Ekmeğimize dokundurtmayız

Ekmeğimize dokundurtmayız
İBB'nin yapacağı yeni Halk Ekmek fabrikasına tepki gösteren İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, “Dünyanın hiçbir ülkesinde fırıncısıyla rekabet eden bir belediye bulunmamaktadır. Ekmeğimize dokundurtmamak için de pazartesiden itibaren Ankara'ya karargah kuracağız” diye konuştu.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Halk Ekmek'in Hadımköy'de yapmayı planladığı ekmek fabrikasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Gaziosmanpaşa'da bulunan Fırıncılar Odası'nda açıklamalarda bulunan Fahri Özer, “Halk ekmeklerin mevcut fırınları yetmezmiş gibi, Hadımköy'de devasa bir ekmek fırını yapacaklar. Bunun da ihalesini Alman firmasına verdiler. Bu fırının yapılması halinde İstanbul'da en az 500 fırın kapanacaktır. Bu fırınlarda çalışan en az 5 bin kişi işsiz kalacaktır. Bu işçilerin ailesi olarak en az 30 bin kişi açlığa ve sefalete mahkum edilecektir. Zaten yüzde 25 kapasite kullanım oranı olan fırınlarımızın kapasiteleri yüzde 15'e düşecek, bu da ekmeğe zam sebebi olarak karşımıza çıkacaktır" diye konuştu.

Fiyat 3 senedir aynı
Sadece İstanbul'da Yunanistan'ı bile besleyecek fırın sayısına sahip olduklarını ifade eden Özer, “Dünyanın hiçbir ülkesinde esnafıyla, fırıncısıyla rekabet eden bir belediye bulunmamaktadır. Ankara ve İstanbul belediyelerimiz bu konuda başı çekmektedir. İstanbul'daki ekmeğin şu anki fiyatı 1 lira 25 kuruş. 3 senedir aynı fiyata ekmek satıyoruz. Fakat son gelişmelerle bir çuval unumuz 75-80 liraya çıktı. Yüzde 50 zam geldi. Kalifiye işçi bulamıyoruz. İşçi bulamamamızın tek sebebi fırınlarımızda hafta tatili olmaması. Bu yüzden biz hem bu fırınların yapılmamasını istiyoruz, hem işçilerimize, fırınlarımıza bir gün tatil yapılmasını istiyoruz” dedi. 

Ankara'ya karargah kuracağız
“Artık belediyelerimizin kendi işini yapmalarını, yolumuzu yapmalarını fakat ekmeğimize dokunmamalarını istiyoruz” diyen Özer, “Ekmeğimize dokundurtmamak için de pazartesiden itibaren Ankara'ya karargah kuracağız. Bu konunun çözümü için İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız'a gerekli girişimleri yaparak bu fırının yapılmasının durdurulmasını sağlamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu ekmeği kime satacağız?
Fahri Özer, “30 bin metrekare kapalı alanı olan, çok devasa bir tesis kuruluyor. Günde 3.5 milyon adet ekmek üretecekler. Şunu anlamıyoruz; İstanbul'un vazgeçilmez derdi midir ekmek? Ekmeği o kadar çok üretiyoruz ki, israf edecek derecede üretiyoruz. Bir 3.5 milyon daha buna eklenecek olursak bu ekmeği kime satacağız. Günde 16-17 milyon civarında ekmek üretiliyor. İsraf edilen ekmeğin en az 1 milyonu İstanbul'da israf ediliyor" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.