Ovalıoğlu'ndan "SGK borcu" yorumu: 22 yıl sonra niye gündeme geldi?

Ovalıoğlu'ndan "SGK borcu" yorumu: 22 yıl sonra niye gündeme geldi?
​​​​​​​Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu, katıldığı bir canlı yayında uzun süredir tartışılan belediyelerin SGK borçlarını değerlendirdi.

Konuya dair yaptığı açıklamada “Bizim de SGK ve vergi borçlarımız var” diyen Ovalıoğlu, “Bir kısmı yapılandırılmış bir kısmı henüz yapılandırılmamış. 22 yıl sonra şimdi mi bu gündeme geldi. Alelacele bunların mı alınması gerekiyor?” diye sordu.

Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu, NOW’da Ezgi Gözeger’in sunduğu Çalar Saat programına konuk oldu. Gözeger’in sorularını yanıtlayan Ovalıoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarımdan, hayvan yasasına kadar birçok konu hakkında konuştu. Gözeger’in, son günlerde tartışmalara neden olan belediyelerin SGK borçlarının hatırlatması üzerine Ovalıoğlu, “Bizim de SGK ve vergi borçlarımız var. Bir kısmı yapılandırılmış bir kısmı henüz yapılandırılmamış. Aslında burada gereken iktidar tarafından borçlarımızın geri kalan kısmının da bir şekilde yapılandırılıp ödemek için fırsat verilmesi. Neticede her iki tarafta hizmetle yükümlü yerler. Bu yüzden borçlar kısmı tüm borçların yüzde 25’ini dahi kapsamıyor. 22 yıl sonra şimdi mi bu gündeme geldi. Alelacele bunların mı alınması gerekiyor?” diye sordu.

belediye-borclari-tartismasi.jpeg

Rahatsızlık duyuyorum

Meclisten geçen hayvan yasasıyla ilgili de konuşan Ovalıoğlu, “Yasa geçti. Bu konunun kesinlikle siyasi bir mücadele noktasına gelmesinden rahatsızlık duyuyorum. Bu tamamıyla siyasi olarak ortak aklın yürütülmediği bir karar olarak devam ediyor. Burada hayata gelen bir canlıyı öldürmek yerine doğmasını engellemek en doğrusudur. Bir taraftan bakıldığında elbette insan hayatı da önemlidir ama diğer can dostlarımızın hayatı da önemlidir. Bir taraftan da bunun yükü de yerel belediyelere yüklenmeye çalışılıyor. Barınaklarda bunlar korunsun, muhafaza edilsin deniyor. Hangi, kaç hayvan kapasiteli barınaklar. Bunları sağlanması da kolay şeyler değil. Merkezi idare ve yerel idare birbirinden ayrı düşünülemez. Bunu da bir seferberlik olarak düşünülmesi gerektiği inancındayım” ifadelerini kullandı.

Yüzde 50'si hasar görecek

Bakırköy Belediyesi’nin depreme yönelik yaptığı hazırlıklarda gelinen son aşamayı anlatan Ovalıoğlu, “Meclis kararıyla afet İşleri Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü kendi bünyemizde kurduk. Bunların hazırlıklarını yaptık ve çalışmaya başladık. 1999 depreminden sonra baktığımızda gelinen noktayı bir fotoğraf çekerek söyleyeyim. 16 bin civarındaki bina stokumuzun yüzde 80'i 2000 yılı öncesine ait. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İBB’nin hazırladığı raporda olası 7,5 büyüklüğündeki bir depremde yaklaşık olarak binalarımızın yüzde 50’sinin hasar göreceği öngörülüyor. Biz gelir gelmez geçen dönemde İBB Meclisi’nde çoğunluğun CHP’de olmaması nedeniyle geçiremediğimiz imar planımızı bu dönemde iki-üç ay gibi kısa bir sürede geçirdik. 1/5000’lik planları hazırlanmıştı İBB’de. 2022 yılında bir karar çıkmıştı. Bu neydi. Ağır ekonomik koşullar insanların yapılarını yenilemesini noktasında zora sokuyor. Bunun içinde maliyetleri düşürmek için ne yapabiliriz. Acaba bir kart artışı fayda sağlar mı? Bunun üzerine çalışmalar yapılmıştı ve yedi mahallemizde bunun uygulanabilir olduğu meslek odaları tarafından üniversitedeki hocalarımız tarafından hazırlanmıştı. Meclis çoğunluğu olmadığı için geçememişti. Şöyle geçmişti diyordu ki, ‘bu yedi mahalledeki dört parsel birleşir 2 bin metrekareyi aşarsa o zaman artı bir kat izin veririm.’ Ama gerçekçi değil. Zaten oradaki yapıların yüzde 72’si 500 metrekare parselden daha az. Böyle olunca dört parsel birleşsin 2 bin metrekareyi aşsın mümkün değil. Aralık 2023 yılında revize edildi. Dediler ki, ‘iki parsel birleşsin bin metrekarenin üzerinde olursa.’ Yine olmadı aynı şey. Biz gelir gelmez bu plana itiraz ettik. İtirazlarımız kabul gördü ve oybirliğiyle temmuz ayında İBB Meclisinde geçirdik” bilgisini verdi.

EMEKLİYE 18 AYA KADAR KİRA DESTEĞİ

Göreve gelir gelmez Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ve bünyesinde danışma ofisleri kurduklarını söyleyen Ovalıoğlu, “Tanıtım broşürlerimizi hazırladık. Vatandaş geliyor, ‘benim binam acaba sağlam mı?’ diyor. Eğer tarama testi yapıldıysa hangi yolu izleyecek yapılmamışsa hangi yolu izleyecek, bizim ona ne kadar katkımız olacak. Yüzde 60-65’e varan hibe desteğimiz olacak. Ayrıca kiracıya da 7 bin lira ya da 9 bin lira durumuna göre emekli olması durumunda 18 aya varan kira desteği olacak. Hibenin ardında da maliyetlerini karşılamak için özel bankalar aracılığıyla da faizsiz krediyi taksitlendirilebilecek” dedi.

kutu1.jpeg

BAKIRKÖY MİRAS YENİLEYECEK

Bakırköy Miras ile İBB Miras arasında protokol yaptıklarını belirten Ovalıoğlu, “Bakırköy Miras ekibimizle beraber İBB Miras ekibiyle bir protokol dahilinde tarihi yapılarımız, Yunus Emre Kültür Merkezi ve İspirtohane’de bir dokusuna uygun bir şekilde renovasyondan geçirerek yine kültür, sanat hizmeti vermesi için hizmete sunacağız. Bir baruthane misali. Baruthane İBB’nin açılışını yaptığı ve hizmete sunduğu son derece o zamanı yansıtan, tarihi yansıtan deniz kenarında çok muazzam bir yer oldu. Aynı şekilde biz, Yunus Emre Kültür Merkezi ve İspirtohane’yle birlikte bir bütün halde kentimize kazandırmak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Projelerimizin oyanı aşamasındayız” diye konuștu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.