Kulaklık kullanırken ölebilirsiniz! Müzik dinleyenler dikkat: Geç fark ediliyor...

Kulaklık kullanırken ölebilirsiniz! Müzik dinleyenler dikkat: Geç fark ediliyor...
Son dönemde ilerleyen teknoloji ile birlikte kulaklık kullanımı artış gösterirken, kulaklığın getirdiği zararlar ise çoğu zaman gözden kaçırılıyor. Uzmanlar, kulaklık kullanımın sebep olduğu ve olacağı zararlar için vatandaşları uyarıyor.

Teknolojinin gelişmesi ile beraber kulaklık kullanım artarken, konu hakkında Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Remzi Tınazlı,çeşitli açıklamalarda bulundu. Tınazlı, gün içerisinde 80 dakika veya daha fazla kulaklık kullanan ergenlerde işitme kaybı görülme sıklığının yüzde 22,3 olduğunu söylerken, kulak sağlığı için alınabilecek önlemleri de tek tek sıraladı.

RİSK 4,7 KAT DAHA YÜKSEK

Tınazlı, ayrıca günde 80 dakikadan fazla kulaklık kullanan kişilerde görülen işitme kaybı riskinin, günde 80 dakikadan az kullananlara göre 4,7 kat daha yüksek olduğunu belirtti. Uzman isim, kulaklık sesinin açılması gereken miktardan da bahsetti.


"KULAKLIK SESİ DAHA KISIK OLMALI"


Senler önce bir yaşlılık hastalığı olan iç kulak tipi işitme kaybının günümüzde çoğu kişide görüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, bunda kulaklık kullanımında yüksek sese sürekli maruz kalınmasının sebep olduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, bu işitme kayıplarının geri dönüşü olmayan ve sürekli olarak yüksek desibele maruz kalmayla ilerleyen iç kulak tipi işitme kaybı olarak sınıflandırıldığını söylerken uzman isim, "Kulaklıkları kontrollü kullanmamak kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Bu nedenle, kullandığımız kulaklığın ses seviyesi ve kullandığımız süre çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Tınazlı, insan kulağının 85 desibel ses seviyesine 8 saat kadar dayanabildiğini söyledi ve çınlama ile karşı karşıya kalanları uyardı. "Çınlama başlangıçta genellikle kendi kendine geçtiği için ve kişiler işitme kaybını henüz fark edemedikleri için genellikle hafife alınır." diyen Tınazlı, "Her defasında hasar alan iç kulak bir süre sonra kendini tamir edemiyor ve bunun sonucunda kalıcı işitme kayıpları gelişiyor" dedi.


"SES YÜZDE 60'TAN FAZLA AÇILMAMALI"


Kulak sağlığı için dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, "Kulak sağlığı için öncelikle gürültülü ortamlardan kaçınmak, bu mümkün değilse, mutlaka kulak koruyucu tıkaçlar kullanmak gerekiyor. " dedi. Uzman doktor ayrıca kulaklığın sesinin yüzde 60'dan daha fazla açılmaması gerektiğini ve kesintisiz kullanım süresinin bir saati aşmaması gerektiğini ifade etti.

MÜZİK DİNLERKEN ÖLEBİLİRSİNİZ!

Bunun haricinde uzmanlar ABD’de kulaklıkla yüksek sesli müzik dinleyen yayaların uğradığı kazaların 6 yılda 3 kat arttığını da söylüyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalara göre kulaklıkla müzik dinleyerek yolda yürüyen kişilerin ölüm oranlarında önemli artışlar mevcut.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.