faiz oranlarının düşmesi diğer taraftan bundan faydalanan iş dünyasının atacağı adımlar bizleri iyi noktaya getirecek” dedi.


Sosyal medyaya bakmayın

Sosyal medyada ciddi bir ekonomik kriz var gibi hava estirildiğini anlatan Nebati, bunun doğru olmadığını belirterek, kimsenin sosyal medyayı ciddiye almaması gerektiğini vurguladı. Nebati, “Asgari ücrette önemli. 2002'den bugüne kadar asgari ücrette hep enflasyonun üstünde bir oran verdik. Siz sosyal medyadaki sahte belgelere şunlara, bunlara bakmayın. Biz enflasyonun hep üstünde asgari ücret verdik. Yine öyle yapacağız. Asgari ücretlileri ezdirmeyeceğiz. Kamu çalışanlarını da aynı şekilde destekleyeceğiz, destekliyoruz. Türkiye'yi dünyadan ayıran şey ne biliyor musunuz? Biz dünya ülkelerinin aksine kapanmadan sonra ekonomiye hızlı bir uyum sağladık. Bundan dolayı biz diyoruz ki biz bu performansı devam ettireceğiz” açıklamasını yaptı.


 

BASKIYI AZALTACAK TEDBİRLER ALDIK!

Nebati, Türkiye’nin salgınının en zorlu günlerinde bile pek çok ülkeye kıyasla ekonomik anlamda da çok üstün bir performans sergilediğini belirterek, "Faiz baskısını azaltacak tedbirler aldık ve faiz baskısının azalmasıyla beraber attığımız her adımla güçlenerek yolumuza devam edeceğiz" ifadesini kullandı. Merkez Bankası'nın faiz kararına da değinen Nebati, “Bize öğretilmiş temel bir şey var, 'Efendim faiz, manşet enflasyonun üstünde olması lazım…' Acaba dünyada bize manşet enflasyonun üzerinde faiz uygulayın diyenler, hangi oranları kullanıyorlar? Enflasyonun üzerinde mi altında mı? Öğretilmiş bir şey var. Bunu yapacaksınız, tamam yaptık. Ama şimdi diyoruz ki biz geçen yıl aldığımız tedbirlerle bu ülkeyi ayakta tuttuk ve dünyadan pozitif bir şekilde farklılaştırdık. O zaman şimdi aldığınız tedbirlerle de Türkiye'yi farklı bir noktaya götüreceğiz. Çünkü dünya bir kıskaç altında. Emtia fiyatları yükseliyor, nakliye fiyatları yükseliyor. Gıda arzında problem var, kuraklık var. Dolayısıyla da bunların idame ettirilebilmesi, ülke ekonomilerinin iyi hale gelebilmesi için siz kendi coğrafyanıza, toplumsal yapınıza, ülke içi dinamiklere göre kararlar almak zorundasınız. Birilerinin uyguladığı, birilerinin öne sürdüğü, ülkenin iç dinamikleri ve dışsal koşulları göz ardı edilerek ortaya koymuş olduğu önerileri adeta bir şartmış gibi, değiştirilmemesi gereken bir kuralmış gibi bize öğretenlere diyoruz ki 'Biz yeni bir şey söylüyoruz. Bu yeni söylediğimiz şeyin de bir altyapısı var, karşılığı var.' Bizim için önemli olan birilerinin ne söylediği değil. Ekonomiyi canlı tutmak, işverenlere bereketli bir kazanç sağlamak, çalışanların da çalışma azmini yitirmeyecek şekilde işlerine gitmesini sağlamaktır. Onun için de bu dönem 2021 yılında 2,2 milyonluk yeni istihdam yarattık” diye konuştu.

Bu işler nasıl kötü?

İşler yürürken kimsenin 'işler kötü' dememesi gerektiğini de anlatan Nebati, “Şimdi iş dünyasında soruyorum. İşler nasıl diyorum. İyi değil diyorlar. Niye diyorlar? Kendileri de bilmiyor. Çarklar dönüyorsa, üretim devam ediyorsa, çalışanlarınızın sayısını artırıyorsanız işler kötü demenin size ne faydası var? Sosyal medyada kötü diyorlar. En kötü olan 2020 yılında 465 bin otomobil satılmış. Kim alıyor bunları? 2021'e bakın şimdi de 475 bin otomobil satılmış. Bu kadar yüksek fiyatlara, maliyetlere, kur etkisine rağmen araba satışı niye artıyor? Hani kriz vardı? Aracı alana sor, işler kötü diyor. Nasıl kötü? Beyaz eşya satışlarına bakın. Onlar da sürekli artıyor. E kardeşim nasıl kötü bu işler? Tamam ben cennetteyiz demiyorum ama cehennemde de değiliz. Sıkıntılarımız var. Bunların üzerine gidiyoruz, elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ama kimsenin bizim moralimizi bozmasına izin vermeyeceğiz. 2023 hedeflerimize engel koyacak şeyler konuşulmaması lazım” ifadelerini kullandı.


Sorunları içselleştirmeyin

Gündelik sorunları gerçekmiş gibi genel bir sorunmuş gibi görmemek gerektiğini de belirten Nebati, “Hayat gerçekliktir. Hayat akşam eve giderken götürdüğünüz ekmektir, ertesi gün yapacağınız üretimdir, ödediğiniz çeklerdir, kurduğunuz fabrikanın çalışıp çalışmamasıdır. Günlük problemleri genel bir sorun haline getirmek anlamsız. Bunu içselleştirmeyin. Her iş yerinde sorun olur her ailede sorun olur. İşinde, aşında, evinde sorun yaşamayan kim var? Ama biz sorun yaşandığı zaman sorunları abartıyoruz. Birilerinin abarttığı gibi bakıyoruz. Biz kendi reel dünyamıza bakarak belki daha iyi noktalara gideriz. Bakın işsizlik oranı 11 buçuğa düşmüş. Günden güne iyileşme var. Ve iyileşme olacak” diye konuştu.


Kimse durduramayacak

Bakan Yardımcısı Nebati, “AK Parti iktidarı döneminde hayat standartlarının yükseldiğine öne sürüp" 'Yandık, bittik' diyenler var. 20 yıl öncesindeki yollar, kullandığımız araçlar, havaalanı, hastaneler, okullar, kıyafetlerimiz, yemeniz, içmeniz aynı mı? Bugün bu toplumda hiçbir fert ben 20 yıl öncesiyle aynı yaşıyorum demiyor. Standartları oradan şuraya getirdik ve kimsenin başına da kakmıyoruz. Millet bu standartlarımızı yükselttiğimiz için zaten bize destek verdi, 19 yıldır bu ülkeyi yönetiyoruz. Bu standartları şimdi biraz daha yükseltmek için gayret gösteriyoruz. On birinci ekonomiden ilk ona girmeyi hedefledik ve gireceğiz Allah'ın izniyle. Hedefimiz bu, çünkü Türkiye'ye yakışan zaten bu ve bu ülkeyi Allah'ın izniyle de hiç kimse durduramayacaktır" diye konuştu.

YAKUP TEZCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.