Z kuşağını anlayan kral olur!

Z kuşağını anlayan kral olur!
İnomist İletişim Danışmanlığı Ajans Başkanı Sibel Selvi, Z kuşağına uygun sosyal medya stratejilerini anlattı. Selvi, “Z kuşağını anlayan kişi bu zamanda sosyal medyada kral olur” dedi

Yarısından fazlası her gün dört saatten fazla sosyal medyada vakit geçiriyor. Morning Consult‘ın yaptığı araştırmaya göre; en çok görsel ve video içerikleri tüketiyorlar ve yüzde 90’ına yakını YouTube’u tercih ediyor. Anlık iletişimi sözcüklerle değil sosyal medya platformları aracılığıyla ve fotoğraflarla sağlıyorlar. Peki, kim bunlar? Elbette Z kuşağından bahsediyoruz. Her geçen gün pazarlama dünyasının dinamikleri içinde büyük bir yer edinen Z kuşağı, kendi sosyal medya kurallarını yaratıyor. Z kuşağı için etkili bir sosyal medya stratejisi oluşturmak onların tercihlerini, değerlerini ve davranışlarını anlamayı gerektiriyor. İhtiyaçlarına ve ilgi alanlarına duyarlı olarak onlara samimi bir iletişim tonuyla seslenmek ise oldukça kritik. Dolayısıyla markaların metriklerini düzenli olarak analiz etmesi ve yaklaşımlarını onların etkileşim modellerine ve geri bildirimlerine göre ayarlaması giderek zorunlu hale geliyor. Bu demografi için bir sosyal medya stratejisi geliştirirken dikkate alınması gereken bazı temel unsurların olmazsa olmaz olduğunu belirten İnomist İletişim Danışmanlığı Ajans Başkanı Sibel Selvi, Z kuşağına uygun sosyal medya stratejilerini anlattı.

Şeffaf ol, gerçek ol, hızlı ol!
Gen Z, özgünlüğe ve şeffaflığa değer veriyor. Gerçek olmayan içeriği hızla tespit edebiliyor, tepkisini göstermekten çekinmiyor. Gerçek ve açık olan markalarla etkileşim kurma olasılıkları ise çok daha yüksek. Dolayısıyla Z kuşağına yönelik içerikler gerçek deneyimleri yansıtmalı ve markanın değerlerini doğru bir şekilde anlatmalı. Z kuşağının tüketme hızı ise herkesin malumu. Haliyle TikTok ve Instagram Reels gibi platformlar, kısa biçimli ve kolayca sindirilebilir içerikleri nedeniyle Z Kuşağı arasında büyük bir popülerlik kazandı. Bu noktada Z kuşağının dinamiklerini yakalayan, onların hayat ritmine ayak uyduran ilgi çekici, eğlenceli ve bilgilendirici kısa videolar oluşturmak dikkatlerini çekmeye yardımcı olabilir. Bir diğer stratejik yaklaşım ise görsel ve video merkezli içerikler… Gen Z oldukça görsel ve metin yerine video içeriğini tercih eder. Bu aşamada marka, mesajını etkili bir şekilde iletmek için görsel olarak çekici grafikler, videolar ve etkileşimli öğeler kullanabilir.

İçerik kraldır ama!
İletişimin içinde olan herkes mutlaka ‘içerik kraldır’ sözünü duymuştur. Elbette zaman içerisinde içeriğin tanımı ve kapsamı da değişti ve konu Z kuşağı olduğunda artık kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler kral oldu diyebiliriz. Bu noktada markalar, hedef kitlesini meydan okumalara, yarışmalara veya kampanyalara dahil ederek kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği (UGC-User Generated Content) teşvik edebilir. Gen Z, katılmayı ve katkıda bulunmayı seviyor. Bu noktada UGC, marka etrafında bir topluluk duygusu oluşturmaya yardımcı olabiliyor. Bunun bir farklı versiyonu ise katılımı teşvik eden içeriktir. Katılım ise etkileşim demektir. Dolayısıyla katılımı ve etkileşimi teşvik eden içerik oluşturmakta büyük fayda var. Anketler, testler, soru-cevap oturumları ve canlı yayınlar, Gen Z'yi sürece dahil etmenin ve markaya bağlı hissetmelerini sağlamanın etkili yollarıdır.

Eski kuşaklar geride kaldı
Gen Z, sosyal ve çevresel sorunlar konusunda oldukça tutkulu. “Görmedim, duymadım bilmiyorum” formülünü uygulayan markalara karşı ise tepkili. Bu noktada Z kuşağı toplumsal ve sosyal olaylar karşısında markalardan ses yükseltmesini, tepki vermesini, somut adımlar atmasını bekliyor.

Kişiselleştirin, özelleştirin
Herkes özel hissetmek istiyor ama Z kuşağı özel olduğunu biliyor ve markalar tarafından özel olduğunun da bilinmesini istiyor. Dolayısıyla kişiselleştirilmiş içerikler onlar için çok önemli. Bu noktada markalar kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri ve bilgileri sağlamak için mesajlaşma uygulamalarını ve sohbet robotlarını kullanabilir. Söz konusu kişiselleştirilmiş içerik olduğunda gizlilik de devreye giriyor. Gen Z, veri gizliliği konusunda endişeli. Onların verilerinin güvende olduğundan emin olmasını sağlamak ve bilgilerinin nasıl kullanıldığı konusunda şeffaf olmak çok önemli.

Mikro etkileyicilerle makro başarı
Marka değerleriyle uyumlu olan mikro etkileyicilerle iş birliği yapmak artık kaçınılmaz. Çünkü Gen Z, ilişkilendirilebilir ve özgün olarak algıladıkları bireylerin tavsiyelerine güvenme eğilimi gösteriyor. Bu noktada doğru mikro etkileyenleri bulmak ve bunu markaya uygun bir şekilde entegre etmek makro başarıların da anahtarı… Markalar stratejilerine bireylerin yanı sıra zorluklar, sınavlar ve ödüller gibi oyunlaştırma öğelerini de dahil edebilir. Bu yöntem, Gen Z kullanıcıları arasında etkileşimi ve heyecanı artıracaktır.

kutu-foto-001.webp

Çevik ve tutarlı oluyorlar
Genç bir kuşaktan bahsediyoruz, dolayısıyla markaların kendi yaşlarına göre hareket etmesini bekleyemeyiz. Z kuşağına dokunmak isteniyorsa Z kuşağı gibi düşünülüp hareket edilmeli. Bu noktada en son sosyal medya trendlerinden haberdar olunmalı ve stratejiler buna göre uyarlanmalı. Gen Z'nin tercihleri ​​ve davranışları hızla değişiyor, bu nedenle çevik kalmak önemli. Örneğin, dinamik yapısıyla dikkat çeken Instagram ve Snapchat gibi platformlardaki hikayeler geçici yapıları nedeniyle Z Kuşağı arasında popüler. Sahne arkası içeriği, promosyonları ve güncellemeleri sergilemek için hikayeler kullanılabilir. Elbette platformlar arası tutarlılık her zaman korunmalı. Hikâye ya da sabit post olması fark etmeksizin birleşik ve tanınabilir bir marka kimliği oluşturmak için tüm platformlarda tutarlı bir marka sesi ve mesajı sürdürülmeli.

Kaynak:Haber Merkezi - Taylan Daşdöğen

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.