Yağışlar İstanbul’un barajlarını doldurdu mu? İSKİ baraj doluluk oranları 14 Ekim 2024 Pazartesi

Yağışlar İstanbul’un barajlarını doldurdu mu? İSKİ baraj doluluk oranları 14 Ekim 2024 Pazartesi
İstanbul’da sonbahar etkisini göstermeye başlarken, yer yer yaşanan yağmurların barajların doluluk oranlarını artırıp artırmadığı merak konusu oluyor. İşte İSKİ’nin 14 Ekim tarihli güncel rakamları…

Megakent İstanbul’da yaz sıcaklarında düşüşe geçerek alarm seviyesine ulaşan barajlarda doluluk oranları artmaya başladı mı? Sonbaharın gelişiyle hava sıcaklıkları düşerken yağışlı günlerin artması barajlardaki su seviyesini olumlu etkiledi mi? İSKİ’nin açıkladığı son verilere göre İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde kaç oldu? 14 Ekim 2024 Pazartesi İstanbul barajlarında su seviyesi yüzde kaç? İşte yanıtlar…

14 Ekim Pazartesi İSKİ baraj doluluk oranları

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul barajlarındaki güncel su seviyelerini ve toplam doluluk oranlarını günlük olarak açıklamaya devam ediyor. İSKİ’nin resmi internet sitesi üzerinden açıklanan güncel rakamlarla megakentin kaç günlük suyu kaldığı ve en dolu barajların hangileri olduğu ile su seviyesindeki düşüşle alarm veren barajlar görülebiliyor. İSKİ’nin 14 Ekim 2024 Pazartesi günü açıkladığı en son verilere göre, İstanbul’da kente su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranının yüzde 34,99 olduğu görüldü.

İstanbul barajlarında son durum ne 14 Ekim 2024?

Megakentin su ihtiyacını karşılayan barajların su seviyesi yüzde 35’in altında kalırken, geçtiğimiz hafta sonu yaşanan yağmurlu havanın barajlara etki etmediği görüldü. İSKİ’nin 13 Ekim verilerinde kentteki barajların doluluk oranlarının yüzde 35,18 olarak açıklanmıştı.

İstanbul barajlarının doluluk oranları ne? En dolu ve boş barajlar hangileri?

İSKİ’nin açıkladığı güncel verilerde, kentte bulunan ve günlük su ihtiyacını karşılayan on ayrı barajı tek tek doluluk oranları da yer alıyor. Buna göre, İstanbul’da 14 Ekim 2024 Pazartesi günü doluluk oranı en yüksek baraj yüzde 56,04 ile Elmalı Barajı onu yüzde 50, 25 ile Terkos Barajı izliyor. Kentte su seviyesi en düşük baraj ise neredeyse kuruma noktasına gelen ve yüzde 3,2’lik doluluk oranı ile göze çarpan Kazandere oluyor.

baraj.jpg
İstanbul barajlarının doluluk oranları megakentliler tarafından günlük olarak takip ediliyor

Baraj doluluk oranları nasıl hesaplanır?


İstanbul'da su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranları, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından düzenli olarak ölçülüp kamuoyuyla paylaşılır. Baraj doluluk oranları, bir barajın su kapasitesinin yüzdesel olarak ne kadarının dolu olduğunu gösterir ve şu temel adımlarla hesaplanır:

Su Seviyesi Ölçümü: Barajlardaki su seviyesi, çeşitli sensörler, şamandıralar veya radar sistemleri aracılığıyla sürekli izlenir.
Toplam Kapasite: Her barajın tam kapasitesi, yani maksimum alabileceği su miktarı bellidir. Bu kapasite, barajın yüzey alanı ve derinliği gibi faktörlere bağlı olarak, genellikle metreküp (m³) cinsinden ölçülür.

Mevcut Su Miktarı: Barajın o anki dolu su miktarı da metreküp olarak hesaplanır. Bu hesap, su seviyesine göre yapılır.

Oran Hesaplama: Doluluk oranı, mevcut su miktarının barajın toplam kapasitesine bölünmesiyle bulunur.

İlgili Haberler

Kaynak:Berrin Yeşiltepe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.