Ekmek 4 lirayı geçer!

Ekmek 4 lirayı geçer!
İstanbul Fırıncılar Odası Başkan Adayı Refik Çakır 35 yıldır fırıncılık mesleğiyle uğraştığını belirterek, “Dolayısıyla fırıncıların derdini en iyi biz biliriz. Maalesef bugün fırıncıların çok sayıda sorunu var. Biz bu sorunların çözümü için başkanlığa talibiz” dedi

İstanbul Fırıncılar Odası Başkan Adayı Refik Çakır, Beylikdüzü Yakuplu Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği toplantıyla fırıncılarla bir araya geldi. Toplantıya Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası'ndaki fırıncılar olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. İstanbul Fırıncılar Odası Başkan Adayı Refik Çakır, fırıncıların sorunlarını çözmek için başkanlığa talip olduğunu söyledi. 35 yıldır fırıncılık yaptığını anlatan Çakır, “35 yıldır İstanbul'da fırıncılık mesleğiyle uğraşıyorum. Beylikdüzü'nde yaşıyorum. Meslektaşlarımız hep sahipsiz kaldı, fırıncılar doğru temsil edilmedi. Sorunlarına yönelik çözüm üretilmedi. Bizim de 35 yıllık bir birikimimiz var. Sorunların çözümüne dair çalışmalar içinde olacağız. Bunun gayreti içinde olacağız. Dolayısıyla biz başarılı olacağımızı düşündüğümüz için bu yola çıktık” diye konuştu.


Fırıncıların kronik sorunları var

İstanbul'daki fırıncıların sorunlarından da bahseden Çakır, “Şimdi fırıncıların uzun yıllardır kronik sorunları var. Bunlardan bir tanesi tarifeye endeksli satış yapmak zorundayız. Tarifeyi gerektiği zaman değiştiremiyoruz. İkincisi ruhsat yönetmeliği artık bugün ki koşullara cevap vermiyor. Ruhsat yönetmeliğine uyan işletme yok. Çünkü müstakillik aranıyor. İstanbul gibi bir yerde o tarz yerlerin maliyeti belli. Nerede bir binanın sadece fırına ait olması söz konusu olabilir ki? 2 bin, 2 bin 500 fırınımız ruhsatsız çalışmak zorunda kalıyor. Biz bu fırınlar kapansın diyemeyiz. Hem insanlar geleceğini yatırmış hem de bu işletmeler milli servet. Bunun sorumluluğu devlete aittir. Devlet izin vermese zaten dükkan açamazlardı” dedi.


 


Ekmeğe zam devam edecek

İstanbul'daki ekmek fiyatının artmaya devam edeceğini vurgulayan Çakır, “Ekmeğe zam devam edecek. Maliyetlerde o kadar korkunç bir artış var ki. Devlet desteği de var ama onun haricinde ciddi bir maliyet söz konusu. Un fiyatları pahalı, 350-400 liraya kadar un fiyatları çıkmış. Elektrik, doğal gaz faturaları iki katına çıkmış. Odun 400 liradan bin liraya kadar çıkmışken bu ekmeğin fiyatının artmaması imkansız” ifadelerini kullandı.



Poşetten para almak olmaz

Marketlerin poşetten para aldığını fakat fırıncıların para almadığını da anımsatan Refik Çakır, “Poşet konusunda bir karmaşa var. Ama esnafımızın şöyle bir sıkıntısı var. Halk Ekmek dün bile 1 lira 75 kuruşa ekmek satarken, bizim fırıncımız vatandaşa 3 liraya ekmek satarken bir de poşet parası istese uygun olur mu? Olmaz” diye konuştu. 


Ekmek davası özel bir dava

Toplantıda konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ise fırıncılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Fırıncılar Odası Başkan Adayı Refik Çakır'ın desteklenmesi gereken iyi bir insan olduğunu kaydeden Çalık, “Fırın ve ekmek davası çok özel bir dava. Ama gereken özeni maalesef bulamıyor. Her geçen gün maliyetlerin arttığı bir ortamda fırıncı esnafının da sıkıntılarının farkındayız. Refik kardeşim bana gelip aday olacağım demişti. Ben de meslek odalarının önemine değinmiştim. Fırıncılık kutsal bir meslek. Biz ekmeği yerde bulsak onu öpüp başımızın üstüne koyup, yerden alan insanlarız. Fırıncılığın ne kadar zor şartlarda yapıldığının farkındayım. Bunların çözümü için yola çıkan arkadaşımızı destekliyoruz. Kendisinin sorunların çözümü noktasında en iyisini yapacağına inanıyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.