Kavgalar, sansürler, iptaller… İşte Antalya Altın Portakal'ın öne çıkanları…

Antalya’da geleneksel olarak düzenlenen Altın Portakal Film Festivali geçtiğimiz gün düzenlenen açılış töreni ile kapılarını açtı. Yeşilçam’ın ve günümüzün yıldız oyuncuları korteje katılarak Antalya halkını ve sinemaseverleri selamlarken, açılış töreninde Aras Bulut İynemli ve Farah Zeynep Abdullah gibi genç isimler başarı ödülü ile taçlandı. Peki geçtiğimiz yıl sansür tartışmaları sonucunda iptal edilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yıllar içinde yaşanan ilginç olaylar nelerdi? İşte yanıtı…

  • 1964 - İlklerin yılı: İlk kez bu yıl düzenlenen Altın Portakl Film Festivali, Türkiye’deki ilk film festivallerinden biridir. Bu yılın "En İyi Film" ödülü, Metin Erksan’ın "Acı Hayat" filmine gitmişti.
  • 1970 - Yılmaz Güney’in "Umut"u kriz yarattı: 1970 yılında Yılmaz Güney’in "Umut" filmi, jüri tarafından yasaklı olduğu gerekçesiyle yarışmadan çıkarılmıştır. Bu olay, festival tarihinde ilk sansür tartışmaların ilk olarak başladığı olay olarak da tarihe geçer.
  • 1989 - Festivalin kapsamı genişliyor: 1989 Altın Portakal Film Festivali, ilk uluslararası katılıma sahne olan yıl olarak öne çıkar. Bu yıldan itibaren Antalya Altın Portakal Film Festivali, her sene dünya çapında filmlere ve sanatçılara kapılarını açarak uluslararası bir festival kimliğine kavuşur.
  • 1996 - Ferzan Özpetek’in “Hamam”ı ve yine sansür tartışmaları: Dünyaca ünlü Türk yönetmen Ferzan Özpetek’in "Hamam" filmi, içerdiği cinsellik öğeleri nedeniyle festivalde sansürle karşı karşıya kalır. Kamuoyunda tartışma yaratan konu bir kez daha festivalin sansürle anılmasına neden olur.
  • 2020 - Pandemi yıllarında festival: Korona virüs pandemisi nedeniyle, festival 2020 yılında seyircisiz olarak düzenlenerek bir ilke imza attı. Pek çok film gösterimi online platformlardan yapıldı.
  • 2023 - Sansür nedeniyle festival iptal oldu: Geçtiğimiz yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali uzun süre konuşulacak bir olaya sahne oldu. "Kanun Hükmü" adlı belgesel film, sansür gerekçesiyle yarışmadan çıkarılınca festivalde tartışma başlamış ve Demet Akbağ gibi bazı jüri üyeleri yaşananlara tepki göstererek görevlerinden ayrılmışlardır. Yaşananların ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 60. Altın Portakal Film Festivali'nin iptal edildiğini duyurdu. Böylece festival 1979 ve 1980 yıllarından sonra 3. kez iptal edilmiş oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nazlıcan Mert Arşivi