İş umuduna tehdit tuzağı

İş umuduna tehdit tuzağı
İnternette iş arayan vatandaşların para kazanma umudu çileye dönüştü. İlan sitelerinde isimsiz olarak görülen firmalardan birine başvuru yapan kişilere tehdit savrulup şantaj yapılması ve haklarında asılsız haberler yazılarak karşılığında para istenmesi pes dedirtti

Ekonomik zorluklarla mücadele eden Türkiye'de milyonlarca işsiz bulunuyor. Hayatını idame ettirmek isteyen vatandaşlar iş ilanı sitelerinde profil oluşturarak başvurular gerçekleştiriyor. Ancak bu durumu suistimal eden bir kişi başvuru sahiplerinin bilgilerini ele geçirerek tehdit edip şantaja başvurdu. Hem de bunu defalarca yaptı. Bazılarının haberi yok, kimisi de korktuğu için adli makamlara başvurmadı. Mağdurlardan biri ise ise soluğu savcılıkta aldı.

Savcılığa başvurdum
Olayla ilgili olarak gazetemize konuşan mağdurlardan Ç.Ö.; “Uzun zamandır işsizdim. Kendi sektörümdeki bir iş için ilan başvurusunda bulundum. Firma adı yazmıyordu. Başvurudan kısa bir süre sonra Whatsapp aracılığıyla aranarak onlarca hakaret ve küfüre maruz kaldım. Yetmedi yazılı olarak tehdit edildim, evime adam gönderileceği söylendi. İ.Ç. ismine ulaştık internette. Yalnız değilmişim. Ayrıca çıplak fotoğraflar da gönderilerek taciz ettiler. Haber karşılığında para istediler. Polis ve savcılığa başvurdum. Koruma kararı aldırdım. Umarım gereken yapılır' dedi.

Amacım sadece iş bulmaktı
Yaptığı iş başvurusu sonrasında bir kişi tarafından arandığını ve kendisine tehditler savurularak hakkında haber yapılacağını söylendiğini belirten E.A. da “Telefona aldırış etmedim. Beni tanıdıklarını sanmıyordum ama kariyer sitesindeki bilgilerim üzerinden haber oluşturmuşlar ve birçok 
iftira yazmışlar. En yakın zamanda polis ve savcılığa başvuracağım. Benden başka çok sayıda insana da aynısını yapmışlar. Görünce şoke oldum. Sadece iş bulmak istiyordum ama nelerle karşılaştım” ifadelerini kullandı.

Tüm bilgiler ortada
İlan sitelerinde firmalar belirli ücretler ödeyerek eleman alımı yapmayı amaçlıyor. Belirlenen sürelerle açılan ilanlara her gün yüzlerce kişi 'bir umut' diyerek başvuru gerçekleştiriyor. Yapılan başvurular firmaların havuzunda toplanıyor. Kişilerin tüm bilgileri de birer dosya haline işveren tarafından elde edilmiş oluyor. Kariyer ve geçmişin yanısıra özel detayların da yer aldığı başvuru evraklarında telefon numarasından ev adresine kadar onca bilgi mevcut.

İsimlerini gizliyorlar
Bazı firmalar internette arama sonuçları oluşturmaması, bazıları şirket politikası, bir kısmı da farklı nedenlerden dolayı ismini gizli tutuyor. Bu yolla birlikte başvuru sahiplerinin hakkında araştırma yapması ve bir ön izleme gerçekleştirmesi engelleniyor. Bazı sitelerde de başvuru yaptıktan sonra şirketler görüntülenebiliyor. İş başvurusu yapanlar iki durumda da mağdur     olabiliyor.

En kolay yol Whatsapp
Başvuruların ardından bilgilerin arasında yer alan telefon numarası üzerinden kişi ile irtibat sağlanıyor. Bunun için de en kolay çözüm Whatsapp. Ses kaydı alınmadıkça herhangi bir şekilde kayıt bırakmayacak ve savcılık tarafından tespit edilemeyecek bir yöntem olduğu için bunu tercih ediyorlar. Ardından da tehdit ve şantaj başlıyor.

Asılsız haberler yazılıyor
Başvuru yapanlar hakkında bir internet sitesi üzerinden dolandırıcı, hırsız, sahtekar ve FETÖ'cü yaftası vurularak haber yapılıyor. “İstanbullular çağrıda bulunuyor” ifadesine de yer vererek insanların itibarları zedeleniyor. Ayrıca bu haberlerin kaldırılması karşılığında para talep ediliyor.

Müstehcen fotoğraflar ve küfür
Tehdit ve şantaj bir yana özellikle kadınlara müstehcen fotoğraflar servis ediliyor. Engellenmedikçe de bu durum devam ediyor. Sonu 4646 olan bir numaradan insanlar sürekli aranarak rahatsız ediliyor. Küfür, hakaret ve fotoğraflı taciz sürüyor.

Kendisi Maraş'ta ofisi Güngören'de
İlan sitesi üzerinden insanları tehdit ve taciz eden kişinin numarası üzerinden sosyal medya profilleri de ortaya çıkıyor. İ.Ç. adındaki şahıs kendisine gazeteci süsü verdiği hesabında Kahramanmaraş'ta yaşıyor olarak görünüyor ancak haberleri yayınladığı internet sitesinin ikameti ise Güngören. İlk defa bu durumla karşılaşanlar ne yapması gerektiğini bilmiyor. Savcılık ve Sulh Ceza Hakimliği başvuru gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sulh Ceza Hakimliği aracılığıyla erişim yasağı aldırabilir veya haberin silinmesini sağlayabilirsiniz.

Burak Zihni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.