MSB'den 3. Dünya Savaşı mesajı: Ordumuz her türlü senaryoya hazır

MSB'den 3. Dünya Savaşı mesajı: Ordumuz her türlü senaryoya hazır
MSB, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın üçüncü dünya savaşı ihtimali açıklamalarına ilişkin TSK'nın dinamik bir ordu olduğuna işaret edilerek, her türlü senaryoya hazır olduğu mesajını verdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında olduğu gibi topyekun bir savaş riskinin ihtimal olduğunu belirterek, söz konusu olabilecek bir savaşa en hazırlıklı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu, ordunun her türlü senaryoya hazır olduğunu açıkladı.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, son iki haftada yapılan faaliyetlere ilişkin Bakanlıkta bilgilendirme toplantısı düzenledi. Tuğamiral Aktürk, tehditleri ülke sınırlarının ötesinden bertaraf etmeyi öngören terörle mücadelelerinin, kesintisiz bir şekilde sürdüğünü kaydederek, "Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil; son 2 haftada 89 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Böylece, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1270 olmuştur. Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 5 PKK'lı terörist daha Habur'daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur" diye konuştu.

'GÜVENLİK KİLİDİNİ TAMAMEN KAPATIYORUZ'

Pençe-Kilit Harekatı ile bugüne kadar elde edilen alan hakimiyetini sahanın gerekliliğine uygun, alışılmadık ve öngörülemez operasyonlarla geliştirdiklerini aktaran Aktürk, "Terör örgütünün eylem ve hareket kapasitesinin sıfırlanması için gözümüzün değmediği, ayağımızın basmadığı yer bırakmayacak şekilde faaliyetlerimize devam ediyor, Irak'ın kuzeyindeki güvenlik kilidini tamamen kapatıyoruz" dedi.

'ENGELLENEN KİŞİ SAYISI 62 BİN 217 OLDU'

Yasa dışı göçle mücadeleye değinen Aktürk, "Son iki haftada yasa dışı yollarla ülkeye geçmeye çalışan 486 şahıs yakalanmıştır. 2 bin 581 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Yakalanan şahıslardan 16'sı terör örgütü mensubudur. 1 Ocak'tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 5 bin 215'e yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 62 bin 217 olmuştur" diye konuştu.

'YANGINLARA 8 HELİKOPTER DESTEĞİ SAĞLANMIŞTIR'

Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) orman yangınları ve diğer afetlerle mücadele çalışmalarına ilişkin, "Rezerv Güç kapsamında İzmir, Denizli ve Çanakkale'deki orman yangınlarının söndürülmesi amacıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait 8 helikopter ve görevlendirilen personel ile 214 sorti yapılarak destek sağlanmıştır" dedi.

'BEDELLİ ASKERLİK TUTARI GÜNCELLENECEK'

Personel ve askeri öğrenci alımları ile temin faaliyetlerinin planlandığı şekilde devam ettiğini duyuran Aktürk, "25 bin uzman erbaş alımının planlandığı "Kara Kuvvetleri Komutanlığı 2024 Yılı Uzman Erbaş Temini" başvuruları, 30 Haziran'da sona erecektir. 26 Haziran'da başlayan Milli Savunma Üniversitesi "2024 Yılı Askeri Öğrenci Temini Seçim Aşaması Faaliyetleri" 20 Temmuz'a kadar devam edecektir. Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Meslek Yüksek Okulları seçim aşamalarına katılacak adaylar 24 Haziran-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında Kredi Yurtlar Kurumu'nun belirlemiş olduğu yurtlardan istifade edebilecektir. Bedelli askerlik hizmeti kapsamında geçerli olan bedel ve ek bedel tutarı Askeralma Kanunu gereğince 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla memur aylık katsayısına göre güncellenecektir. Mevcut bedel tutarı üzerinden bedelli askerlik hizmetine müracaat etmek isteyen yükümlülerin 28 Haziran 2024 tarihine kadar müracaat ve ödeme işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir" açıklamasında bulundu.

'KONTROL NOKTALARI IRAKLI MAKAMLARDA'

Tuğamiral Zeki Aktürk'ün sunumu sonrası, MSB kaynakları, gazetecilerin sorularını yanıtladı. TSK'nın Irak'ın kuzeyindeki bazı meskun mahallerde kontrol noktaları oluşturduğu iddiaları yalanlanırken; TSK'nın sivillerin yaşadığı meskun mahallere girmesinin, buralarda kontrol noktaları oluşturmasının söz konusu olmadığı, meskun mahaller ve operasyon alanına yakın bölgelerdeki kontrol noktalarının Iraklı yerel makamlar tarafından oluşturulduğu ve bu konuda Irak tarafı ile iyi bir koordinasyon yürütüldüğü vurgulandı. Ayrıca Irak ile oluşturulacak Ortak Harekat Merkezi ile ilgili teknik çalışmaların devam ettiği, Harekat Merkezi'nin kurulmasına ilişkin teknik çalışmalar ve görüşmelerin olumlu seyrettiği bildirildi.

TUĞGENERAL GÖZALTINDA

Suriye sınırında makam aracı ile insan kaçakçılığı yaptığı öne sürülen Tuğgeneral B.Ç.'nin Akçakale Cumhuriyet Savcılığı'nca alınan kararla gözaltına alındığı belirtilerek, konuyla ilgili idari ve adli sürecin bağlantılı şekilde yürüdüğü, TSK'da disipline ve kanunlara aykırı hareket eden kim olursa olsun rütbesine bakılmaksızın gerekenin yapılacağı vurgulandı.

'FETÖ İLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR'

Son günlerde yapılan FETÖ operasyonlarında bazı muvazzaf askerlerin gözaltına alınmasına ilişkin, TSK'nın örgütten en fazla zarar gören kurum olduğu vurgulanarak, FETÖ ile mücadelede en hassas olan kurumlardan biri olduğu ve mücadelelerinin devam ettiği aktarıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın üçüncü dünya savaşı ihtimali açıklamalarına ilişkin, Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında olduğu gibi topyekun bir riskin ihtimal olduğu belirtildi. MSB'nin savunma ve güvenliğe yönelik değerlendirmeleri yaparak; güncellenmesi gereken bütün planları yeni değerlendirmeler ışığında yaptığı, söz konusu olabilecek bir savaşa en hazırlıklı ülkelerden birinin Türkiye olduğu aktarıldı. Ayrıca, TSK'nın dinamik bir ordu olduğuna işaret edilerek, her türlü senaryoya hazır olduğunu açıklandı.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.