Damat-kız kontenjanı!

Damat-kız kontenjanı!
Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na yapılan bir şikayet, devlet kurumlarındaki yönetim işleyişinin ehliyet ve liyakattan ziyade ahbap-çavuş ilişkisiyle yürütüldüğünü ortaya çıkardı. Devletteki kayırmacılığın oranı ise oldukça vahim boyutta

Doğu Bir belediyede çalışanın yaptığı şikayet, Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nu da hayrete düşürdü. İddiaları, somut ve yerinde bulan kurul, görevlendirdiği raportörün bulguları sonucunda, “Bu kadar da olmaz” denilecek bir gerçekle karşı karşıya kaldı. Belediye yönetiminde yer alan 52 şube müdürlüğünden tam 45 müdürlüğün, vekaleten ya da tedviren işletildiğini tesbit eden Etik kurul, bu durumun, devlete olan güven duygusunun yitmesine neden olacağını belirtti. Etik Kurul raportörünün ulaştığı bilgiler bununla da sınırlı kalmadı. Belediye personelinin şikayetleri doğrultusunda araştırmaların derinleştirilmesi, vahim bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Vekaleten ve tedviren şube müdürü yapılanlar arasındaki akrabalık ilişkileri, devlet yönetiminde, ehliyet ve liyakat unsurunun ikinci plana atıldığının kanıtı olarak resmi belgelere yansıdı.

Ahbap çavuş ilişkisi
Raportör, şikayet konusu edilen belediyede yaptığı incelemelerde, 22 belediye personeli arasında akrabalık bağı olduğu bilgisine ulaştı. Araştırmalarını genişleten kurul görevlisi, belediye İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı’nın kızını önce sözleşmeli personel olarak işe başlattığı, ardından da Ulaşım Takip ve Organizasyon Müdürü olarak görevlendirdiğini tesbit etti. Daire Başkanı’nın torpilli listesine yeğeni de dahil olurken, belediye Teftiş Kurulu Başkanı da damadını, önce sözleşmeli personel, akabindeyse de tedviren müdür olarak işe başlattı. Belediyedeki torpil sistemine karşı çıkan bir personelin ihbarıyla ortaya saçılan ahbap-çavuş ilişkisine tepki gösteren kamu Görevlileri Etik Kurulu, bu şekilde işe alımların devlete olan saygı ve güveni yitireceğini belirtti. Kurul, sınavla görevde yükselme yerine 52 müdürlükten, 45’inin vekaleten ve tedviren işletilmesini etik bulmayarak sert bir şekilde eleştirdi.

Metiner kendini savunmuştu
Öte yandan AK Parti eski milletvekillerinden Mehmet Metiner’in bir akrabasının torpille göreve getirilmesi de geçtiğimiz yıllarda gündeme düşmüş, vekil Metiner, konuyla ilgili açıklamasında “Kuran’da akrabalarını koru, kolla diye bir ayet var” şeklinde savunmada bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.