Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa Birliği’ne tam üyelik stratejik hedefimizdir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa Birliği’ne tam üyelik stratejik hedefimizdir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her vesileyle vurguladığımız üzere Avrupa Birliği'ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye'ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimiz olduğu aşikar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Sözlerine Estonya Cumhurbaşkanı Karis'e "hoş geldiniz" diyerek başlayan Erdoğan, "Görüşmelerimiz vesilesiyle kıymetli mevkidaşımla Türkiye - Estonya ilişkilerini geliştirme yönündeki ortak irademizi teyit ettik. Bu istikamette atacağımız müşterek adımları ele aldık. Her alanda iş birliğimizi ilerletme potansiyeline sahibiz. 429 milyon dolara ulaşan ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımlarımızı daha da artırabiliriz. Geçen yıl tesis ettiğimiz ekonomi ve ticaret ortak komitesinin ilk toplantısını inşallah en kısa zamanda Türkiye'de gerçekleştireceğiz. Bu toplantıyla ekonomik ve ticari ilişkilerimiz bakımından yeni bir yol haritası da belirlemiş olacağız. NATO müttefikleri olarak savunma sanayi alanında tesis ettiğimiz mevcut iş birliğini ilave somut projelerle geliştirebileceğimiz inancındayız. Bilim ve teknolojiden eğitim, kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesini, iş birliğimizin geleceğine yapacağımız önemli yatırımlar olarak adlediyoruz. Dijital dönüşüm, dijital uygulamalar ve siber savunma konularında Estonya dünyada önemli bir konuma sahip. Görüşmelerimizde bu alanda sahip olduğumuz tecrübelerin paylaşımı üzerinde de durduk" diye konuştu.

'AVRUPA BİRLİĞİNE TAM ÜYELİK STRATEJİK HEDEFİMİZDİR

Erdoğan, Estonya ile Türkiye'nin yakın ikili ilişkilerinin ve NATO bünyesindeki dayanışmanın sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inandığını ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı ile Türkiye Avrupa Birliği (AB) ilişkileri ile güncel, bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Her vesileyle vurguladığımız üzere Avrupa Birliği'ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye'ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimiz olduğu aşikar. Estonya'nın da anlayış temelinde Türkiye'ye olan desteğinin artarak devam edeceğine inanıyorum. Bu beklentimi Sayın Karis'le de bu vesileyle paylaşmış oldum. Görüşmelerimizde Ukrayna'daki savaşa yönelik gelişmeleri de ele aldık. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizin altını bir kez daha çizdim. Ukrayna'daki yıkımın bir an evvel son bulması ve taraflar için adil nihai çözüme ulaşılması ancak diplomasi ile mümkündür. Taraflara yönelik bu yöndeki telkinlerimizi sürdürüyoruz. Rusya'nın dışlandığı girişimlerin arzu edilen sonuçları vermeyeceğine dair görüşümüzü de koruyoruz. Gazze'de yaşanan vahşet de hiç şüphesiz gündemimizdeydi. İsrail'in uluslararası toplumun kalıcı ateşkes çağrılarına rağmen Gazze'de sürdürdüğü katliamlar sadece bölgesel istikrarı değil küresel güvenliği de tehdit etmektedir. Gazze'deki bu barbarlığın sorumluları uluslararası hukuk önünde er ya da geç hesap verecektir. Bu konunun takipçisi olduğumuzu da buradan bir kez daha belirtmek istiyorum. Gazze'deki insani felaketin sona ermesi için öncelikle acil ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması ihtiyacı devam ediyor. Türkiye olarak bu konularda elimizden gelen ne varsa yapmaya devam edeceğiz. Uluslararası toplumun ağırlığını artık koyması lazım" ifadelerini kullandı.

'ESTONYA CUMHURBAŞKANI KARİS: TÜRKİYE'DEN KİLO ALMADAN AYRILMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Estonya Cumhurbaşkanı Karis'i ise Türkiye ile ilişkilerinin ve dostluklarının devamının kendileri için çok kıymetli olduğunu söyledi. Karis, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliğini destekledik ve aynı zamanda yine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'e daha fazla hakların verilmesi konusunda da desteğimizi yineledik. Birleşmiş Milletler'in Filistinli mültecilere yönelik çalışmalarını sürdüren, yardımı destekleyen organizasyona desteğimizi de devam ettiriyoruz. Gerçekten burada yaşanan çatışma daha önce eşi benzeri görülmemiş bir boyutta devam ediyor. Türkiye'yi Estonyalıların dostu olarak görüyorum. Ben Türkiye'yi pek çok kez ziyaret ettim. Özellikle de ev sahipliğiniz ve Türk mutfağından da övgüyle bahsetmek isterim. Türkiye'den kilo almadan ayrılmak mümkün değil. Son derece güzel bir ülkeniz var. Harika bir doğanız var. Bir cennet ülkenin her köşesi" diye konuştu.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.