Güneşli havanın etkisini azaltmanın yolları nelerdir?

Türkiye’nin birçok bölgesinde haftalardır etkisini sürdüren sıcak hava dalgasına nemin de eşlik etmesiyle bunaltıcı günler ve geceler yaşanıyor. Peki güneşli havanın etkisini azaltmak mümkün mü? Güneşin zararlı etkilerine karşı alınabilecek önlemler nelerdir? Sizler için sıraladım…

Güneşli havanın etkisini azaltmak için başvurabileceğiniz birçok yol mevcuttur. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yapmanız gerekenler şöyle maddelendirilebilir:

  • Gölgelik alan yaratmak: Özellikle öğle saatlerinde açık havada vakit geçirirken büyük bir şemsiye veya taşınabilir gölgelik aparatlar kullanarak doğrudan güneş ışınlarından korunabilirsiniz. Öte yandan bahçenize veya açık alanınıza uygun ağaçlar dikerek doğal gölge alanları oluşturabilirsiniz. Mümkünse güneşin en yoğun olduğu saatlerde (10:00-16:00) iç mekanlarda kalmaya çalışın.
  • Giysilerin koruyucu etkisinden faydalanmak: Geniş kenarlı bir şapka takarak yüzünüzü ve boynunuzu güneşten koruyabileceğiniz gibi UV korumalı güneş gözlükleri de gözlerinizi zararlı ışınlarından korur. Ayrıca sıcak havalarda; açık renkli, ince, hafif ve uzun kollu giysiler giyerek cildinizi güneşten sakınabilirsiniz.
  • Güneş koruyucu kullanmak: Uygun değerlere sahip bir güneş koruyucu krem kullanmak sadece yaz aylarında değil dört mevsim cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumanıza yardımcı olur. En az SPF 30 olan bir güneş kremi kullanarak cildinizi koruyabilirsiniz. Ancak kreminizi her iki saatte bir veya yüzdükten ve terledikten sonra tekrarlamayı unutmayın.
  • Su tüketiminin önemi: Sıcak ve nemli havalarda bol su içmek, vücudunuzu serin tutmanıza yardımcı olur. Dehidrasyonu önlemek ve terleme ile kaybolan vücuttaki ihtiyacı olan suyu geri kazanmak için günde en az 2,5-3 litre su tüketmeye dikkat edin.
  • Serinletici ürünlerden faydalanmak: Yaşam alanlarınızı klima ve vantilatör ile serin tutabileceğiniz gibi pencerelerinize takacağınız yansıtıcı filmlerle de güneş ışığının evinize veya arabanıza doğrudan girişini engelleyebilirsiniz.
  • Sıcak havalarda beslenme: Güneşli günlerde ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınarak daha hafif ve serinletici tatlara yönelebilirsiniz.
  • Öte yandan egzersiz rutininizi bozmak istemiyorsanız güneşin daha az yoğun olduğu sabah erken veya akşam geç saatleri tercih edebilirsiniz. Yine spor aktivitelerinizde hareketlerinizi yavaşlatarak ve dinlenme aralıklarını artırarak güneşin etkilerini en aza indirmeniz mümkün olur.
  • Yaz günlerinde vücudunuzu serinletmek için başvurabileceğiniz yöntemlerden biri deıslak bir bez veya buz torbası olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nazlıcan Mert Arşivi