Kemal Deniz Bozkurt: Enkaz 20 yılda temizlenemez

Kemal Deniz Bozkurt: Enkaz 20 yılda temizlenemez
Esenyurt Belediye Meclisi'nde belediye hibe edilecek araçlar tartışma çıkardı. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, hibe araç alımına karşı çıkan AK Partililere kendi dönemlerini hatırlatarak, "Geçmişte belediye başkanının altına verilen hibe aracı sorgulamayanların ‘Sen kamyoneti niye aldın?’ diye sorması abesle iştigal” tepkisini gösterdi. Bozkurt, "Bıraktığınız enkaz 20 yılda temizlenemez" ifadelerini kullandı

Esenyurt Belediyesi’nin Mart ayı ikinci meclis toplantısı, gerçekleşti. 18 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda, belediyeye yapılmak istenen hibe araç alımının AK Parti Grubu tarafından eleştirilmesi, Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un tepkisini çekti. AK Parti Grup Başkanvekili Gazanfer Karakaş, "Hibe yapan firmaya teşekkür ediyoruz. Ancak konuyla ilgili kulağımıza gelen bazı bilgiler var. Firmaların gönüllü olmadan zoraki bağışa zorlandığı yönünde duyumlar var. Bu konuyu araştırmak istiyoruz" dedi. CHP'li Meclis Üyesi Veysel Bal ise geçmiş dönemde 23 tane hibe aracın alındığını belirterek, bu kararların altında AK Partililerin imzasının olduğunu belirtti. AK Partili Togay Çoban da "Hibe ile ilgili bir sorunumuz yok. Hibe alınabilir. Fakat bugüne kadar 16'ya yakın araç hibe edilmiş. Yüksek modellerde araç hibe edilmesi bizi düşünmeye sevk etti. Bu firmaların belediye ile ne tür ilişkileri var? Durup dururken 1 milyonluk araç neden hibe edilsin? Dahası belediyemizin hibeye ihtiyacı da yok. Geçmişte de şartlı bağışlar olmuştur. Ama bunun bir karşılığı yoktur" ifadelerini kullandı.


Geldiğimizde kazma yoktu

CHP'li Hakan Aydemir ise Togay Çoban'ı eleştirerek, "Herkes zan altında bırakılıyor. İnsanın fikri neyse zikri de odur. İhtiyaç yok deniliyor. Biz geldiğimiz de kazma yoktu kazma. Şaka gibi" eleştirisinde bulundu. CHP'li Selçuk Günerhan da "Bu bağışların Meclis'e gelmesinin nedeni üzerinde hacizi kaldırmak için. Buradan bir şey aramaya çalışmak çok yanlış. Kamu personelini ve idareyi töhmet altında bırakıyorsunuz. Bizim rahatsız olduğumuz hiçbir şey yok. Esenyurt Belediyesi'nin hizmet etmesi sizi neden rahatsız ediyor?" diye sordu. CHP'lilerin eleştirilerine cevap veren AK Partili Sevim Köse, "Bizim bunu araştırmamızın nedeni her ay bir hibe gelmesi. Bunun araştırılması gerekir. Altında başka bir şey aramaya gerek yok" dedi.


Yıllık faizi 300 milyon

Esenyurt Belediyesi’nin hibe araca ihtiyacı olmadığını ileri süren AK Partililere kendi dönemlerinde yapılan hibe araç alımlarını hatırlatan Bozkurt, "Geçmiş yıllarda belediye başkanının makam arabasının hibe olduğunu herhalde unuttunuz. Şu an hacizde olan, benim kullanamadığım araç belediyeye hibe edildi. Şu an zannediyorum en az 6 milyon lira değeri vardır. Belediye başkanının altına verilen aracı sorgulamayan bir grubun gelip burada ‘Sen kamyoneti niye aldın?’ diye sorması bence abesle iştigal. Değerli arkadaşlar, bıraktığınız enkaz 20 yılda temizlenemez. 20 yılda temizlenemez. Neden? Bıraktığınız 2 milyar borcun yıllık faizi 300 milyon. Bunları tekrar tekrar konuşup milletin aklıyla dalga geçmenin anlamı yok" şeklinde konuştu.


Bireysel çıkar yok!

