Sahim-SEN Başkanı Akarken'den 'toplu sözleşme ikramiyesi' çağrısı: Hukuka uykun hareket edin

Sahim-SEN Başkanı Akarken'den 'toplu sözleşme ikramiyesi' çağrısı: Hukuka uykun hareket edin
Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, Toplu Sözleşme İkramiyesi yeniden kabul edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

ANIL BODUÇ - TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda vergi paketi görüşmeleri esnasında verilen önerge ile Toplu Sözleşme İkramiyesi yeniden kabul edildi. Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, “Sendikaların, çalışanların haklarını korumak ve geliştirmek için var olduklarını unutmamalıyız. Tüm yetkilileri, hukuka uygun hareket etmeye ve çalışanların anayasal haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz” dedi.

Son dönemde, 6. Dönem Toplu Sözleşme ile getirilen ve sendikaların, kendi hizmet kolundaki memur sayısının yüzde 1’inden fazla üyesine sahip olanlarına toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme, Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunmuştu. Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, yüzde 1 ve yüzde 2 barajlarının torba yasayla yeniden gündeme getirilmesinin, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın daha önceki kararlarıyla çeliştiğini söyledi. Akarken, “Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrasında bu uygulamalar yasadışı bulunmuştu. Anayasal hak olan sendika seçiminin kısıtlanması, siyaset üstü sendika anlayışı gözeten sendikalar tarafından kabul görmemektedir. Sendikaların, çalışanların haklarını korumak ve geliştirmek için var olduklarını unutmamalıyız. Hukuka aykırı uygulamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm yetkilileri, hukuka uygun hareket etmeye ve çalışanların anayasal haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz” dedi.

Yasalar ihlal ediliyor

Akarken, “Danıştay'ın bu kararına rağmen hukuk tanımayarak yüzde 2 barajı getirilmiş, sendikal örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldıran yüzde 2 barajı ile çalışanların sendikal tercihlerine müdahale edilmiş, ilgili düzenleme 18 Ocak 2024 tarihinde Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda görüşülerek yeniden iptali gerçekleştirildi. Danıştay’ın yüzde 1, AYM’nin yüzde 2 iptal kararına rağmen, yeniden yüzde 1 kararının, AYM'den döneceğinden kimsenin şüphesi olmamasına rağmen, yeni bir karmaşanın ve yeni mağduriyetlerin yaşanacağı alenen ortadayken, yüzde 1’i milletvekillerine sunan sendikacılar, yüzde 1’i imzalayarak teklif verdi. Bu kararlar, kamu çalışanlarının haklarını koruyan yasal düzenlemelere aykırıdır ve hukuk devleti ilkesine zarar vermektedir. Yetkili sendika temsilcileri, yargı kararlarının yok sayılmasını ve kamu çalışanlarının kazanılmış haklarını gasp etmektedir. Yargı kararlarının gözardı edilmesi, adaletin ve yasaların nasıl ihlal edildiğini açıkça ortaya koymaktadır. Sendika olarak, kamu çalışanlarının yıllar süren mücadeleler sonucunda elde ettikleri haklarının keyfi bir şekilde gasp edilmesine karşı güçlü bir şekilde tepki gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Gerekli adımlar atılmalı

“Sendikalar, yönetimlerin küçük hesaplarla uğraşmak yerine kamu çalışanlarının adil bir şekilde maaşlandırılması ve sosyal haklarının korunması için gereken adımları atmasını talep etmektedir” diyen Akarken, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda alınan kararlarla birlikte, kamu çalışanlarının kazanılmış hakları gasp edilmekte, yasalar yok sayılmaktadır. Sunulan vergi paketi içerisinde yer alan önerge ile Toplu Sözleşme ikramiyesinin geri verilmesi kararı, yargı kararlarıyla iptal edilen yüzde birlik ve yüzde ikilik barajların tekrar gündeme gelmesi, bizleri derinden üzmektedir. Biz sendikamız adına, sendika yönetimlerinin üye aidatlarıyla kendilerini düşünmeleri yerine, adil şekilde kamu personelinin ve emeklisinin mali ve sosyal haklarının korunması için gereken adımları atmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

İkramiye iptal edilsin!

Akarken, “Sendikal özgürlüğe müdahale oluşturarak sendikaların kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesini engellediği gibi, aynı işi yapan kamu görevlileri arasında farklı sendikalara üye olmaları nedeniyle toplu sözleşme ikramiyesi ödemesinde eşitsizlik yaratması, çalışma barışını olumsuz etkiliyor ve bu durum hukuka uygun değil. Tasarruf yapan devletin kasasından çıkan toplu sözleşme ikramiyesini kabul etmiyoruz. Toplu sözleşme ikramiyesi iptal edilsin” dedi. Sendikalar olarak adaletin sağlanması ve yasal hakların korunması için kamuoyunu bilinçlendirmeye çağrıda bulunan Akarken, “Hukukun üstünlüğünü ve kamu çalışanlarının haklarını savunmak adına birlikte mücadele edeceğiz. Kamuoyunun desteğiyle adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz” dedi.

e.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.