Selvi Sarıtaç

Selvi Sarıtaç

Kadın kolu seçimi Cumhurbaşkanlığı seçimine döndü

Kadın Kolları Başkanı ve 8 il delegesinin belirleneceği CHP’nin Bakırköy Kadın Kolları Olağan Kongresi, eski adıyla Bakırköy Spor Vakfı, yeni adıyla Sanatçılar Parkı’nda yapıldı.

Tam Yol İleri diyen mevcut Başkan Hamide Yazıcı ile Değişim için diyerek yola çıkan Günay Mamati’nin yarıştığı kongre sonuçlandı. Yapılan açıklamaya göre; Günay Memati 420 oy, Hamide Yazıcı ise 418 oy aldı. Mamati 2 oy farkı ile CHP Bakırköy Kadın Kolu Başkanı oldu.

Divan Başkanlığı’nı Hatay CHP’nin ilk Kadın Genel Meclis Üyesi ve Hatay İl Kadın Kolları Eski Başkanı Avukat Meryem Karaçay yaptı. Her iki adayın da talebi doğrultusunda blok liste önergesi oy çokluğuyla kabul edilirken oy kullanma işlemi için de 4 sandık kuruldu.
Pembe liste Mamati’nin belirlediği delegelerden oluşurken mavi listede Yazıcı’nın seçtiği delegeler yer aldı. Mavi listede dikkat çeken isim ise İl ve genel başkan seçiminde değişimden yana olan yada olduğunu sandığımız, yakın tarihlerde de yapılan seçimlerde önce milletvekilliği, sonra Parti Meclisi ve devamında Belediye Başkanlığı’na adaylığını koyan Nurdan Erdiş Başbay oldu. Her iki listenin de dikkat çeken ortak isim ise yine belediye başkanlığı adaylığına talep açan Hatice Selli Dursun oldu. İl delegeliği için her iki isim de talep açmamış, başkan adayları teveccüh göstermişse ki olabilir ama Divan'a verilecek bir dilekçe ile duruş da sergilenebilir...

Hamide Yazıcı konuşmada, “Benim değişimci olmadığımı konuşuyorlar. Ben İmamoğlu için çok çalıştım, her gün sokaklardaydım ve kazandık” dedi ve zaten seçilmiş bir başkan varken ki bu Özgür Çelik’te olsa, o dönemin adayı Cemal Canpolat’ta olsa ve İBB Başkanı kim olsa çalışırdı. Parti ahlakı da, mevcut konumda bunu gerektirirdi. Bunun dışında Hamide Başkan sürekli kendisiyle ilgili sağda solda şunu demişler, bunu demişler, ben şunu yaptım ben bunu yaptım diye gezdi. Bunları zaten gören görüyordu, bilen de biliyordu. Bana göre, Mış’larla, Muş’larla konuşmanın çok da gereği yoktu ki bunu da bir çok kez dile getirdim. Diğer aday Günay Mamati ise yaptığı konuşmada, şu şunu demiş, bu bunu demişe girmeden, bilmeyenler için kendisini ve ne yapacağını ya da ne yapmak istediklerini anlattı ve bitti.

HANGİ ADAY KİMİ DESTEKLEDİ?

Kimi kimi desteklediği şehir efsanesini aratır şekilde olurken net olan şey, Hamide Yazıcı’nın sosyal medya hesaplarına yaptığı yorumlardan da belli olduğu üzere en büyük destekçisi Cem Özbey’di. 10 yıl başkanlık yapsa da Bakırköy’e 20 yıllık zarar veren Bülent Kerimoğlu ve eski ekibinin de Yazıcı’yı desteklediği söylenirken, Kerimoğlu’nun eşinin oy kullanmaya gelmesi de bana göre durumu netleştirdi. Devamında geçmiş dönem meclis üyesi ve belediye başkan aday adayı Şebnem Yükeb, eski ilçe başkan yardımcısı ve Cevizlik Mahalle Muhtarının kızı Şebnem Şan, adını listede gördüğümüz sözde değişimci ve her dönemin adayı Nurdan Erdiş Başbay…. Aslında listedeki isimler, sosyal hayatta yan yana olmayan, olacağı da düşünülmeyen ama siyaset ne melem birdeymiş dedirten cinsten.

Günay Mamati’nin destekçisi ise bu güne kadar sadece ve sadece Bakırköy siyasetine aday olmuş, Kerimoğlu’nun başkanlık yaptığı ilk dönemde ön seçimden birinci çıkarak meclis üyeliği yapmış ve meclis üyeliği boyunca da halkın karşı çıktığı Kerimoğlu kararlarının karşısında durmuş isim olan mevcut başkan yardımcısı ve meclis üyesi Ali Rıza Akyüz ve ondan ayrı düşünülemeyen dönemin ve şimdinin yine ön seçimle çıkan meclis üyesi Kenan Şahin…

Bölünme burada başladı önce ilçede. 5 yıllık mühürü elinde bulunduran ve seçilerek göreve gelen meclis üyelerine karşı kaybedenler. İş kadın kolu seçiminden çok güç yarışına dönen ve sonuç itibari ile 2 oyla biten.
2 oyla ilgili itiraz, tarafların iddiaları falan derken, yaşanan süreç akıllara 2019 seçimlerinde İmamoğlu’nun az bir farkla kazandığı, itirazlar sonucunda yeniden seçim kararı alındığı ve ikinci seçimde bu kez kabineye karşı 1 milyon oy farkı ile kazandığı seçimleri akıllara getirdi. Nitekim daha gecesinde yapılan itirazlarda Hamide başkanın oyu 1 düştü.

