Milyon dolarlık tezgah bozuldu!

Milyon dolarlık tezgah bozuldu!
Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak’ın skandal uygulamaları bitmek bilmiyor. Belediye Meclisi’nde CHP’li üyelerin desteğiyle geçen ve yargıya intikal eden 7 buçuk dönümlük pazar yeri için, “yasaya aykırı” kararını veren idare mahkemesi büyük bir vurgunu önledi. Firuzköy Stadyumu'nda düzenlenen modifiye araç turnavısının ise yankıları sürüyor. Turnuvanın yapıldığı gün Damga'ya konuşan ve böyle bir etkinliğin olmadığını savunan Başkan Toprak, dün yaptığı açıklamada ilgili müdürü görevden aldığını duyurdu

İDARE MAHKEMESİ VURGUNU ÖNLEDİ
Tahtakale Mahallesi 654 ada 1 parseldeki binlerce dönümlük arsayı TOKİ’den takas usulü alan Avcılar Belediyesi, semt pazar yeri yapımı için düğmeye bastı. Belediye, pazar inşaatını kendi imkanlarıyla yapmak yerine Yap-İşlet-Devret modelini uygulamaya sokmak isteyince konuya İstanbul Umum Pazarcılar Derneği müdahil oldu. Karara itiraz eden Dernek Başkanı Cemil Ertal, yargının kapısını çaldı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi de pazar yeri inşası ve işletilmesinin belediye veya bağlı şirketince gerçekleşebileceğini aksi takdirde üçüncü kişilere yapılan yetki devrinin yasaya aykırı olduğuna oybirliğiyle karar verdi. Cemil Ertal mahkemenin bu kararıyla büyük bir vurgunu önlediğini açıkladı.

ARADAN 48 SAAT GEÇMEDEN ÇARK ETTİ
Avcılar Belediyesi'ne bağlı Firuzköy Atatürk Stadın'da yüzlerce aracın katıldığı fuar ise başka bir skandal olarak gündeme düştü. Fuarın yapıldığı pazar günü Damga'ya konuşan Belediye Başkanı Handan Toprak, yüzlerce aracın ve binlerce kişinin katıldığı etkinliği inkar etti. Fuarın fotoğraflarını sosyal medyadan yayımlayanları ve haber yapan gazetecileri de üstü kapalı tehdit eden Toprak, kısa bir zaman sonra turnuvanın yapıldığını kabul etti, belediyenin Spor İşleri Müdürü’nü görevden aldığını duyurdu. Toprak, yüzlerce aracın patinaj yaptığı stadın hiçbir zarar görmediğini, kadın belediye başkanı olduğu için kendisine kumpas kurulduğunu iddia etti.

avcılar belediyesi rant vurgunu

Avcılar Belediye Meclisi’nde CHP’li üyelerin desteğiyle geçen ve yargıya intikal eden YİD usulü kullanım hakkı verilen 7 buçuk dönümlük pazar yeri için, mahkeme “Yasaya aykırı” kararını verdi

Tahtakale Mahallesi 654 ada 1 parseldeki binlerce dönümlük arsayı TOKİ’den takas usulü alan Avcılar Belediyesi, semt pazar yeri yapımı için düğmeye bastı. Belediye, pazar inşaatını kendi imkanlarıyla yapmak yerine Yap-İşlet-Devret modelini uygulamaya sokmak isteyince konuya İstanbul Umum Pazarcılar Derneği müdahil oldu. Dernek, “Pazar yerini ancak belediye ya da yüzde 50’den fazla hissesi olan belediye şirketi yapabilir. İhaleye çıkılması veya yetkinin devredilmesi kanuna aykırı” diyerek itiraz etti. 

Meclis desteğinde rant vurgunu
Dernek yönetiminin uyarısına kulak asmayan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, kafasındaki projeye ilk kazmanın vurulması için belediye meclisini devreye soktu. AK Partili Meclis üyelerinin “Yapamazsınız” tepkisi karşılık bulmadığı gibi, CHP’li meclis üyesi Ahmet Turan Arlı’nın da karşı oyuna rağmen CHP grubunun desteğiyle pazar yerinin inşaası için 25 yıllık YİD modeli kararı alındı. Karar sonrası çıkılan ihalede kamu kaynaklarının hortumlanacağı kaygısını taşıdıklarını belirten Dernek Başkanı Cemil Ertal, belediye kaynaklarının kullanılması yerine bir yatırımcıyla sözleşme imzalanma çabasını rant vurgunu olarak değerlendirdi. Ertal, pazar yerine talip olan isimler arasında önemli kişiler bulunduğu duyumunu aldıklarını da sözlerine ekledi.

Karar oybirliğiyle alındı
Meclis kararının alınmasının ardından çıkılan ihale neticesinde bir yatırımcıyla sözleşme imzalanırken, ortada ciddi bir rant vurgununa talip isimlerin olduğunu ileri süren İstanbul Umum Pazarcılar Dernek Başkanı Cemil Ertal yargının kapısını çaldı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde ele alınan konuyu hükme bağlayan mahkeme başkanı Ertan Erkan ve iki hakim üye ise pazar yeri inşası ve işletilmesinin belediye veya bağlı şirketince gerçekleşebileceğini aksi takdirde üçüncü kişilere yapılan yetki devrinin yasaya aykırı olduğunu oybirliğiyle belirtti. Mahkeme, ayrıca, belediye meclisinde alınan 25 yıllık kullanım hakkı devrinin de geçersiz olduğuna hükmetti. 

“Birilerinin cebine gidecekti…”
Öte yandan belediye meclisinde alınan karara istinaden çıkılan ihalenin ciddi bir rant vurgununu işaret ettiğine değinen İstanbul Umum Pazarcılar Dernek Başkanı Cemil Ertal “Mahkeme kararıyla haklılığımız ortaya çıktı. Hem kamunun hem de pazarcı esnafının hakkını korumuş olduk” diye konuştu. Ertal, açıklamasında, “O pazar yeri belediye imkanıyla yapılsa en fazla 7 milyon TL. maliyeti olur. Ancak tezgah başına alınacak 35 bin TL. civarındaki meblağı, kurulması planlanan 3 bin tezgahla çarparsak elde edilecek gelir yüz 100 milyon TL.’yi aşar. Bu para birilerinin cebine gidecekti, biz mani olduk” şeklinde detaylar paylaştı. CENGİZ ALÇAYIR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum