Oda kirası bile 25 bin lira!

Oda kirası bile 25 bin lira!
Onları ne para cezası ne de hapis cezası korkutuyor. Kiralık daire fiyatlarından sonra kiralık oda fiyatları da patladı. İstanbul’da aylık kiralık oda fiyatları 25 binlere fırladı. Şişli Harbiye’de bir odanın aylık kirası 25 bin liraya çıktı.

Onları ne para cezası ne de hapis cezası korkutuyor. Kiralık daire fiyatlarından sonra kiralık oda fiyatları da patladı. İstanbul’da aylık kiralık oda fiyatları 25 binlere fırladı. Şişli Harbiye’de bir odanın aylık kirası 25 bin liraya çıktı. Eyüp, Fatih gibi ilçelerde de kiralık oda fiyatları 10 bin liraya yükselmiş durumda.

İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara gibi öğrencilerin çok olduğu illerde kiralık oda fiyatları asgari ücretin iki katına çıkmış durumda. Kiralık ev fiyatlarının uçuşa geçtiği büyük illerde kiralık oda fiyatları da her geçen gün katlanarak artıyor. Kimi kirasını ödemek için kiralık evinin bir odasını kiralıyor, kimi oda kirasını ödeyebilmek için odasına ikinci bir arkadaş arıyor. İstanbul’da kiralık oda fiyatları asgari ücretin iki katını aşmış durumda. Şişli Harbiye’de “Ev arkadaşı” arayan bir kişi odasını aylık 25 bin liraya kiraya veriyor. Bu odayı kiralayacak kişinin 25 bin lira depozito ve aylık 2 bin lira da aidat ödemesi var.

Fatih'te on bin lirayı geçti
İstanbul’da kiralık oda fiyatları Kadıköy, Beşiktaş, Şişli gibi ilçelerde asgari ücreti aşmış durumda. Eyüp, Fatih gibi İstanbul’un merkezi ilçelerinde ise asgari ücrete dayanmış durumda. Eyüp ve Fatih’te kiralık oda fiyatları 10 bin 500 liraya çıkmış durumda. Bu paraları karşılasanız dahi kiralık ev arkadaşı veya oda arkadaşı arayanların kriterlerine uymanız gerekiyor. İlanların büyük çoğunluğunda kiraya verilecek odayı kiralayacak kişilerin belirli meslek gruplarından olması tercih ediliyor. Eyüp’te 10 bin 500 liraya kiralanacak ev için tercih edilen kişinin havalimanında çalışıyor olması gerekiyor. Fatih’te 10 bin liraya kiralanacak odayı tutacak kişinin de tıp fakültesi öğrencisi olması isteniyor.

23423432.png


Herkesin oda arkadaşı kriteri var!
Kiralık oda veya ev arkadaşı arayan vatandaşların emlak sitesine verdiği ilanlardaki kriterler arkadaşlık sitesini andırıyor. Emlak sitelerinde kiralık oda fiyatlarıyla ilgili verilen ilginç ilanlardan biri Avcılar’dan. Kiralık oda ilanındaki kriterler şöyle: “Avcılar Cihangir'de Mustafa Kemal Paşa metrobüs durağına ve diğer ulaşım araçlarına 6-7 dakika uzaklıkta full eşyalı dairemin bir odasına ev arkadaşı aramaktayız. İlgilenen arkadaşların hijyen ve kişisel temizliğe önem veren, isi ile barışık, dürüst, güvenilir, aynı evi paylaşma kültürünü benimsemiş, aile ortamı tarzında paylaşımcı, espri anlayışı olan, önyargısız, entelektüel bireyler olmasını bekleriz.”

23j4234234.webp

İngilizce bilsin!
Gebze’de Marmaray’a yakın bir oda arkadaşı ilanında: “Her türlü eşya var. Ancak hepsini ikinci el aldım yani evdeki kapıdan tutun da her şey narin. Dikkatli kullanmak gerek. Sabırlı, güvenilir, sigara-esrar gibi çevreye zarar veren alışkanlıkları olmayan oda arkadaşları arıyorum. İngilizce konuşanlar, psikolog gibi meslek gruplarından arkadaşlara indirim yüzde 30 dur“ Sultangazi’de bir ilanda ise “Evde duyma özürlü bir kedi yaşamaktadır. Ev benimle birlikte toplam 3 kişiliktir. kar amacı beklentim vardır. Çünkü gelen kişi sadece bavuluyla gelecektir. Evimdeki eşyaları kullanacağı için kimse çemkirmesin . Evet hayat ve kiralar çok pahalı. ama bunun sebebi ben değilim” şeklindeki kriterleri dikkat çekti.

237462784823423.png


Öğrenciler ne yapacak?
Küçükçekmece’de emlakçılık yapan Yurdaer Yurtseven, Öğrencilerin yoğun olduğu büyük illerde kiralık odaların artık bir sektöre dönüştüğünü söyledi. Yurtseven, “İstanbul’da kiralık oda fiyatları kiralık daire fiyatlarına yaklaşmış durumda. İstanbul’da bazı kiracılar kiraladıkları daireleri bir alt kiracıya kiraya veriyor. Oradan para kazanıyor. Bir de kira parası yüksek olduğu için ödeme zorluğu çekenler odalardan birini kiraya veriyor. Bunu genelde bekar yaşayanlar yapıyor. Okullar açılıyor. İstanbul’da üniversite kazananların ilk düşündüğü şey barınma sorunu oluyor. Yurt bulamayan öğrenci doğal olarak kiralık oda tutmaya yönlendiriliyor. İstanbul’da ortalama bir oda fiyatı 5 bin liralara çıkmış durumda. Bu paraya ortak giderler dahil değil. Bu öğrenciler ne yiyip ne içecekler?” diye konuştu.

Kimse korkmuyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Fahiş kira ve konut fiyatları için gerekirse ceza uygulayacağız" sözlerinin ardından gözler yüksek fiyata konut satan veya kiralayanların nasıl bir tavır sergileyeceğine çevrilmişti. Ancak "haksız kazanç elde edenlere hapis cezası verilecek” açıklamaları da o ilan sahiplerini korkutmuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.