Ovalıoğlu katılmadı, Bahçelievler Adayı Gülizar Emecan ve Kerimoğlu’nun eşi Ömür Kerimoğlu kongreye katıldı
Bakırköy Sanatçılar Parkı’nda saat 08.00'de başlayan kongreye, Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu katılmadı ki, tarafsızlıktan dem vuran, belediye başkanı seçildikten sonra parti rozeti bir kenara bırakılır söylemlerinin savunucularının oy kullanmaya gelmeyen Ovalıoğlu’nu eleştirmesi de tezattan mezata dönen bir değerlendirme oldu. Öncesinde zaten partili olmayan, partiyi bilmeyen bir başkanın seçime katılması daha büyük tartışmaları beraberinde getirecekken, seçime katılmayarak parti işlerine karışmadığını, sadece belediye başkanı olarak çalışacağı mesajını vermesi açısından en doğrusu oldu hele ki ilk seçimde. Mart seçimlerinde Bahçelievler’den Belediye Başkan Adayı olan Emine Gülizar Emecan’da, Bülent Kerimoğlu’nun eşi Ömür Kerimoğlu’da sessiz sakin bir şekilde oyunu kullandı ve gitti.

Seçim sonrası yapılan sayımda imzalar ve zarf sayısı birbirine tutmuyor gerekçesi ile yapılan itirazlar seçimi Cumhurbaşkanlığı seçimine çevirdi. Cumhurbaşkanı seçiyormuşçasına herkesin herkesi suçlamaya başladığı, tarafların birbirine farklı partilerin insanlarıymış gibi laf söylemeleri vs vs. Sonuç… YSK önünde yapılan bir seçim değil ve seçimle ilgili bütün şikayet ve itirazları inceleyerek kesin karara bağlayan YSK’nın asli görevini parti içi seçimde üstlenen kurum Divan Başkanlığıdır. Divan Başkanlığı’nı yürüten Avukat Meryem Karaçay’ın yakın tarihte yakınlarını kaybettiğinden dolayı biraz anlayış diyenler olduysa da, madem öyle bir durum var ise yapmayacaktı. Diyelim teklif edildi, kişi kendini bilip kabul etmeyecekti.

İlçe Başkanı seçim sürecini yürütemedi söylemleri de yersiz çünkü ilçe başkanının kadın kolu seçiminde resmi bir görev ve sorumluluğu yok. Öncesinde gördüğüm tüm kadın kolu seçimlerinde ilçe başkanı gelir, başarılar diler, çeker gider ve seçim sonucunu herkesle birlikte duyar. Tabi kadın ilçe başkanı olması ve ortamın birazda gergin oluşundan ötürü tek bir dakika alandan ayrılmayan ilçe başkanının seçim sürecini yönetemediğini söylemek de haksızlık olur.

BİLMEYENLERE DE BİR HATIRLATMA...

Celal Sevinç başkanlığındaki, ancak rahatsızlığı nedeniyle müdahil olamadığı CHP İlçe Başkanlığı’nın son ilçe kongrelerindeki mahalle seçimleri ve ilçe kongresini bununla beraber kendi ilçe başkanlığı döneminde meclis üyeliği seçimlerinde 2000 üye oy kullandı. 16 sandıklı seçimi ilçe Başkanı Gizem Başaran Arslan sorunsuz yönetti.
Seçimin yapılacağı salon konusundaki eleştiriler daha da vahim çünkü Bakırköy’de havalandırma sistemi olan bu kadar büyük salon yok çünkü. Bakırköy’deki tüm salonların havalandırma sisteminde zaten sorun varken, 10 yıldır bunun hesabını soramayanların yahut daha geçtiğimiz Şubat ayında 47 meclis üyesi için yapılan ön seçime itiraz etmeyenlerin olmadı salonu bahane edelim demesi de anlamsız.
Hepsinin ardından seçim sırasında belediyenin resmi aracıyla alana üye taşınmış iddiaları ortaya çıktı bir anda. Kim kime haber uçurmuş, ne diye uçurmuş, aracın plakasını çekmek yerine araçtan inenleri ve dediğinin ispatını ortaya koyamamış biri ya da birilerinin söylemiyle ortaya atılan iddiaya da Meclis Üyesi Margarit Dikme yanıt verdi. Ben geldim dedi belediyenin aracıyla ben… Ayağını sakatmış ve rutin olarak kiliseden evine bırakılan yaşlıların aracına binerek önce onları evine servis etmişler, sonrasında yürüme güçlüğü çektiği için kendini seçim alanına bırakması için şoföre rica etmiş. Bu yanlış anlaşılma ayıptır diyor ama ayıbı yapan asıl ayıbı desteklediği adaya yapıyor farkında değil.
Hamide Yazıcı 4,5 yıldır kadın kolu başkanı olarak iyi çalışmalar yaptı mı YAPTI… İlçe Kadın Kolu Başkanı olarak yapılan bu çalışmalar zaten normal iyi bir insanın sürdürülebilir çalışmaları mıydı EVET. Ama o onu demiş, bu bunu demişle geçen süreçte, sosyal medya paylaşımlarında ve tarafların birbirine olan iddialarında iyiliğinde çöpe gittiği anlar oldu.
Günay Memati ise, kimin ne dediğine bakmadan, ‘söylemlerimle değil, eylemlerimle varım’ diyerek, ‘Ben bunları yapacağım. Verin yetkiyi görün etkiyi’ diyerek bir seçim süreci yönetti.
3 bin kadın üyesi olan kadın kolu seçiminde sandığa 840 kişinin gelmesi başarı mıdır? Bu saatten sonra tartışılması gereken konu budur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Selvi Sarıtaç Arşivi