İstanbul’da kaç binanın yıkılma riski var? İBB açıkladı: '5 milyon kişi risk altında'

İstanbul’da kaç binanın yıkılma riski var? İBB açıkladı: '5 milyon kişi risk altında'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret AŞ (KİPTAŞ) Genel Müdürü Ali Kurt, “Olası bir Marmara depreminde 200 bin bina kullanılamaz hale gelecek. 1.2 milyon bağımsız birim ve 4.8 milyon insan ciddi risk altında." dedi

İstanbul Bahçelievler'de geçtiğimiz günlerde 7 katlı binada gece saatlerinde çökme meydana gelmiş ve yapılan incelemede olayda ölen, yaralanan ya da enkaz altında kalanın bulunmadığı tespit edilmişti. Yaşanan olayla ilgili 1980 yılında 4 katlı olarak inşa edilen binaya 1994 yılında kaçak olarak 3 kat daha eklendiği ortaya çıkmıştı.

Kendiliğinden çöken binaların sayısının giderek artması 'Büyük İstanbul depremi'nde yaşanabilecek olası kötü senaryoları gündeme getirirken bu konuda önlem alınması gerektiği gözler önüne serildi.

İBB İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret AŞ (KİPTAŞ) Genel Müdürü Ali Kurt, konuya dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet’e konuşan Kurt, İBB’nin CHP’ye geçtiği ilk dönemde riskli binaların tespiti ve çözümü için hızlı tarama sisteminin hayata geçirildiğini söyledi. Kurt, “130 bin başvuruya karşın 35 bin binayı tarayabildik. Çünkü yurttaşlar evlerine almadılar, bilgi kirliliği nedeniyle korkuyorlar” dedi.

İBB’nin tespitine göre İstanbul’da deprem olmasa bile olduğu yerde yıkılma riski bulunan 1556 bina bulunduğuna dikkat çeken Kurt, olası bir Marmara depreminde 200 bin bina kullanılamaz hale geleceğini söyledi.

Kurt, şunları söyledi:

'Olası bir Marmara depreminde 200 bin bina kullanılamaz hale gelecek. 1.2 milyon bağımsız birim ve 4.8 milyon insan ciddi risk altında. Binalar olduğu yerde yıkılmaya başladı. Belediyemiz bu binaların dönüşümü için bakanlığın verdiği kira desteğine ek destek verebilmek için karar çıkardı. KİPTAŞ, yapıları maliyetine yenilemek için ‘İstanbul Yenileniyor’u da yürütüyor. Ancak istenilen performansı alamıyoruz'

"99 depremi öncesi yapılan tüm binalar çürük"

Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, Yadigar Sokak’ta bir kısmının toprağa gömüldüğü binaya ilişkin yaptığı açıklamada, '94 yılında üç kat kaçak eklenmiş. Toplam dört apartmanımızı boşalttık. Komşularımızı otellerde misafir edeceğiz. 1999 yılı deprem yönetmeliği öncesi yapıldığı için çürük. 99 depremi öncesi yapılan tüm binalar çürüktür. Binanın o zamanki yapımı doğrudur ama şimdi C25 beton, C30’lar kullanılıyor. Lütfen 99 yönetmeliği öncesi yapılan tüm binaları yenileyin.' dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:Hediye Tarakçı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.