Evliya Çelebi'nin tüm seyahatleri Google Maps'te işaretlendi

Evliya Çelebi'nin tüm seyahatleri Google Maps'te işaretlendi
Evliya Çelebi’nin gezip gördüğü yerler bir kullanıcı tarafından Google Maps’e işlendi. Ünlü seyyahın ikonik yolculuğu artık dijital ortamda adım adım takip edilebiliyor.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme adlı eserinde anlattığı yolculuk Google Maps’e entegre edildi.

Seyyahın ziyaret ettiği mekânlar Google’ın Haritalar servisindetek tek sıralanırken mekânların açıklamalarına Seyahatnâme’den bilgiler eklendi. Sosyal medyada büyük etki yaratan bu çalışmanın FSMVÜ’nün projesinden bağımsız yürütüldüğü belirtilirken projeyi hayata geçiren Mustafa Başaran çalışmayı tek başına yaptığını söyledi. Evliya Çelebi’nin anlatımıyla gerçekleşen harita dijital kılavuz görevi görüyor.

SEYEHATNAME UNESCO LİSTESİNDE

Osmanlı gezgini Evliya Çelebi, 1630’dan 1681’e dek Avrupa, Batı Asya ve Mısır toprakları dahil geniş bir coğrafyayı gezmişti. Haziran 2013’te UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne dahil edilen Seyahatnâme, ilk defa 1848 yılında Kahire’de basılmıştı.

17. yüzyılda yaşamış büyük seyyah Evliya Çelebi, kendi ifadeleriyle 51 yılda yedi iklimi ve on sekiz padişahlığı gezip dolaşmış, bu coğrafyalarda gördüklerini ve dinlediklerini ünlü Seyahatnâmesi’nde kaleme almıştı. Orijinal halind toplamda 10 ciltten oluşan ve Türkçede 10 kitap ve 20 cilt hâlinde basılan bu eser, o dönemin dünyasına dair önemli ipuçları veriyor. Yer alan gerçeküstü unsurlarla da okurların dikkatini çekiyor.

Vampirlerden cadılara, büyücülerden zombilere geniş bir hayal gücüne de ev sahipliği yapan eser günümüzde hâlâ çokça konuşulmaya devam ediyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Fatma Müge Yücetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.