Bağışta bulunan firmanın illiyet bağını inceleyeceklerini belirten AK Partililerin bağış yapanı da bağışı kabul eden görevliyi de zan altında bıraktığını savunan Bozkurt, "Bize katkı sunmak isteyen bir grubun araç hibe etmesini engelleyecek beyanlarda bulunmanızı anlayamıyorum. Öyle bir hale getiriyorsunuz ki bir şeyi hibe etmek isteyen insanlar on defa düşünecekler. Zaten yapmak istediğiniz şey de bu. Yazıktır, Esenyurtlular bunu izliyor, görüyor. Kimsenin bireysel çıkarı yok, hiçbir memurumuz, bürokratımız kendi çıkarı için bir şey yapmıyor. Esenyurtluların çıkarına bir hibeyi kabul etmeye çalışıyoruz. Bunun nesini tartışıyoruz? Varsa bir yanlış, deyin ki hayır bu yanlıştır, hibeyi kabul etmiyoruz. Ama bunu böyle çekip uzatmak, bağışlayanı da bağış alanı da zan altında bırakmak hakikaten çok yanlış. Yapmayın bunu. Gereksiz sübliminal mesajlarla bağış yapmak isteyen insanları caydırıcı beyanlarda bulunmanız, Esenyurt Belediyesi'ne geçmişte verdiğiniz zararın katbekat fazlasını veriyor. Doğru değil bu. Bir kamu kuruluşuna, bir firmanın ya da bir kişinin bağış yapmasının nasıl bir sakıncası var?" diye sordu. AK Partili Gazanfer Karakaş ise Bozkurt'a cevap vererek, "Bir suçluluk psikolojisiyle hareket ediyorsunuz. Sadece araştırma yapmak istiyoruz. Bu konuyla alakalı gelen bazı bilgiler var. Suçlama yapmadan inceleme yapmak istiyoruz. Emin olun bizim 15 yılda verdiğimiz zarardan fazlasını 3 yılda siz verdiniz" dedi. Hibe araç alımını öngören madde, konuşmaların ardından gerçekleşen oylamada "oy birliği" ile kabul edildi.


İsim tartışması

Bağlarçeşme Mahallesi’nde bulunan bir parka “Muhtar Ali Deli Parkı” isminin verilmesini içeren Başkanlık Teklifi de tartışmalara neden oldu. AK Parti Grubu, Bağlarçeşme Mahallesi’nin merhum muhtarı Ali Deli’nin isminin yaşatılması için meclise gelen teklif hakkında açıklama yaparak, parkın adının halk arasında 'Osmanlı Parkı' olarak bilindiğini belirtti. AK Parti Grubu, muhtarın ailesi ile görüştüklerini beliterek, parkın adının “Osmanlı Muhtar Ali Deli Parkı” olmasına kimsenin ses çıkarmadığını söyledi. Parka daha önce herhangi bir isim konulmadığına dikkat çeken Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ise bu yönde alınmış bir meclis kararı bulunmadığını vurguladı. Söz konusu parkın daha önce de 'Uğur Mumcu Parkı' olarak anıldığını hatırlatan Bozkurt, “Bu, bir parkın adını değiştirme işlemi değil, bir parka isim verme işlemi. O yüzden ‘Osmanlı’ ya da ‘Uğur Mumcu’ isimleri o dönemin yöneticileri tarafından konulmuş isimler ama alınmış bir meclis kararı yok. Ailenin talebi şu: ‘Biz buraya Muhtar Ali Deli Parkı adını vermek istiyoruz.’ Biz de uygun bulduk. Yani nasıl ki Seyhan Bey’in adını kültür merkezine verdik, bence doğrusu da bu. Görev yaparken vefat etmiş birisinin, üstelik muhtarlık binasının olduğu yere isminin verilmesinin bence bir mahsuru yok. Ama tabi meclisin kararıdır. Bunda hukuki bir engel yok" dedi. Bozkurt’un bu yöndeki ısrarına karşın AK Parti Grubu ikna olmadı. Söz konusu madde, yeniden ilgili komisyona gönderildi.


SİZ ÇÖZÜME KARŞI DURUYORSUNUZ!

Bir diğer Başkanlık Teklifi Esenyurt Belediyesi ile Esenyurt Rumeli ve Trakyalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği arasında “Ortak Hizmet Projesi” yapılmasını öngören madde de tartışmalara neden oldu. eklifi komisyonda bekleteceklerini söyleyen AK Parti Grubu'nu eleştiren Belediye Başkanı Bozkurt, "Yaratılan bir sorunu çözmeye çalışıyoruz, siz çözüme de karşı duruyorsunuz. Belediyeler kendi yönettiği ilçeler içindeki derneklerle orta hizmet protokolü yapabilirler. Bunun önünde hiçbir engel yok. Bunu bir protokol çerçevesinde yapmanız gerekir. Ne olduğu belli olmayan bir şeyi izne nasıl sunacaksınız? Ortak hizmet protokolü burada onaylanmazsa bizim sunduğumuz şeyin bir önemi yok ki! Meclisin iradesini biz götürüp mülkü idare amirine mi sunacağız, böyle bir şey olur mu! Burada alınan kararlar mülkü idare amirinin gözetiminde denetlendikten sonra yürürlüğe girer. Alınmış karar yokken neyin onayını sunacaksınız" tepkisini gösterdi. "Bugüne kadar iş yapmamızı engellediniz, burada yine sorunları çözmemizi engelleyen bir bakış açısı" diyen Bozkurt, "Tahsisten bahsediyorsunuz. Mesele tahsis değil, zaten kanun diyor ki ortak hizmet protokolü yapabilirsiniz. Biz de ortak hizmet protokolü yapıyoruz. Protokolde tarafların ne yapacağı açık. Kafa karıştıran sözlerle, söylemlerle nereye götürmek istediğinizi gerçekten anlamış değilim. Henüz komisyon karar vermediği için ben bir yorum yapmayı yanlış buluyorum. Biz bu işi yaparken dernekle oturduk, konuştuk nasıl bir işlem yapacağımızı, onların ne yapması gerektiği konusunda anlaştık yürütme olarak. Bir protokole bağladık, bunu da meclise getirdik" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.